S Martinem Černíkem o Snowjamu 2011

Čas běží jak splašená bestie a i když se to zdá teprve chvilka, kdy jsme vytáhli snowboardy ze sklepů a kůlen, už je tu jeden z vrcholů domácí snowboardové sezóny – Quiksilver Snowjam 2011, který se pojede ve Špindlerově Mlýně o první březnové sobotě.

Quiksilver Snowjam už řadu let bezkonkurenčně hraje prim mezi snowboardovými závody široko daleko. Možná jsme si ve vlastní zhejčkanosti zvykli na to, že se o jednom březnovém víkendu po Špindlu prohánějí světoví profíci, nicméně je třeba si připomenout, že ještě před pár lety šlo doslova o zjevení. Snowjam byl prvním závodem střední a východní Evropy, který se mohl pyšnit třemi hvězdami TTR. Letošní ročník bude již pátým dějstvím této show a rozhodně je na co se těšit. Proto jsme na chvilku vytáhnuli z organizačního mumraje Martina Černíka a dali mu pár otázek o blížícím se Snowjamu.

Ahoj Martine, vzpomeneš si ještě na první big air, který jsi organizoval ve Špindlu?
Myslím, že to bylo před devíti lety, ani si přesně nepamatuji, kolikrát jsme ho opakovali. Od té doby se toho hodně změnilo. Dali jsme dva Snowjamy v Peci, pak jsme se vrátili do Špindlu, kde jsme zábradlím propojili rampu se skokem a vznikla tak unikátní slopestylová trať. Taky se od těch prvních akcí o hodně zvětšila kalba, koncerty a k tomu ještě ten TV přenos, kterej je fakt na vysoký úrovni. Je s tím mega práce, ale máme dobrej organizační tým společně s Rendou a Danem a funguje to dobře. Letos je trochu krize se sháněním partnerů, ale jsem hrozně rád, že Quiksilver chce snowboardovou scénu podporovat a již po čtvrté bude titulárním partnerem. Díky nim můžeme pokračovat a dělat závody, na kterých se domácí jezdci zviditelní a zajezdí si s těmi zahraničními. 

Jakou podobu bude mít letošní Snowjam a pojede se opět rampa + rail + kicker?
Vzhledem k možnostem, které v současné době nabízí areál, se opět pojede denní slopestyle a večerní Nutcase Best Trick na kickeru v průseku.

Neomezuje Snowjam v něčem lyžařský světový pohár, který se bude konat týden po něm?
Určitě je to pro nás komplikace a jeden z důvodů, proč jsme přesunuli afteparty na Dolskou, ale nemáme na výběr a jsme rádi, že jsme dospěli ke společné dohodě.

Kdo ze zahraničních profíků už potvrdil svou účast a jak se daří lákat zahraniční ridery?
Letos je situace komplikovaná. Vzhledem ke špatné sněhové situaci v Evropě je většina top riderů v Japonsku nebo USA, kde točej svoje video party nebo plní závazky vůči sponzorům. Navíc po prosinci a lednu, kdy se hlavně závodí, si teď chtějí užívat prašan. Seznam pozvaných jezdců tedy zatím finalizujeme, ale spíš dorazí mladší generace jezdců.

Jak je to s registrací jezdců? Kdo všechno se může přihlásit a jak na to?
Startovné jsme oproti loňsku snížili a přihlásit se může každý, kdo je schopný projet trať. Pokud však uvidíme nějakého sebevraha, tak mu start zakážeme. Na druhou stranu se třeba objeví nějaký talent co nadiktuje a všimne si ho nějaký sponzor. Registrace probíhá na našem webu www.snowjam.cz a kromě toho tam najdete i aktuální informace o akci.

Součástí Snowjamu je tradiční mejdan s hromadou živé muziky. Na koho se letos můžeme těšit?
Vzhledem k tomu, že je zrušen párty stan, jsme prodloužili večerní program na venkovní stage, kde celý večer rozjedou Sunshine a po exhibici vystoupí nová super kapelka Bug'n'Dub.

Lidi, kteří nemohou na Snowjam dorazit, určitě zajímá, zda-​li bude opět k vidění záznam v televizi?
Pro všechny, kteří to nestihnou, nebo pro ty, co chtějí vidět skvělé záběry, poběží na ČT4 Sport hodinový záznam 13.března mezi 13. - 15. hodinou. Určitě bych ale chtěl pozvat příznivce snowboardingu, aby místo sezení u telky dorazili do Špindlu a podpořili nás. Bude to zase super mejdan na sněhu!

Takže sobotu 5.března si poznačte do diářů pořádně tlustou fixou a uvidíme se na Snowjamu, protože tam Freeride.cz pochopitelně nemůže chybět. Hromadu dalších informací najdete na www.snowjam.cz.

Letos to na Snowjamu bude samej double (rider: Honza Nečas, kamera a edit: Radek "Karkys" Karko)

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!