Vyhlášení Ride Public Gallery za leden 2011

Měsíc nám opět utekl jako voda a my tu máme další vyhlášení Ride Public Gallery, tentokrát za měsíc leden. V lednovém kole se sešlo opět velké množství fotografií a videí z vaší produkce a my se můžeme podívat na ty nejlepší, jejichž autoři mohou očekávat výhry od Ride Snowboards.

V lednu jsme vybírali z několika desítek soutěžních fotografií a videí. První měsíc roku 2011můžeme tedy označit za více než povedený a z vaší strany velice plodný. Odborná porota to ani tentokrát neměla nijak jednoduché. Od nynějška máme další novinku její sestavě poroty, mezi "judge" pro kategorii FOTO přisedl respektovaný fotograf a náš kamarád Karel Jadrníček, který bude mít stoprocentně co říct k vaší práci. A jak toto kolo dopadlo, kdo si svou vynaloženou prací získal nejvíce pozornosti poroty? To se dozvíte právě teď.

Zde jsou tři výherci, kteří získávají hodnotné ceny od Ride Snowboards v kategorii FOTO:

FOTO - 1. Místo (snowboard Ride Crush DFC, 152) – Ondřej „Ondra283“ Kučera

David Blažek - Super fotka, která mě hodně baví. Na můj vkus ale zbytečně blízko. Nechal bych určitě víc země a ve finále by to s tim fisheyem vypadalo ještě větší. Taky tady jasně vidíš, že není od věci myslet na oblečení riderů. Kdyby měl světlejší bundu, vystupoval by z fotky mnohem víc. Případně ho můžeš "hecnout" a nechat ho dát jeden/​dva pokusy v tričku. Minimálně by to šlo víc doladit v PS (nebo Gimpu) jednoduchým lokálním zesvětlením. Složitější cesta by byla "vytáhnout" si víc verzí z RAWu a pak to promaskovat podle potřeby. Když budeš příště fotit v těchhle světelných podmínkách, stojí za to prohodit expozici na třeba 2" ze stativu (jde o tu dobu exponování, takže expozici dohoníš clonou), spoušť zmáčknout dřív a blesk odpálit rukou v ten nejlepší moment. Chce to trochu natrénovat, ale když se do toho dostaneš, je to libovka. Jestli to budeš někdy zkoušet, dávej pozor na expozici oblohy. Pokud půjdeš přes, proexponuje se ti rider.

Karel Jadrníček - Když jsem poprvé viděl celý finálový výběr, byla to právě tahle fotka, která mě na první pohled nejvíc upoutala. Po snowboardové stránce je to o třídu lepší než zbytek a Freeride.cz je především o snowboardingu. Docela by mě zajímala lokalita, ale tipnul bych, že v Čechách to nebude :). Co se týče práce fotografa, je to dobře odvedená práce a je vidět, že dotyčný měl k dispozici slušné vybavení. Přesto by dle mého názoru fotka zasloužila ještě pár chvil práce v grafickém editoru. Zvětšení kontrastu by pomohlo udělat ji "štavnatější". Jediná věc, která mi na fotce vadí, je ten nesmyslný ořez do divnýho formátu. Až si říkám, jestli soutěžící nepotřeboval uříznout nějaký autorský copyright. Ale to je na jeho svědomí.

Kuba Vlček - Myslím, že tahle fotka vyhrála, stejně jako tomu bylo v minulé PG, díky zajímavé lokalitě. Nevím, jestli bylo úplně nutné ji oříznout na takhle panoramatický formát, podle mě by mohla působit ještě mnohem líp, kdyby tam byla i spodní čtvrtina - díky tomu by bylo i lépe poznat jak je rider vysoko a bylo by víc vidět i okolního protředí. Další věc, která by pomohla, je líp nasvícené okolní prostředí, ne jen rider - konkrétně pletivo nebo dřevěné lavičky nasvícené silným bleskem, který by byl trochu kontra, by musely vypadat skvěle.

Aleš Foff - Pěkná čistá lokace. Tenhle snímek zabodoval určitě hlavně za výkon ridera a za "suprcool" americky tvářící se plot. Chtělo by to jako správnej streetovej spot trochu víc rozsvítit, ale určitě i bez toho je to dost cool!

