Snowboarding a cestování v Kalifornii

V listopadu minulého roku jsem zavítal do světové mekky surfingu, skateboardingu a freestyle snowboardingu - do Kalifornie. Rozhodně nejsem první ani poslední Čech, co tam jel a ačkoliv se jedná o poměrně nákladnou záležitost, myslím si, že většina z nás by si alespoň jednou za život ten „kalifornský sen“ chtěla prožít. Tady jsou moje zážitky a rady.

Můžu tady psát v superlativech, jak všechno (až na pár drobností) vyšlo skvěle, ale touto cestou se vydat nechci. Vám, čtenářům, chci dát nějakou přidanou hodnotu - praktické informace, které se můžou hodit na vašem tripu po Kalifornii, a které třeba v cestovních příručkách nenajdete. Všechny informace v tomto článku směřují k jednomu cíli - jak si za co možná nejméně peněz, užít co nejvíce „muziky“.

1. Cestování
Letadlo a auto - na vlaky a autobusy zapomeňte. Letenka je položka, na které se dá ušetřit poměrně značně. Já mám dobrou zkušenost s leteckou společností Norwegian, se kterou se do Kalifornie dostanete přes Stockholm, Oslo, Kodaň nebo Londýn. S podobnými cenami (okolo 12-15 tisíc za zpáteční letenku) se dá letět s British Airways nebo Air France. S 23kg kufrem se však dají do San Francisca nebo Los Angeles sehnat i zpáteční lety pod 10 tisíc. Stačí sledovat aktuální akce například na webech Cestujlevne.com nebo JakNaLetenky.cz. Možností je dozajista více, záleží, kdy letenku bookujete a jaké máte zrovna štěstí na aktuální akce. Častokrát z různých zdrojů slýchávám, že se v Paříži hodně ztrácí kufry, takže se pokud možno tomuto městu na cestě do USA vyhněte. Nějaký konkrétní klíč k levné letence bohužel neexistuje. O budgetu (včetně cen letenek) se zmiňuji níže. Pokud máte nějaké ostatní tipy na levné lety, budeme rádi, když se o ně podělíte níže v komentářích.

Další položka, na které se dá poměrně ušetřit je auto. Jakmile se do USA dostanete, budete ho potřebovat prakticky ihned. I z tohoto důvodu doporučuji, půjčit si auto přímo na letišti. Co se týče preferované rental společnosti - tak jako u letecké společnosti se to nedá přesně určit, mám však víceméně pozitivní zkušenost s půjčovnou Alamo. Připravte se však, že sales reps jsou v půjčovnách hodně dobří obchodníci a budou se vám nenásilně snažit vnutit různé vyšší třídy aut, připojištění atd. Rozhodně si dopředu promyslete, co budete chtít. My jsme si vystačili pouze s autem, bez omáčky (připojištění čelního skla, defektu atd.) kolem. V případě defektu je nejvýhodnější vyměnit rezervní kolo a v nejbližším městě nebo lokalitě navštívit pneuservis. Výběr auta závisí na vás, na popojíždění po městě a plážích bohatě stačí sedan s nižší spotřebou, např. WV Jetta. Pokud jedete do hor během zimy, je lepší mít čtyřkolku, takže sáhněte po nižších řadách SUV vozů - například Jeep Cherokee. Zajímavou low budget alternativou může být sedan a sněžné řetězy v kufru pro případ potřeby. Autopůjčovny v Los Angeles však řetězy zpravidla nepůjčují. Rozhodně však stojí za to, si informaci před odletem ověřit, právě během on line rezervace auta. Rezervaci auta lze provést například skrze web rentalcars.com. Benzín v Kalifornii vychází zhruba na 20Kč/​l, někde méně a někde více - záleží na dané lokalitě. Pokud u vás v autě budou alespoň 2 nebo 3 pasažéři, benzín nebude v konečných nákladech nijak dramatickou položkou. Cenu benzínu lze v jednotlivých lokalitách porovnávat pomocí webu GasBuddy.com.

2. Časové období
Do Kalifornie jsme zavítali v listopadu kvůli nízké ceně letenek. Nejlepší dobou, kdy za snowboardingem do Kalifornie vyrazit, je však dle mého názoru období od ledna do května. Osobně, pokud se do Kalifornie budu vracet - rozhodně zvolím spíše jarní měsíce, jako jsou březen nebo duben. A to z několika důvodů - jarní teploty, spousta slunečního svitu a parky v tom nejlepším možném stavu. Do Bear Mountain, Snow SummitMt. High je lepší jet během února až března, jelikož jsou střediska situována na jihu. Ostatní střediska jako Mammoth Mountain nebo resorty v oblasti Lake Tahoe, je lepší navštívit až v dubnu. Tohle je však osobní názor, každému dozajista vyhovuje něco jiného. Samozřejmě je nutno brát v potaz aktuální sněhové podmínky (které jsou letos v Kalifornii vynikající) a data ukončení provozu u jednotlivých resortů (viz níže).

