Standard Films - TB20

Nejstarší snowboardová produkce a jedni z prvních extrémních filmařů vůbec, američtí Standard Films si do své pušky udělali dvacátý zářez... a můžete si být jistí, že to stojí za to!

Přemýšlel jsem jaký úvod k téhle recenzi napsat, ale úvodní sekvence je stejně stručná jako budu já - tohle videjko je totiž v prvé řadě o snowboardingu a to tady a teď, takže pojďme na to...

Bez dlouhého protahování se několika větami uvede první hvězda a nejspíše nejlepší jibber současnosti. Halldór asi nepotřebuje dlouze představovat, jeho ježdění vždycky mluví za sebe - směs kreativity, čistoty, neskutečného stylu a triků, které mají od oprašování historie opravdu daleko - wallride komba, doublecorky, hodně lámaček a jeden pořádný method - seznamte se, Halldór Helgason - nejinspirativnější snowboardista téhle generace.

Hodně podmanivá atmosféra přichází s partem Lonnie Kauka. Tenhle potomek indiánů je v horách jako doma a stylové prašanové oblouky ála MFM občas proloží obřím kickerem, ať už v parku nebo v backcountry... závěrečný gap a fs 9 budiž důkazem!

V horách ještě zůstaneme a to s jedním nejlepších freeriderů planety - Xavierem de Le Rue. Ten čím je starší, tím je lepší, a hlavně jezdí víc a víc rovně. Třeba svah, ze kterého byste se báli jen podívat dolů sjede bez jediného oblouku. Sick!

Skalnaté svahy Aljašky raději vymění za řídké lesíky v BC dvojka Torstein HorgmoAaron Biittner. Čeká vás nefalšovaná radost z ježdění a hodně, hodně hluboký sníh v partu, který byste od těchto dvou asi nečekali.

Kratší part si opravdu zasloužila Kimmy Fassani. Tahle slečna se nazačátku několikrát strašně rozseká při pokusu o double backflip a potom co ho vrátí už míří do backcoutry, kde sérku poctivých trojek a pětek zakončuje trikem z úvodu, tedy double bekem, ovšem do hlubokého sněhu. Boom!

Tu nesmolnější sezónu si vybral Eiki Helgason, který měl hned několik vážných úrazů (viz třeba přetočený triplecork až na flat z teaseru). O to větší respekt si zaslouží fakt, že dokázal natočit plnohodnotný part! Podobné spoty jako brácha, ale jiné triky a v osobitém stylu. Eikiho prostě nemůžete mít neradi, srdcař jak má být!

Mads Jonsson! Už si ani nevzpomenu kdy naposledy měl tento norský rider svůj part ve videu, rozhodně si ale vzpomínám, že tenhle kluk před pár lety stanovil světový rekord téměř 60m dlouhým poletem na kickeru a rozhodně to nebylo jediné, co tehdy uměl! Kdo jste na něj zapomněli, rozhodně jste udělali chybu, protože jeho part je zatím nejzajímavější v celém videu. Po úvodních pokusech o backflip z cliffu (viz Jim Rippey TB4) přichází parádní dávka nádherného backcountry ježdění, přirozenosti a stylu, která volně přechází do opravdu velkých hor. Jestli má Terje ve své zemi nástupce, tohle je on... Mads je zpět!

Z druhého konce planety pak je nejlepší Australan a další z řady DC jezdců - Ryan Tiene. Ten dokončuje Madsův part rychlou náloží prašanových step down kickerů a ladnější styl asi ani hledat nemusíte. I když jde jen o rotace 180-​720, nemají chybu!

Dalším, komu můžeme leda závidět je americký kovboj Mark Carter (ten co nosí knír celý rok), protože pokud není prašanu aspoň po pás, Mark ani nevychází ven. Hodně pohodová záležitost, pár dropů a hlavně ty oblouky!!!

Krátkým vstupem přerušují závěje sněhu holky Leanne PelosiRaewyn Reid, které vystřídají několik streetových spotů, a hned jsme zpět na horách... Tam nás zavede ostřílená dvojka Sammy LuebkeBlair Habernicht. Zatímco jejich vrstevníci brousí železo nebo motají doublecorky, oni hajkujou a skáčou v terénech, za které by se nemuseli stydět ani v nejmenováných videích Travise Rice. Navíc toho tihle kluci stihli fakt mraky. Bangers!

Další věc, která přijde, je pro starší generaci naprostá bomba, zatímco ty mladší celkem mine... V autě sedí Kevin Jones a blbě se šklebí, přichází čas na jeho part. Tenhle člověk má za sebou 36 let života a pětiletou pauzu bez snowboardingu po tom, co se stal zřejmě první SNB superstar a kolem roku 2000 mnoho let dominoval závodnímu poli i videopartům, jako třeba s vůbec první 1080 do prašanu v TB7 v roce 97(!). Jeho letošní part je plný pohodového ježdění v prašanu, stylových rotací a po několika strašných crashích zakončen luxusním triple backflipem, zřejmě prvním a zatím i jediným vůbec! 

Na závěr Kevin zmiňuje, jak ho nyní inspirují mladí jezdci, které před 10 lety zase motivoval on. Do nové generace svým věkem i stylem patří Gjermund Braaten. Skandinávský letec si vybírá ty největší parkové i bc kickery a během chvíle vysype z rukávu snad všechny triky, které vás napadnou na stupnici 900 a víc.

Doznívá našlapané electro a ozývají se první zvuky kytar. Role největšího punkáče zbyla na islandskou trojku - Gulliho Gudmundsona. Tenhle Helgasonovic skorobrácha už s klukama drží krok přes 10 let a pořád se mu to daří. Po loňské smůle v podobě zranění dokázal dát dohromady snad nejpestřejší profil z celého videa - bc kickery, masivní snowpark, zábavné mini spoty i triple-​kink raily s triky jako sw 5050 cab 360 out!

Poslední překvapení nás čeká s posledním partem. Filmaři ze Standard Films oprášili ještě jedno jméno, na které se tak trochu pozapomnělo. Jeden z největších mladých talentů a historicky první vítěz TTR Mathieu Crépel se vrátil na scénu v hodně velkém stylu! Na remix pecky od White Stripes nejdříve startuje s poctivým backcountry partem, za jaký by se nestyděl ani Nico Müller. Dále pokračuje snowparkovou session, kde vysílá frontside - nejlepší ever - 900° následovanou sw backside - nejčistější ever - 1260° a několika dalšími triky, aby po závěrečném doublecorku do pudru prohlásil, že freestyle je brnkačka a přesunul se na Aljašku. Tam odjede druhou půlku svého partu a nám nezbývá než na konci zvednout čelist. Part roku!

Co říct na závěr? Tohle je podle mě video jak se patří! Pestrá parta, spousta terénů, luxusní triky, skvělá hudba a hlavně taková dávka snowboardingu, že máte jasno, čím tihle lidi žijí! Pokud nepotřebujete střílení z brokovnice, tři vrtulníky a plavání v řece na slow motion, tohle byste si neměli nechat ujít! Takhle totiž vypadá snowboarding roku 2011!

Hodnocení FRedakce tedy zní: 10/​10 a malý kousek navrch!

Následuje už jen teaser, pro ty kteří ho ještě neviděli, ti ostatní se mohou kouknout na nové remix party některých jezdců. Díkyčau!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!