FOTO – 2. Místo (vázání Ride Contraband, rally blue, 9-​11) – Martin „Martas82“ Kučera

David Blažek - Pěkná kompozice a pyro efekt. Zkusil bych delší expozici a dal větší pozor na blesky. Rider mi přijde trochu podexponovanej. Úprava v počítači by tomu hodně pomohla. Výmluva, že je PS drahej a že ho nemáte, se nepřipouští! ;). Gimp je zdarma a zvládá všechno, co je k tomu potřeba.

Karel Jadrníček - U druhýho místa bych ocenil práci, která za tou fotkou stojí. Je vidět, že lidi, co se na tom podíleli, si dobře vyhráli :). Výsledná fotka má z mého pohledu pár věcí, které by šly vylepšit. Poctivej bonk by vypadal rozhodně hodnotněji, stejně tak lepší využití blesků. Taky bych se tady nebál fotit na šířku. Věřím, že kompozičně by to vyšlo líp. Ale celkově rozhodně efektní kousek, při jehož tvorbě si všichni určitě užili spoustu srandy.

Kuba Vlček - Kouřový efekt tady vytváří moc pěknou atmosféru a výborně se povedlo umístit ridera do kompozice s překážkami/​ohněm/​skokem a k tomu všemu červená mikina, která ladí s celkovou barevností fotky. Jediná škoda je, že jezdec není nasvícený z více stran, resp. mu chybí nějaké protisvětlo, které by udělalo kontury a oddělilo černé kalhoty a tmavá místa v mikině od pozadí.

Aleš Foff - Skvělá atmosféra, víc takovýchto experimentů! K tomu, abych se tady mohl víc kriticky rozepsat, bych potřeboval vědět, do jaké míry byl snímek postprodukován, a taky se musím přiznat, že s pyrotechnikou jsem si takhle nikdy nehrál. Vůbec netuším, co to dokáže, jak silné to dává světlo, a jak to pracuje s barvama. Asi bych se nebál na jezdci přiznat čistou bílou od blesku, skoro to vypadá, že ji někdo trochu přetáhl do červena :). Ale to je čistě jen spekulace :). Musím pochválit kompozici i styl jezdce. Docela rád bych si snímek prohlídnul trochu větší. 

FOTO – 3. Místo (mikina Ride Series Print, white zig zag, vel. L) – Martin „p“ Pirek

David Blažek - Hezky exponovaná a "vyladěná" fotka, nicméně mi připadá, že snaha dostat tam to slunce byla až moc veliká, né-​li zbytečná. Na mě ta kompozice působí nevyváženě a chaoticky. Při prvním pohledu na malou fotku jsem si dokonce myslel, že je focená horizontálně a akorát špatně uploadovaná. A to ISO400 budu dělat, že jsem neviděl ;). V tak dokonalých světelných podmínkách se snaž držet co nejníž, 100 nebo 200. Kdyby si to jel na ISO100, fotíš na f9 a nemáš ze slunce tuhle kýčovou hvězdičku. Rybí oko tohle proostří i na f5.6.

Karel Jadrníček - V mém osobním hodnocení by tahle fotka zůstala hluboko v poli poražených, tak se aspoň pokusím popsat, proč to tak vidím. Při prvním, druhém, třetím ani čtvrtém pohledu není vlastně vůbec jasné, co se na této fotografii odehrává. Krom toho, jsem pod nohama vůbec nenašel prkno, což působí přinejmenším divně. Autor má evidentně dobře zvládnutý postproces, protože na fotce je vidět hodně práce ve Photoshopu. Mně osobně ta nepřirozená tonalita nesedí a celkově to na mě působí spíš jako nepovedená koláž než snowboardová fotka. Moje rada pro příště by byla, trávit míň času u počítače při úpravách a víc času na horách, při hledání snowboardového spotu, který bude mít smysl.

Kuba Vlček - Tahle fotka získává nejvíc bodů za světlo, nádherné protisvětlo, které dělá slunce, se povedlo výborně sladit s umělým světlem z blesku, které nasvěcuje jezdce a zvýrazňuje skálu, která by jinak byla úplně ve stínu. K tomu všemu pěkná kompozice a netradiční pohled zeshora. Kdyby byl rider o dva metry výš, tak si to umím představit jako titulku Transworldu :).