3. Ski resorty
Mountain High
Nejbližší lyžařské středisko k Los Angeles. Z centra LA je to do Mt. High asi 1,5 hod jízdy. Středisko je hodně specifické tím, že se nachází kousek od pouště, na kterou je z horních partií střediska i výhled. Projíždíte mezi kaktusy v údolí, odbočíte a za 12km jste na sněhu. V Mt. High trvá sezóna v průměru 4 až 5 měsíců, zpravidla od půlky listopadu do půlky dubna. Zázemí (ubytovací kapacity, restaurace, půjčovny) je kolem tohoto střediska poněkud slabší, proto je tato lokalita vhodnější spíše pro jednodenní výlety. Popřípadě se dá ubytovat v blízkosti ve městě Palmdale. Místní snowpark má v plné parádě až 75 překážek. Celkově je středisko Mt. High orientováno spíše pro začátečníky až středně pokročilé (co se týče freestylu) - proto ve středisku najdete spoustů bedýnek, kratších railů a skoků s „tablem“ (vzdálenost od hrany skoku po začátek dopadu) do 10 metrů.

Cena jednodenní jízdenky: 65 USD (300 USD season pass)
Doporučené ubytování: středisko nedisponuje ubytovacími kapacitami
Další aktivity: -
Web: www.mthigh.com
Opening/​closing day: 6. listopad 2015/28.2.2016 (plánují znovuotevření)

Bear Mountain /​ Snow Summit
Pravděpodobně každý snowboarder někdy slyšel o středisku Bear Mountain. Právě zde v 90. letech byly umisťovány první umělé překážky (raily, barely atd.) určené pro freestyle snowboarding. Rozvoji freestylu a jibbingu jako takového pomohla i lokalita blízko Los Angeles (cca 2 hodiny z downtownu LA) a jihokalifornská skate a surf kultura. V dnešní době bych středisko Bear Mountain nazval spíše „skateparkem na sněhu“, jelikož více než 80% střediska tvoří snowpark a není sjezdovky, kde by nebyl rail nebo skok. Dle populární ankety od Transworld Snowboarding je Bear Mountain nejlepším snowparkem v celé Severní Americe (vyhodnoceno: listopad 2015). Na sjezdovkách může v daný okamžik ležet až 170 překážek a skoků. Na své si však přijdou hlavně středně pokročilí jezdci a profíci, jelikož většina překážek je na trošku jiném levelu, než překážky u nás. Dobré je poznamenat, že v base area střediska se nachází hiking park, takže pokud vám došly $$$, můžete zashredit právě tam.

Pro ty méně zkušené freestylisty je určené sesterské středisko Snow Summit, které se nachází necelých 5 minut jízdy autem od Bear Mountain. Snow Summit navštěvuje více klasických sjezdových lyžařů, avšak snowparky jsou tady taky a jsou určeny spíše pro začátečníky a mírně pokročilé jezdce. Navíc je zde večerní lyžování, které je pod kalifornskou oblohou plnou hvězd poměrně silným zážitkem. 

Cena jednodenní jízdenky: 60-​80 USD (600 USD season pass)
Doporučené ubytování: Big Bear Frontier
Další aktivity: skatepark, chill u jezera, hiking
Kde se najíst: burgery pod Snow Summit – Carl´s Jr, levná pizza v K-​mart (4 USD za pizzu)
Web: www.bearmountain.com /​ www.snowsummit.com
Opening/​closing date: polovina listopadu 2015 /​ začátek dubna 2016

