Vejletování po US resortech (Part 1 - Jackson Hole, Powder Mountain)

Tenhle vejlet začal v Salt Lake City a míří s lehkou zajížďkou do Boulderu a Colorado Mountains. Salt Lake City, Powder Mountain, Jackson Hole, Nebraska, Boulder, Never Summer Factory Denver, Breckenridge, Keystone, Copper Mountain, Moab, Salt Lake City. Začnu malou zajížďkou na sever z Interstate80, tedy Jackson Hole.

Jackson Hole Resort

Jackson Hole není ničí díra (i když původní název byl Jackson´s Hole), jmenuje se po Davey Jacksonovi, traperovi, který v údolí na začátku 19. století operoval. No a údolí má kulatej tvar, kolem čtyřtisícovky, takže díra. Vás bude ale spíš zajímat to, že z Jacksonu pochází hromada riderů (Travis Rice, Rob Kingwill, Bryan Iguchi…) a co je na místním resortu tak speciálního?

Do Jakson Hole se jezdí hlavně ze dvou důvodů – mega prudký svahy + dostupnost backountry. Resort začíná v 1924m a končí v 3185m a největší pecka je, že tohle převýšení (1261m) překoná gondola („The Red Heli“) za 9 minut. A jakmile jste na hoře, můžete si vybrat ze 116 sjezdovek dolů, jen 10% je pro začátečníky, takže žádný zbytečný zdržování. Samozřejmě existuje možnost sjezdovkování (plocha 10km2) anebo skrz brány vypadnout z resortu a dát si trochu backcountry (cca 12km2 dostupný plochy z gondoly). Protože nakydalo 40cm novýho, moji guidi zvolili druhou variantu. Díky vstřícnosti místního PR oddělení jsem si mohl dát luxusní pojezd s místní legendou Robem Kingwillem. Oujee!

Když nebude nakydáno a nejste zrovna příznivci sjezdovek, můžete se vyblbnout v jednom ze tří snowparků – jeden pro začátečníky s hromadou 2-​3m skoků, beden a jibů, jeden pro experty s třema lajnama mega kickerů a tunou street railů všech tvarů a velikostí. Třetí snowpark je luxusní záležitost – jediný Burton Stash Park v celých Rocky Mountain (park s cca dvaceti dřevěnýma překážkama nainstalovanýma do lesíků mezi sjezdovkama).

V Jacksonu sem si dal sice jen jeden den, ale zato jeden z nejlepších powder days za celou sezónu. Díky kluci. 

Powder Mountain

Letos jsem byl v PM jen dva dny a podmínky stály úplně za h…o. „Jarní“ ježdění ve stylu ledových sjezdovek, vítr a kosa. Možná se ptáte, proč vám to cpu, když o tom, jakej je PM ráj, když kydne, jste se mohli dočíst loni (ČLÁNEK NALEZNETE TADY). Minulej rok jsme měli totiž plný ruce práce s Cat skiing a odpaňováním zapadaných svahů a vůůůbec nás nenapadlo zčeknout místní parčík a už vůbec nás nenapadlo koukat po kitech. No, a to se mi podařilo letos.

V PM najdete parky hned dva (jsou dost propletený, takže se tvářej jako jeden velkej…) a když je dost sněhu tak i rampu. Všechny tyhle srandy najdete na levé straně od Hidden Lake Expressu (ultra rychlá čtyřsedačka). Musím se přiznat, že tak daleko jsme se loni nedostali, protože jsme byli zaměstnaní údolím úplně na druhé straně resortu. Nebudu se tady nějak extra rozepisovat, jen navnadím, že při cestě dolů vás čeká cca 15 hitů, 2-​4 medium skoky (podle sněhu) a hromada dřevěných překážek vytvořených z přehýbaných bříz. Když není všechno ledový tak pecka :). Aktuální informace najdete na TÉTO SUPER STRÁNCE.

Odpověď na otázku proč jsem nezanevřel na PM úplně je jasná – Snowkiting. Když už jsem se táhl 150km na sever, chtěl jsem aspoň projezdit celý resort a dal jsem si tedy i POMU Sunrise (v Americe VELMI nezvyklá věc…). No a najednou planina, stálej vítr a cca 10 kitů ve vzduchu. Trošku jsem se zakecal s lokálama a dozvěděl jsem se, že na planině za Sunrise Ridge (2709m) funguje vítr 90% dní v roce a většinou pouští odpoledne. Takže ponaučení z tohohle vejletu je – pokud se ocitnete v Powder Mountain a nebude nakydáno a park bude jako šutr – poptejte se na pokladně na týpka jménem Mark, on vám půjčí draka a o zábavu máte postaráno. No, a přesně takhle jsem si tam užil luxusní den a poprvý kitoval v zimě.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!