Big Shock! Road Gap 2015 by Parks.cz - Session 2

Netradiční nadílka pozdního “sněhu” by nedovolila spát nejednomu nadšenci. Hlavou proběhla myšlenka druhé session na Road Gapu. Netrvalo dlouho, vzali jsme si do ruky lopaty a naše hrabičky, povolali rolbaře Zdendu a vrátili se k již polorozpadlému skoku. Skok připomínal spíše ruinu a nás čekala nehezká práce, které zdatně sekundovalo úmorné vedro. Co vše se zde odehrálo? To se dozvíte o pár řádků níže v třetím pokračování reportu z letošního Big Shock Road Gapu, který je opět doplněn o obsáhlý fotoreport a pocity jezdců jakožto aktérů celé akce.

Jelikož jsme měli omezené možnosti na použití rolby, využili jsme jí hlavně na dohrnutí a navýšení odtátého dopadu. Okolo torza původního odrazu nám rolbař Zdenda nahrnul nový čistý sníh, který jsme už museli zpracovat pěkně ručně. Což znamenalo rozšíření celého odrazu dokola až na původní výšku cca 5 metrů. Přední stranu dopadu, který byl oproti první session o metr vyšší, jsme pak také celou vystavěli od silnice po vrchol (table) z nového sněhu. "Když už, tak ať to trochu vypadá". Čas nás tlačil, takže jsme po západu slunce a občerstvení v podobě poctivého burgera na Erlebašce, nahodili naše parádní čelovky Led Lenser a šlo se na noční šichtu.

Povedlo se! Skok byl větší, hezčí a stihlo se to ještě dřív, než roztál všechen sníh. Mohla se tak definitivně uskutečnit druhá session. Chtěl bych moc poděkovat klukům (Joseph, Tomáš, Kuba, Balcek) za jejich nasazení a odvedenou práci - tahle banda čtyř mušketýrů se totiž s lopatou v ruce dva dny statečně prala s celou stavbou a nedostatkem času. 

Nastal vhodný okamžik, obloha měla být vymetená, a proto se v rychlosti svolal dostupný team lidí. Za jezdce, co by hlavní herce - Martin Mikyska, Honza Nečas, Vítek Zarybnický, Dominik Veselka, Tomáš Raiser(Honza Balcar). Za lidi, kteří celou akci zaznamenali, dorazili opět kluci z Burg Production (Jan Dolejší, Filip Jäschke) a Copter Pro (Jakub Egermaier, Bob Koranda). Fotografové zastoupení Davidem KarvayemTerkou Noskovou. Poslední velmi důležitou osobou byl řidič skútru Jarda Jordán, bez kterého by se jen těžko na skok kdokoliv rozjel.

Bohužel vítr trošku zlobil i při druhé session a k tomu se přidala poměrně vysoká nájezdová rychlost pro překonání skoku kvůli velkému vedru a rychle odtávajícímu sněhu. Proto se natáčení rozdělilo na dopoledne a pozdní odpoledne. Prodlevu mezi skákáním vyřešil burger a pivko v Erlebachově boudě, která je nedílnou součástí Road Gapu a po vydatném obědě bylo v plánu ještě vyrazit shredit do našeho snowparku u Moravské boudy.

Okolo deváté hodiny dorazili první natěšení skokani. Kluci hned vzali do rukou lopaty a oděni pouze do půl těla, dávajíc všem na obdiv svá vypracovaná těla, pomohli s finálním shapem, aby se mohlo jít co nejdříve na věc. Po chvilce byl skok doladěný, všichni na místě a kluci už trochu do bronzova od sluníčka, které pálilo na max. Show mohla začít.

Kdo ale první půjde testnout kicker? Kluci zvolili spravedlivou formu výběru pomocí klasického Kámen, nůžky, papír. Nakonec nekonečnou slávu prvního přeskoku získalo největší překvapení a objev letošního ročníku Tomáš Raiser. Tomáš, jakožto ortodoxní jibber, předvedl osobitý styl, přeletěl díru v “Half Backflipu” a sklouzl se po zádech dopadem až dolů. Svůj let fyzicky přežil, nicméně psychika mu nedovolila jít do dalšího kola, a tak se stal live komentátorem na místě. 

Tady jsou jeho dojmy z célé akce:
"K Road Gapu jsem se dostal trochu jako slepej k houslím, ale o to víc jsem si to užil! S Martinem (Mikyskou) jsme stihli při shapingu skoku parádní opalovačku a když už všechno bylo připravený, došlo na lámání chleba. Já a 3 ostatní kluci, který narozdíl ode mě, umí skákat, jsme si začli stříhat o to, kdo skok otestuje. Samozřejmě jsem byl přesvědčenej o variantě, že já to bejt nemůžu! Takže asi 10 minut na to po ubrečenejch scénách, že nechci, jsem si už dával testovačky za skútrem. Nakonec to samozřejmě dopadlo tak, že jsem přelítnul nasolenej skok v půl backflipu a odjel to po zádech, to byl můj první a zároveň poslední skok přes cestu :). Naštěstí jsme v průběhu dne ještě stihli zajet shredit do parku k Moravský boudě (kterej maj kluci z Parks.cz taky pod palcem), kde už jsem si těch jízd dal trochu víc a splnil si i nějaký to ježdění. Ke konci dne jsem se už jenom kochal z lehátka, jak to kluci vyhrotili při sunset session a ze skoku vymáčkli maximum. Neči svým double rodeem možná i víc než maximum :). Nemůžu to popsat jinak než parádní den s parádně spálenejma ksichtama od sluníčka a jsem rád, že ještě není se snowboardingem konec a dějou se takovýhle akce!"