Mammoth Mountain /​ June Mountain
Přibližně 6 hodin severně od Los Angeles se dostáváme do opravdu velkých hor - pohoří Sierra Nevada. Přejezd mezi LA a Mammoth Lakes skrze silnici č. 395 je opravdu silným zážitkem - projíždíte doslova „divokým západem“ (hory, solná jezera, poušťe, rovné silnice a později i borové lesy), a to vše ve velkých amerických rozměrech. Mammoth Mountain je podobně jako Big Bear mekkou freestyle snowboardingu na západním pobřeží. Kromě několika snowparků tu však na rozdíl od Big Bearu najdeme i mnoho spotů pro freeride. Středisko mi v infrastruktuře v mnohém připomínalo slovenskou Jasnou (samozřejmě obrazně řečeno) - spodní část střediska je plná sjezdovek a vrchní část ponechána jako freeride zóna. Tak jako v Jasné, je Mammoth rozdělen na části severní (front) a jižní (back). V Mammoth se nachází několik parků - Main Park (který vidíme prakticky v každém editu z Mammothu). V tom najdeme převážně slopestylový setup, čítající větší jibbové překážky a velké skoky, na kterých trénuje i americká snowboardová reprezentace. Dále je v Mammoth situováno dalších několik snowparků - např. jib park, "cruising" park (menší skoky a jibby po celé délce sjezdovky) a od zimní sezóny 2015/​2016 nově taky Transition Park plný rádiusů  a cornerů ideálních pro stále populárnější snowsurfing. Samozřejmostí jsou nerovnosti a bedýnky pro začátečníky.

Vesnice Mammoth Lakes je menší než oblast Big Bear Lake (která má aglomeraci více než 20 tisíc obyvatel), proto zde nehledejte nějaké velké vyžití v nočních hodinách. Restaurací je tam však dostatek - za zmínku stojí Slocums Grill and Bar a jejich happy hour burger (4USD, 16-17 hod.), který si můžete dopřát po celodenním ježdění (vleky končí v 16:00). Povinností je navštívit i obří skatepark Volcom Brothers, pokud se zrovna nenachází pod sněhovou pokrývkou. Tento betonový skatepark je věnován snowboardové legendě a bývalému Volcom jezdci Jeffu Andersonovi (#JLA). Za zmínku stojí i jeden z nejtradičnějších kalifornských snowboard shopů Wave Rave, kde jsou k sehnání vždy nejnovější modely od světových i lokálních core značek.

Sesterské středisko June Mountain je od Mammoth Lakes vzdálené přibližně 30 minut cesty autem. Podobně jako u střediska Snow Summit (sesterské středisko Bear Mountain) je June vhodnější zejména pro začínající lyžaře a snowboardisty. Výhodou je, že se tu téměř nikdy netvoří fronty.

Cena jednodenní jízdenky: 90-​100 USD (Cali4nia season pass 999 USD – celoroční lístek do Mammoth, June, Big Bear a Snow Summit)
Doporučené ubytování: Quality Inn Mammoth Lakes
Další aktivity: Volcom Brothers Skatepark, hiking, chill u jezer, termální koupele Mammoth Hot Springs
Kde se najíst: Slocums Grill and Bar (16-​17pm happy hour burger s hranolkami: 4 USD)
Web: www.mammothmountain.com /​ www.junemountain.com

Opening/​closing date: začátek listopadu /​ konec května

Střediska v okolí Lake Tahoe
V oblasti jezera Tahoe se nachází poměrně velké množství středisek. Některá jsou dost snobská a předražená (denní jízdenka i 100 USD a více - stejná cena jako u Mammoth, ale za mnohem menší spektrum služeb) a nedisponují ani nijak zajímavým terénem nebo snowparky, takže jsou určeny výhradně pro lyžařskou smetánku. Pokud chcete jezdit park, tak za návštěvu určitě stojí středisko Northstar. Toto středisko je partnerským resortem Burtonu, proto v něm lze nalézt i Stash Park (překážky ze dřeva). Kluci v Northstaru opravdu tvrdě makají, což je jeden z důvodů proč v listopadu 2015 získali „The Workhorse Award“ od Transworld Snowboarding.

Parkoví jezdci dozajista ocení i středisko Boreal, které rozhodně znáte z editů na našem webu. Boreal je na americké poměry menší resort s několika sedačkovými lanovkami a snowparkem s nespočtem jibbů, skoků, U-rampou i Neff parkem. Dole se nachází světoznámá Woodward hala se skateparkem, trampolínami i skoky do molitanu. Ceny jízdného jsou rovněž příznivé. Celodenní jízdné (9-21 hod) pořídíte za „poctivých“ 69 USD (104 USD s indoor halou). Sezónní skipas vyjde na 499 USD. Ideální freestyle resort.