Aleš Foff - Tenhle obrázek se mi na první pohled opravdu hodně líbí, je z něj cítit velké spojení s přírodou. Vytknout nemám co.

Zde jsou tři výherci, kteří mohou očekávat ceny od Ride Snowboards v kategorii VIDEO:

VIDEO – 1. Místo (snowboard Ride The Crush, 152) – Marian „Žebrák.“ Kompan 

Cvachi - Tak já svatosvatě slibuju, že příště už dám videjko od týhle partičky na druhý místo, aby taky mohl vyhrát někdo jinej. Ale jestli budou jejich další pokusy podobně odsejpat, tak to bude hodně těžký. Ale k hodnocení... Videjko má sice něco málo přes minutku, ale je to přesně ten čas, kterej se vydržíte dívat na jibbování piknik tische nebo gauče. Myslím, že příště už se nenechám ošálit rytmickým střihem a kvalitou jibbingu, ale pro tentokrát to opět funguje. Kameraman/​střihač má cit pro dynamiku záběru a celkový flow videjka. Do budoucna si s tím ale rozhodně nevystačí, jinak budou všechny jeho dílka vypadat stejně. Chtělo by to i nějaký připravený záběry, použít stativ, nějakej kameramanskej fígl, prostě si s tím do budoucna víc pohrát. O barvách ani nemluvě. Když se dají dneska zdarma stáhnout všelijaký kodeky a pluginy, tak už se barevný korekce, alespoň pro internet, dají udělat na velmi dobrý úrovni. Stříhat umíš, zapřemejšlej ještě nad kamerou, technicky tu postprodukci dolaď, nauč se něco o exportech na web a různejch formátech a bez problémů můžeš točit pro freeride :-). Ovšem něco jinýho je točit bez svý partičky video na objednávku, na to nezapomínejme... Vím, že spousta lidí bude peskovat, co to zase vyhrálo za kokota a že měl vyhrát Jarda. Takže odpověď je nasnadě: Pusťte si to videjko ještě jednou, ohulte volume doprava a pak mi řekněte, že vás nebavilo.

Karkys - Rychlé a energické video. Hrozně se mi na tom líbí překážky z čehokoliv. Kdyby se tahle partička nakopla, mohla by udělat super film o delší stopáži. Doufám, že něco takové přijde.

Sentral - No tak je tu další měsíc a s ním další hodnocení. A co k tomu říci. Obecně bych chtěl říci, že bych alespoň já osobně rád hodnotil videa po stránce kamery a střihu a konceptu, což je zde bohužel téměř nemožné. Zde se dá hodnotit v drtiiiivééééé většině to jak autor natrefil na dobrou písničku a jak kvalitního jezdce natočil jeho stativ. Postrádám dost snahu o alespoň trochu pokusu se švenkama prostřihem, aby střih dostal dojmu, že je to z více kamer, občasnou souhru beatu se střihem, třeba nějaký koncept a podobně. No nic. 1.místo - Vcelku funkční hudba a slušné ježdění, opět surový materiál z kamery, žádný pokus o dobarvení, to je totiž též práce střižníka. Určitě by stálo za to udělat občas jinou šíři záběru než celky. Jinak v pohodě, běží to a dovede tě to až na konec.

