Příběh splitboardingu - část 8. (Cesta za posledním sněhem)

V osmém pokračování, které nám opět přináší Míra Kube ze SplitUnite.net, se podíváme za posledním sněhem, za kterým se vydal na konci loňské zimy. Pokud člověk chce, tak i na tom zbytku se dá zajezdit. Nejprve se za ním ale musíte dostat, a to se Mírovi podařilo i tentokrát.

Jestli ještě nedávno svádělo jaro boj se zimou o vládu nad horami, tak nyní už bylo rozhodnuto. Obyvatelům horských vesniček se oddychlo. Zima byla ta tam. Příroda se probouzela ze zimního spánku. Většina lidí tou dobou neměla na sníh ani pomyšlení. To ovšem nebyl náš případ. Byli jsme si dobře vědomi skutečnosti, že nahoře leží poslední zbytky sněhu a pokud si nepospíšíme, tak může být pozdě.

Byla to úplně nová zkušenost. Sbalit si věci, splita připevnit na batoh, nasadit snowboardové boty a sednout na kolo. Při průjezdu vesnicí se za námi někteří návštěvníci nevěřícně otáčejí. Jeden to občas musí vzít na sebe a vybočit z řady.

Jedeme až tam, kde se asfaltová silnice mění v lesní cestu, následně v pěšinu, která se nakonec také vytrácí a my se ocitáme v samém srdci krakonošova revíru.

Za pěšinou nacházíme první, lépe řečeno poslední, sníh. Ten však za chvilku znovu mizí a my se místo sněhem brodíme přes potoky.

Kola ukryjeme mezi smrčky a dále už musíme pokračovat po svých. Vzhůru kolem vodopádu, přes polomy, potoky a nekonečná bludiště mezi klečí.

Konečně dorazíme až k místu, kde se kolem potoka znovu objevují známky téměř souvislé sněhové pokrývky. Splitboard i lyže se přemisťují z batohu pod nohy a začínáme stoupat vzhůru.

Tu a tam je výstup doplněn o trochu lezení, protože sněhová vrstva není souvislá. Svah se stává prudším, split se přesouvá znovu na batoh a my vstupujeme do mlhy. Výstup, který se zdál být nekonečným je u konce. Na kole, pěšky, na pásech a znovu pěšky, až ke kýženému zapnutí do vázání.

První seznamovací oblouky absolvujeme ještě v mlze, na příjemně rozbředlém sněhu, v příkrém avšak širokém svahu.

Mlha se vytrácí, svah se zužuje a sjezd se stává technicky náročnějším. Mokrý sníh od prkna vystřikuje na okolní trávu a kleč.

Řítit se dolů úzkou roklinou mezi skalami, při vědomí, že pod úzkým pruhem sněhu burácí potok plný ledové vody, která se řítí do údolí, kde při trochu neštěstí může způsobit jarní záplavy. To pro mě byl nový a velice intenzivní zážitek. Pruh sněhu se náhle proměnil v horský potok a sjezd byl u konce. Zbylo už jen znovu najít cestu v bludišti kleče, nasednout na kolo a sjet cestou za posledním sněhem, která byla našim cílem.

Autor: Míra Kube /​ SplitUnite.net
Foto: Niki Novotná, Míra Kube

Další zajímavé články

O víkendu proběhne Horsefeathers Sneak the Tweak na Mölltalu!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 11. května! Vidíme se tam!!!

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!