V rakouském Arlbergu si na své přijde každý... i Travis Rice.

Jednou z hlavních lokací při natáčení NEVER TOO LATE MOVIE se stal rakouský Arlberg. Útočistě jsme tam nalézali často hlavně pro ideální členitost hor na stavění backcountry kickerů a spotů, množství sněhu a super přístupu areálu. V následujícím článku vám ukážeme, proč si v tomhle resortu každý zkrátka přijde na své...

Arlberg je horský masiv, který se nachází v západní části Rakouska mezi Vorarlbergem a Tyrolskem. Ski Arlberg je jedním z nejstarších a nejtradičnějších areálů a na jeho kopcích se jezdí už od 19. století. Z našeho hlavního města cesta trvá kolem 6 hodin čisté jízdy (záleží na řidičovi;)). Jednou z hlavních předností areálu je jeho rozloha a propojení jednotlivých středisek, které bylo finálně dokončeno na sezónu 2016/​2017 a Arlberg se tak stal největším resortem v celém Rakousku a jedním z 5 největších areálů na celém světě.

Celý areál je tvořen středisky St. Anton, St. Christoph, Stuben, Zürs, Lech, SchröckenWarth, které dohromady čítají 88 lanovek a neuvěřitelných 305km sjezdovek. Tyto údaje jsou samozřejmě zajímavé a důležité zmínit, v našem případě to ale nebyly až tak sjezdovky, co nás do areálu přilákalo. Byly to především backcountryfreeride spoty, kterých je v této oblasti mraky. Ne nadarmo se Arlbergu přezdívá "backcountry paradise" a každoročně sem jezdí nejznámější světové produkce točit ten nejlepší filmový materiál. Resort uvádí, že v něm najdete na 200 kilometrů powder runů a během sezóny v něm napadne přes 9 metrů sněhu. My si ale dovolíme tvrdit, že oba údaje mohou být i vyšší, když se do resortu pořádně "zaboříte".

Sezóna tu standardně začíná koncem listopadu a končí až koncem dubna v závislosti na sněhových podmínkách. Napadnout tu ale může pořádně jak začátkem prosince, tak v půlce dubna. Jedním z nejznámějších freeridových kopců je například Frittkopf (2423m) v resortu Zürs. Dalšími místy vhodnými na freeride jsou také WarthSchröcken. Nejznámějším freeridovým kopcem je však asi Valluga. Přejezd z Vallugy do Zürsu také rozhodně stojí za to. Pokud byste měli více času, vyrazit můžete i za menším freeridem do Sonnenkopf.

V areálu se také nachází několik snowparkůfunparků, které se liší podle náročnosti:
- Stanton Park (park v St. Anton am Arlberg)
- Snowpark Lech (na Schlegelkopfu ve výšce 1600m.n.m.)
- Funslope Steffisalp & Skimovie ve Warthu
- Funslope on Galzig in St. Anton
Ve Stanton parku v areálu St. Anton am Arlberg se v termínu 26. - 28.1. 2018 uskuteční jedna ze zastávek Evropského poháru.

Pojďme si nyní dát shrnutí, doplněné o další informace:

Základní informace:
Nadmořská výška: 1270 - 2811m.n.m.
Nejvyšší bod: 2 811m.n.m.
KM sjezdovek: 305
Počet lanovek: 88
Přepravní kapacita: 144500 lidí za hodinu
Snowparky /​ funparky: 4

Provozní doba v zimní sezóně 2018/​2019:
1.12.2017 - 22.4.2018
Kompletní časy provozu lanovek najdete zde.

Cena permic:
1 den (dospělí) - 53€
1 den (dítě) - 32€
1 den (junior/​senior) - 48€
Další varianty a ceny permic najdete zde.

Nejlépe vám však resort přiblíží ti, kdo v areálu strávili plno času, postavili spoustu kickerů a dalších spotů a místní hory a celý resort tak znají po loňském natáčení líp než své boty. Za naší partu jsme vybrali Dušana Kříže, který má svém last partu záběrů spoustu:

Čau Dušane!
Čego všichni!

Ty máš z Arlbergu hromadu záběrů a mezi nima i final banger. Jaké možnosti pro stavění backcountry spotů v areálu byly?
Tak já se musím přiznat, že jsem byl při natáčení NEVER TOO LATE MOVIE v Arlbergu úplně poprvé a byla to láska na první pohled. Vůbec jsem netušil, že Rakousko ukrývá takovýhle BC poklad. Jsou tam obrovské členité planiny, zároveň taky prudké, úzké kuloáry a především…všechno  je dostupný z lanovek! Prostě úplnej úúúlet!
Ovšem kdybych měl vypíchnout, proč zrovna Arlberg pro BC skoky, tak je to ta členitost, kdy se opravdu skoro všude dá najít optimální dopad a můžete tam stavět jeden skok za druhým. 

Jaký bylo prášení?
Neuvěřitelný! Byl to masakr, první výjezd do Arlbergu jsme jeli, když v Innsbrucku panovalo absolutní jaro. Sami jsme nevěřili, že tam bude nějakej prašan. Přijeli jsme do St. Christophu a jak když otevřeš poklad se zlatem, hahaha. Prozíravá bílá na nás svítila všude! Je fakt, že jsme tam zažili snad úplně všechny podmínky prašanu za 3 dny po sobě jdoucí, haha. První den takový těžký, mokrý prašan. Den na to napadalo přes noc a byl to klasickej dream fluffy prašan, co chceš snídat každej den. Jenže odpoledne začlo být teplo a třetí den ráno zima a byla to absolutní krusta…. Takže musím říct, že se tam dají zažít i takovéhle extrémy. Každopádně tohle se stalo jednou. Pak už jsme spíš byli v situaci, že jsme v tom množství sněhu nemohli pomalu ani “hajkovat”.

Máš z Arlbergu i nějakou vtipnou storku?
Spíš než vtipnou, tak zajímavou, na kterou určitě nikdy nezapomenu a to, když jsme měl tu čest si dát 10-​minutovej run do Zürsu s Travisem Ricem! Shodou okolností jsme měli Horsefeathers shooting katalogu v Arlbergu a v poslední den na stejný místo přijížděli kluci (NEVER TOO LATE MOVIE crew) a já jsem se přemísťoval za nimi z jednoho kopce na jiný. Jen abyste měli představu, tak v Arlbergu můžete takhle přejíždět cca.hodinu, než se dostanete na konec resortu. Stál jsem ve frontě a vidím, jak přede mnou stojí známá postavička s typickým banánem. Chvíli mi trvalo, než jsem ho poznal, ale byl to Travis Rice. Píšu Mártymu, že jsem na cestě za nimi a že jen tak mimochodem stojí se mnou ve frontě Travis. Márty mi odpověděl, že nevěří, ať si s ním udělám fotku. Tak jsem za ním na horní stanici šel a poprosil ho o fotku. Chvíli jsme pokecali, loučím se a zastavuje mě a ptá se mě kam jedu. Řekl jsem mu, že přejíždím do Zürs, že tam stavíme spot a tak, načež mi odpověděl, že jestli může jet se mnou, že tam ještě nebyl a že tady stejně jen krujzuje a nemá s kým jezdit. No a zážitek byl na světě haha. Byl to pro mě fakt zážitek. Potkal jsem už pár velkých snowboardových jmen za svůj život a vždycky jsem si říkal, tak jsou to jen lidi. Ale dát si follow run s Travisem, kdy jede chvíli on za váma, pak vy za ním a skáčete stejný hipy… To byl fakt úplnej úlet! Na to nezapomenu, to sem si jistej!

Kompletní info najdete na webových stránkách resortu.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!