VIDEO – 2. Místo (vázání Ride Contraband, red, 9-​11) – Petr „Wlk3000“ Vlček 

Cvachi - Eliška Šírová na Dachu... po kolikáté v roce 2010, tam snad bydlíte, ne? :-))). Tohle videjko se mi záběrově líbilo víc než jibshit, ALE... Rozhodně bych použil svižnější muziku. Na tomhle videjku je vidět, jak důležitý je výběr hudby pro konečnou podobu videa. Když je muzika unylá, těžko se na to stříhá a výsledek může být nemastný neslaný, než kdyby se to šnitlo na něco rajcovnějšího a známějšího. Videjko mi poskytlo celkem ucelený obraz o pohodový partičce, která si na Dachu parádně zajezdila, zakalila a měla s sebou šikovnýho kameramana, kterej si dal práci pro záběr občas někam vyšlápnout, píchnout stativ nebo promyslet záběr. Časosběrný videjka mají výhodu v tom, že máte k dispozici mraky materiálu. To ale často svádí k tomu, že si z přehršle záběrů nemůžete vybrat a místo jednoho fróňa tam dáte všecky, co odjel. Prostě pak je to o výběru, co tam dát, co ne, co zpomalit, co poslat kámošovi jako best-​ofku. Takže kamera super, nápady super, střih zrychlit, muzika tragisch.

Karkys - Příjemná atmosféra, která se udržela až do konce. Ve videu sice nenajdeme mega ježdění, ale to mi vůbec nevadí. Díky dobrému výběru hudby video drží diváka až do konce. Ta pohoda tam je prostě cejtit!!! Tohle video v žádném případě neurazí, ale naopak... Peace a filmujte dál.

Sentral - Edit, který snad obsahuje vše co má video obsahovat a snad jediný, který se dle mého názoru dá nějak hodnotit. Má to atmošku, má to zákulisí hlavního děje tudíž šnéboardingu na Dachu. Supr muzik k té atmošce, má to perfektní vývoj, takže se nejdřív divák rozhlédne a pak jde jezdit a super odlehčení těma prostřihama z místa činu. Má to barvy, prostě toto byl můj favorit číslo jedna. Takže hurá dál. Jo a to důležité, má to snahu o kompozici, prostě je v tom kus soustředěné amatérské tvorby a věřím, že kdyby dotyčný měl více času a neklepaly se mu kolena, protože chce taky už jezdit, tak je to ještě o krok dál. A příště až to dostříháš, tak se pokus jít záběr po záběru a barvit trpělivěji, dostane to ještě víc kvalitku.

VIDEO – 3. Místo (mikina Ride Series Print, white zig zag, vel. XL) – Stano „MOLO“ Molík 

Cvachi - Tak tady musím férově říct, že převládá duch nad hmotou... nebo hmota nad duchem? Prostě ježdění ridera je v úplně jiný galaxii než kameramanovy schopnosti. Ku prospěchu kameramana budiž připsáno k dobru to, že to jezdci moc neposrali (no, kdyby nám natočil taky jeho xicht, tak by se snad taky nic nestalo, ale nechme bejt). Každopádně mi zůstává brada viset z ježdění tohodle frajera. Fakt velkej respekt!!! A třeba i tohle videjko tě někam posune, aby si tě pár lidí všimlo, co já vím. Kameramanovi bych vytknul absenci jakéhokoliv nejezdícího záběru na ridera, nějaký prostřih okolo (abysme třeba věděli, kde jsme), nějakou atmosféru... prostě NĚCO. Abyste mě nepochopili špatně, záběry ve videu jsou PROFI, ale jaksi bez štávy. Mimochodem, pod videjkem v RPG se rozjela slušná diskuze, jak v Čechách nejsu parky a na Slovensku maj Breck, tak se na to mrkněte :-).

Karkys - Tohle video je spíše ukázka pár luxusních trikových záležitostí. Bohužel mě moc nebaví jak je natočené a sestříhané. Kdyby se k tomuto riderovi přidal kameraman s kreativním okem a editor s ostrými nůžkami, myslím, že by byli schopni vyplodit hodnotnější video.

Sentral - Na tomhle videu - nebo spíš bych to nazval amatérským reklamním spotem - se mi líbí jednoduchost, přestože opět s prací kameramana to nemá moc společného, ale jednoduchost funguje a samozřejmě ježdění je kovatelný, takže to pobaví. Nicméně, opět bych já osobně pro příště raději, kdyby se dalo hodnotit cosi složitějšího.

Všem výhercům gratulujeme! Ceny vám budou zaslány poštou na adresy, které jste vyplnili ve svých profilech, a to přímo distributorem značky Ride Snowboards.

Vy ostatní, kteří jste v tomto kole neuspěli, nesmutněte a i nadále posílejte své materiály. Přímý link na Ride Public Gallery naleznete ZDE.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!