Bydlení na kolečkách, část II: Austin Smith

Ve druhém pokračování série o "bydlení na kolečkách" se podíváme na hodně netradiční campervan od Austina Smitha, který vyměnil tradiční bydlení ve městě za pojízdný dům na oregonských plážích a horách.

Je tomu již deset let, co vyšel Austinův našlápnutý part ve filmu We´re People Too. Díky tomuto partu Austin Smith získal ve stejném roce ceny za nejlepšího nováčka roku (Rookie of the Year) a videopart roku (Video Part of the Year). Od této doby byl neustále na cestách za snowboardingem a nejlepšími sněhovými podmínkami, a proto není divu, že letošní sezónu pojal tak trochu jinak. Uplynulou zimu totiž Austin strávil ve svém přestavěném požárním voze a parkoval pod sjezdovkami světoznámého resortu Mt Bachelor v Oregonu.

Austinův campervan je v základu požární vůz GMC z roku 1953. I přes svoje stáří je prý auto schopné dojet z bodu A do bodu B.

Jako hlavní důvod koupě campervanu Austin udává: „Chtěl jsem zůstat doma v rodném Oregonu. Posledních deset let jsem hodně cestoval a potřeboval jsem důvod zůstat na domácí půdě a snowboardovat každý den v mém oblíbeném středisku Mt Bachelor, tak jako když mi bylo 17.“ Austin je v poslední době zaneprázdněný s vlastní značkou Drink Water a jak sám říká - tak trochu se stal „prašanovým snobem“ - vybírá si ty nejlepší podmínky.  Bydlení v campervanu Austinovi umožňuje jezdit tak jako za starých časů - od otvíračky do poslední sedačky. Každý den a za každého počasí.

„Když bydlím tady v oregonských horách, nemám důvod jít někam jinam. Nemám tu ani počítač. Mám tu jen věci, které skutečně potřebuji - snowboard, boty, jídlo a vodu.“ - Austin Smith

Jak se Austin k požárnímu vozu GMC dostal je vskutku pozoruhodné: „Zhruba před deseti lety jeden týpek z Michiganu začal makat na projektu přestavby požárního vozu na campervan. Nebyl ani v půlce dokončení přestavby a z nějakého důvodu ztratil motivaci projekt dotáhnout do konce. Takže ho nabízel na eBay. Jednou mi zavolal můj brácha a řekl mi, že koupil na internetu požární vůz z roku 1953 a poslal mi link. Mně se auto zprvu moc nelíbilo, ale brácha mě utvrzoval v tom, že přestavbu vozu dokončí a že to bude stát za to. Tak si koupil jednosměrnou letenku do Michiganu a zpátky už přijel v tom starém náklaďáku. Zaparkoval ho u rodičů a minimálně pět let na něj nikdo nešáhl…“

Tuto zimu měl Austin v plánu koupit jiný campervan, ale pak si uvědomil, že už vlastně jeden má: „Úplně jsem na požární vůz GMC zapomněl. Nové auto jsem tedy nekoupil a namísto toho jsem se zaměřil na dokončení projektu GMC fire truck. Udělal jsem v obytné části osvětlení, rozvody a malý krb. Tady na parkoviště v Mt Bachelor jsem s finálně upraveným autem dorazil na Nový rok. Z města Bend jsem jel rychlostí asi 40km/​h a byl jsem vůbec rád, že jsem do střediska dojel.“

„Věděl jsem, že budu žít v malém a stísněném prostoru, ale nevěděl jsem, že se mi to bude tak líbit. Bydlení v campervanu mi pomáhá být více organizovaným a pořádným člověkem“. Kromě těchto každodenních záležitostí, Austin tvrdí, že se konečně naučil i pořádně vařit :-)

Mezi nezbytnou výbavu vozu patří i lednička, kterou Austin v letních vedrech využívá k ochlazení interiéru vozu. Naopak v zimních měsících obytnou část auta vyhřívají malá kamna, na kterých se zároveň připravují teplá jídla. Nad kamny jsou i DIY držáky na snowboardové boty vyrobené ze starých vázání, které boty udržují v teple a suchu po náročném dni na svahu. Dále je v campervanu umístěna poměrně velká cisterna na vodu, která je zároveň izolovaná, aby v zimě nezamrzla. Elektřina je získávána ze solárních panelů, které jsou umístěny na střeše. Aby toho nebylo málo, na vnější straně obytné části je umístěn i držák na voskování snowboardů.

Na následující léto Austin Smith plánuje cestování po rodném Oregonu jak jinak než ve svém požárním vozu GMC z roku 1953, který přestavěl na obytné auto. Chtěl by strávit nějaký čas na pobřeží, tak i v Mekce letního snowboardingu v USA - na Mt Hoodu.

Článek převzat z Transworld SNOWboarding.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!