Čo-pele Jib Session 2016

V sobotu 24.9. 2016 proběhl ve slovenském městě Banská Bystrica už šestý ročník nyní již kultovní akce Čo-pele jib session. My jsme jako mediální partner akce byli v místě dění, takže si pojďme shrnout, jak to minulou sobotu na Slovensku vyzeralo…

Oproti předešlým ročníkům akce Čo-​pele Jib Session 2016 doznala změny v podobě lokality - letos se poprvé závodilo v Banské Bystrici před obchodním centrem Europa. Toto místo zaručilo dostatek přihlížejících diváků po celou dobu konání akce, kterých na „čumendu“ přišlo bezmála 8 tisíc. Část setupu byla rovněž kryta dálničním mostem, takže organizátoři mysleli i na déšť, který se ale naštěstí nekonal. 

Co se týče překážek, jezdci měli možnost jibbovat na již sice tradičním, nicméně nadčasovém setupu, který se skládal z klasického downrailu, doublekink railubalkónu, ze kterého bylo možné transferovat do obou railů nebo pokud to kolenní vazy dovolily - i skákat ollies dolů na flat odjezdu.

Jezdců oproti dřívějším ročníkům dorazilo o trochu méně, takže namísto plánovaných tří heatů se konaly pouze dva. Hlavním důvodem byly pracovní povinnosti a zranění jezdců, jako například Wojtka Pawlusiaka nebo Tomáše Císaře, který tak neměl možnost letos obhájit již třetí vítězství v řadě.

Ve dvou heatech se tedy objevilo celkem 21 jezdců, ze kterých 11 postoupilo do finálových bojů. V „kvalifikaci“ jezdecky nejvíce oslovil rakouský jezdec Alois Lindmeiser, který na akci přijel rozježděný až z daleké Austrálie. Ten předvedl technické triky jako switch backside 270 do railu, double boardslide 270 out na balkóně nebo blunt do flatu 270 out na doublekinku - tedy banger na každé překážce. 

Ve finále se však již u mnoha jezdců projevila únava anebo naopak větší rozježděnost, a to poměrně značně zamíchalo s pořadím. Alois už neodjížděl tolik triků jako v kvalifikačním heatu, naopak slovenský jezdec Zoltán Strcula předvedl nejvíce konzistentní výkon. O největší banger celé session se postaral Lukáš Droppa se svým blunt 270 transferem z balkónu do doublekinku (viz video a foto). Druhé místo bral holanďan Henrik Meyn, který zaujal především konzistencí a technickými „skate-​style“ triky na railu a doublekinku. Za zmínku rovněž stojí téměř odjetý pokus o fs boardslide pretzel 450 out od Steven van Beera a také několik balkónových transferů od ostatních jezdců.

Věcné ceny, 600€ a srdce fanynek si mezi sebe nakonec rozdělili:
1. Zoltán Strcula 300€
2. Henrik Meyn 200€
3. Lukáš Droppa 100€

Celkově se contest Čo-​pele Jib Session 2016 zdařil, organizátoři zajistili naprosto hladký chod celé akce, a to bez jakýchkoliv komplikací. Nedošlo ani k žádnému zranění ze strany jezdců. Afterparty utvrdila v tom, že východní bratři a sestry s alkoholem problém nemají… Jediným trnem na kráse byla absence několika jezdců, kteří přislíbili účast, ovšem ze zdravotních či jiných důvodů se nemohli zúčastnit. I tak ale přítomní riders nezklamali a drželi vysoký standard ježdění. Tak zase příští rok na viděnou!

Video by Red Point Studio

Foto by Lukáš Dodiak /​ www.dodiaklukac.eu

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!