Freeride.cz Just Ride 2013 - Boží Dar / Neklid

Už tomu tak je, že si z nás příroda v zimě často střílí a počasí málokdy odpovídá názvům míst, kde se koná náš Just Ride. Naposledy na Paprsku ani jeden sluneční paprsek nevysvitl, zato na Neklidu v sobotu žádný neklid nebyl, ale naopak klid, chill, super nálada, opalovačka, testovačka, shredovačka, grilovačka... Prostě pohodička.

Cirkus JustRide se letos už pošesté vydal ze své základny na cestu za pobavením lidiček snowboardismu holdujících. Tentokráte byl naším cílem západní kraj český, konkrétně v oblasti nacházející se mezi ruskými Vary a německým Oberwiesenthalem. Řeč je samozřejmě o nejvýše položeném a zároveň třetím nejmenším českém městě Božím Daru, respektive o blízkém středisku Neklid, kde se nachází jeden z nejstarších snowparků u nás.

Místní partička Neklid Local Riders patří mezi nejstarší snowboardové jednotky v České republice, navazující na počátky dějin českého snowboardingu, které se začaly psát v půlce osmdesátých let na blízkém Perninku. Pamětnící si jistě pamatují první český snb film "Sněžné děvky z Perninku". Neklidská tradice stále pokračuje a není tomu ani trochu náhodou, že místní Swis-Shop.cz Nitro Snowpark je každoročně dějištěm jedné ze zastávek série Freeride.cz Just Ride.

Nejinak tomu bylo letos a po změně termínu z poloviny února, kdy jsme se rozhodli pro jistotu nekolidovat s Evropským snowboardovým festivalem na Klínovci, padlo finální datum na sobotu 2.března. Tahle volba se nakonec ukázala jako velmi šťastná, protože nám vůbec poprvé za čtyřletou historii Just Ridu vyšlo na Neklidu počasí, a to víc než na jedničku. Jak by řekl náš spíkr Honzík, na Neklidu tentokrát nebylo neklidno jak je většinou zvykem, ale naopak panoval klid a mír projasněný paprsky slunce umožňujícím rozhled v Krušných horách velmi zřídka vídaný. Poslední dny přinesly i nějaký ten sníh navíc, takže i park mohli místní shapers pod organizačním usměrňováním šéfa Filipa Majkuse a velením místního náčelníka a krušnohorské snowboardové legendy Zbyška Jandáče vymazlit do luxusu. 

Park začínal shred zónou s dvěma lajnami, kdy jedna čítala nejprve dvě tlusté roury (hokejka a double kink) a street rail, druhá pak dvě kratší bednylámanou bednu, a obě jste mohli zakončit trikem na wallridu, nebo pokud jste si to chtěli lajsnout, tak byla připravená i fotbalová branka s gap náskokem a dopadem za Matouškovic chatou. Nahoře vedle shred lajny jste si ještě mohli dát kratší rovný rail na rovince nebo se rozjet na první ze skoků, kde byl k dispozici větší a menší odraz. Následoval corner u Matesovy chaty s dopadem vlevo a pak dvě za sebou jdoucí platformy skoků. Všechny kickery byly sice trochu menší, ale pro účel akce Just Ride typu naprosto ideální.

Brzy ráno během stavby stanového městečka jsme mohli sledovat jak se klasická božidarská mlha pomalu ztrácí a okolní zasněžené stromy začíná osvětlovat slunce. To se pak až do západu neztratilo a na doposud tak trochu prokletém Neklidu jsme konečně mohli zažít opravdu parádní den, kterému snad nechybělo nic. Jezdilo se v zábavném parku, půjčovaly se prkna značek DC, Lib Technologies, Gnu, Roxy, Gravity, Burton, Flow, Rossignol, Nitro, Ride, BataleonRome SDS, pilo se pivo od Budvaru, které tentokrát bodlo dvojnásob, stejně tak jako parádní masíčko od grill-​mástra Ričiho nebo ledově namražený Jägermeister od kočiček v oranžovo-​černých overalech.

Hudba hrála, spíkr Honzík tradičně bavil stanové městečko svým ostrovtipem, Yan Renelt tentokráte zaujal místo jinak Just Ridu věrné fotografky Báry Berdychové, a vrátil se nám po dvou zastávkách s kamerou Bob Hausner, jehož video uvidíte už brzy. GoPro Follow-​Cam masta Labor následoval a natáčel všechny kdo chtěli - a že jich tentokrát bylo hodně, stačí se mrknout na Vimeo galerku. Od jedné do tří proběhl dvouhodinový intenzivní trénink freestylu pod taktovkou ochotných koučů Kuby Chocholy, Milliho NavrátilaFilipa De Piny a na své si přišli i úplní začátečníci, jichž se taky úplně zdarma chopili instruktoři z místní Yetti School. Vše pak uzavřel Mini Jib Contest na prvních dvou shred platformách, kde jsme se dočkali parádního shredu v podání amatérů i několika známějších tváří, mezi nimiž začíná vystrkovat růžky Yan Renelt, o kterém z kuloárů začíná prosakovat informace, že se prodává fotografickou výbavi a vydává se na dráhu profesionálního jezdce. Nerad bych také zapomněl na maskota akce, jímž se po zásluze stal Ondra Kozák aka Kozinka Borat. Jak si tuhle prestižní funkci vysloužil zjistíte snadno z fotek a videa ;-)

Po skončení contestu a za krásného západu slunce nad Krušnými horami se odehrálo závěrečné vyhlášení, ve kterém bylo odměněno více než deset lidí. Dárky si samozřejmě odnesli nepilnější "testéři" a to Andrea Pfeifferová, Ivo Sochovský, Radek Pícha, Tomáš Lisner, Ondra Kozák, Tomáš Vaic, Jakub FalesRoman Štefko. Naši koučové pak na základě koučingu a Mini Contestu určili vítěze jednotlivých kategorií. Jako největší progresor byl vyhlášen Adam Mareš, za "celkový dojem" vyhrála Tereza Marešová, Best Trick zavdal Eda Fiedler a speciální kategorii "Best Trick To Crash" pak zaslouženě Václav Pernička. Všem ještě jednou gratulujeme!

Jak je tomu zvykem, Just Ride na kopci zdaleka nekončí, protože po skvěle prožitém pestrém dni vždy následuje pořádná Jägermeister Divočina. A tentokrát bylo dvojnásob co zapíjet, tak krásný den na Božáku už dlouho nebyl a všichni vypadali z celého dne nadšeně. V Radničním sklípku v centru Božího Daru se tak večer sešlo více než 150 lidí a za asistence DJů MlhySNPX, Jägermeister hostesek a místního absolutně nejmilejšího a nejochotnějšího personálu se rozjela afteparty jako víno, která tradičně skončila v ranních hodinách.

Šestá zastávka letošní Freeride.cz Just Ride tour na Božím Daru - Neklidu se podle nás vydařila na jedničku a my se už moooc těšíme na tuhle sobotu, kdy se vůbec poslední česká zastávka a předposlední letošní celkově odehraje ve snowparku Freestyle Area v krkonošských Vítkovicích. Právě tam vás čeká rekordní počet demo stánků, perfektní snowparkmocná afterparty v místním Kulturáku, kde vystoupí hned tři top čeští DJs - Akvamen, RobotNobodyListen! Veškeré info najdete na Facebooku a na plakátu. SeeYaThere!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!