Ve zbytku dne se další podobný pokus neopakoval. Po dopoledním, spíše tréninkovém tempu, odpoledne jezdci přeřadili na vyšší level. K vidění toho bylo hodně! Rotace až o 1080 stupňů, několik parádních doublů (Nečiho), stylové a daleké polety od všech jezdců. Vzpomínám si třeba na parádní bs rodeo Dominika Veselky nebo bs 540 a bs 180 tail Martina Mikysky. Rád bych zmínil také hecnutí lyžaře Vítka Zárybnického, který se rozhodl, že na gapu zavdá svůj druhý pokus o double beko na sněhu! Rozjel se, odrazil se, doletěl na konec dopadu a double beko na více jak 35 metrech bylo s lehkým přisednutím odjeto!!! Slušnej výkon! 

Martin Mikyska:
"Road Gap Session sleduju už nějakej ten rok, takže jsem byl nadšenej, když jsem dostal možnost se letos účastnit. Kluci z Parks.cz jsou totální čarodějové, protože dokázali v počasí, za který by se nemuselo stydět ani Portoriko, postavit a udržovat docela velkej a příjemnej skok. Jedinými problémy se ukázaly tající sníh a velké množství UV záření, které ale v roce 2015 lze do určité míry vyřešit technologiemi jako je třeba kuchyňská sůl nebo opalovací krém, kterých jsme měli obou požehnaně. Highlighty akce byly rozhodně testovací skok do sklapovačky Tomáše Raisera, double backside rodeo Honzy Nečase a knír Dominika Veselky. Poděkování patří kouzelnickému uskupení Parks.cz a partnerům akce. A naopak hejt patří odpůrcům akce, skleníkovým plynům a jejich producentům."

Dominik Veselka:
"Road Gap session je skvělá akce, která v Čechách nemá moc obdoby. Kluci z Parks.cz si fakt mákli, protože sněhu moc nebylo, ale přesto ho nahrnuli kotel a postavili fakt libovej skok. Byl jsem tam na druhou session, která byla v totálním slushi a letním počásku, takže ultra pohoda a super ježdění! Josephovi a partě Parks.cz patří velkej dík za upořádání týhle akce a za pozvání mě na ní! Mám díky tomu pár luxusních fotek a záběrů :)! Peace."

Honza "Dodo" Dolejší:
"Na Road Gapu jsme natáčeli už podruhý a zase mě to bavilo. Erlebachova bouda je na super místě, takže když tam postavíš pěknej kicker, vznikne ti strašně fotogenická věc. Vůbec nechápu, že letos byl skok snad ještě lepší než posledně. Byl jsem se párkrát podívat s kamerou i na stavbu a ještě pár dní před akcí jsem to Josephovi rozmlouval, protože mi to připadalo jako nesmyslný vyhazování peněz za rolbu. Nakonec to ale zvládli a na poslední chvíli zorganizovali a posunuli ještě dál. I video jsme chtěli posunout trochu dál, a tak jsme s sebou letos vzali kámoše z Copter Pro s velkým dronem. Je velká škoda, že nám letos vůbec nepřálo počasí a museli jsme akci překládat. Nakonec jsme ale pochytali dost materiálu, hlavně díky tomu, jak jsou kluci vyježdění a odjíždějí triky na první pokusy. Doufám, že se ještě někdy najde zima s pořádnou nadílkou sněhu a kluci postavěj ještě větší skok a že přijede ještě větší parta pořádnejch riderů."

Trailer na Full video, které bude ke shlédnutí už za nedlouho!

Road Gap 2015 je za námi. Na začátku to byla velká dřina s nejasným výsledkem, ale na konci opět super pocit. Tahle akce je naší srdeční záležitostí a už se nemůžeme dočkat dalšího ročníku! Naposledy děkujeme každému, kdo se zapojil do přípravy, Big Shocku a všem ostatním partnerům! Bez vás všech by skok nestál! Tak zase za rok u Erlebašky na Road Gap Session 2016.

K předchozím výstupům z letošní akce Big Shock Road Gap se můžete vrátit v následujících odkazech:
Big Shock! Road Gap 2015 by Parks.cz - Session 1
Big Shock! Road Gap 2015 by Parks.cz - Stavba

Text: Honza Balcar
Foto Session 2: David Karvay, Terka Nosková
Video: BURG Production 

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!