Za zmínku rovněž stojí střediska s poměrně kvalitním backcountry terénem - Alpine Meadows, Squaw ValleyKirkwood. Tyto střediska jsou domovem pravděpodobně nejznámějšího freeridera na světě Jeremyho Jonese a spousty dalších známých jezdců. Nejlepší výhledy na jezero Tahoe jsou ze střediska Heavenly, které se nachází v jižní části jezera - ve městě South Lake Tahoe.

Doporučené ubytování: South Lake Tahoe /​ Truckee (sever jezera Incline Village je pro movitější klientelu)
Další aktivity: kasína v Nevadě, turistika, chill u jezera
Kde se najíst: Fatburger (South Lake Tahoe)

4. Ostatní lokality
Když už se do USA vydáte, pravděpodobně vás nebude zajímat pouze snowboarding, ale budete chtít i něco málo vidět. Kromě národních parků v Kalifornii a její blízkosti (Yosemite, Sequoia, Death Valley), o kterých se dočtete ve všech brožurách a cestovních průvodcích, bych rád zmínil lokalitu Big Sur. Jedná se o skalnaté pobřežní místo u oceánu, zhruba v půli cesty mezi San Franciscem a Los Angeles. Toto turismem ne příliš navštěvované místo, je domovem bohatých umělců ale i trempů a posledních „zbytků“ z hnutí hippies. Zkrátka se jedná o místo, kde převažuje volnomyšlenkářství - konzum a řád si zde místo ještě úplně nenašel. V Los Angeles určitě nezapomeňte navštívit Griffith Observatory, odkud je krásný výhled na downtown LA. Zajímavým místem je i ráj surfařů Santa Cruz, které je situováno přibližně hodinu cesty od San Francisca.

5. Praktické tipy a zajímavosti
Těm, co nevadí fastfoody si v Americe opravdu přijdou na své. Nemám na mysli řetězce, které známe z ČR - McDonalds, Burger King nebo Taco Bell. Ty jsou pro Američany obrazně řečeno „odpadem“. Kalifornský řetězec In-​n-​Out, Carl´s Jr a nevadský Fatburger budiž příkladem poměrně kvalitních hamburgerů, které jsou však o poznání dražší, než v řetězcích, které známe z ČR. Každopádně jsou tyto „lepší“ fastfoody hodně dobrou alternativou klasických restaurací, které jsou poměrně drahé. Dalším způsobem jak se levně stravovat, je nakupování vlastních potravin ze supermarketů. Levnější ubytování však kuchyňkami nedisponuje, proto u příplatku za apartmán s kuchyňkou je třeba zhodnotit možnou úsporu nákladů, když si budete vařit sami. 

Jet Lag po příjezdu se dá řešit poznáváním měst, buďto v LA nebo SF - podle místa příletu. Každý preferuje něco jiného, já jsem se však časovému posunu poměrně dobře přizpůsobil cestováním po LA: Manhattan Beach, Venice BeachSanta Monica Beach. Vhodné je taky koupání se v oceánu, surfing, půjčení kol nebo cruising na skatu po cyklostezkách vedle pláží. Na Venice Beach se nachází známý skatespot - velký skatepark s bowlem a street sekcí. Zajezdit se dá i na pár nerovnostech a railech na chodnících kolem - zkrátka „skater´s paradise“.

6. Budget
Kolik tahle "sranda" vlastně stojí? Čtrnáct dní se vším všudy vyjde přibližně na 40-​50 tisíc Kč/​osoba. Záleží na mnoha faktorech, mimo jiné na permicích. Takže si předem rozmyslete, kolik toho hodláte projezdit. Od toho se bude odvíjet i to, jestli si připlatit za vlastní boardbag nebo jen přibalit vlastní snb boty a prkno s vázáním půjčit až na místě (cca 20 USD/​den). Místní půjčovny disponují nejnovějšími snowboardy, samozřejmě lze zapůjčit i základní rental komplety.

Budget na 14 dní v Kalifornii:
- Letenka 10-15 tisíc
- Ubytování, půjčení auta, benzín cca 15-20 tisíc (dle celkového počtu osob)
- Jídlo 5-6 tisíc
- Permice - ceny viz výše
- Ostatní náklady…

Kalifornie je nejen zajímavou zemí s bohatými přírodními památkami, ale i  jedním z ekonomicky nejvyspělejších států na světě. I přesto se tu dají zažít zajímavá dobrodružství, za kterými mnozí cestovatelé jezdí do méně vyspělých zemí. Vhodné je také připomenout fakt, že dnešní podoba a kultura freestyle snowboardingu i skateboardingu se utváří právě v této části USA. Tak nyní již nezbývá nic jiného než vám popřát Bon voyage!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!