Honkytonk Big Air & Jibbing Jam Pustevny

První březnovou sobotu zorganizoval havířovský krám Honkytonk v krásném prostředí Beskyd, konkrétně středisku Pustevny, akci s názvem Honkytonk Big Air & Jibbing Jam. Parta z Havířova se toho nebála a do závodu nasypala 5000 korun prize money + 35000 v cenách od sponzorů akce.

Po našem vytáhnutí lanovkou ze spodní stanice střediska do snowparku jsme viděli, že na jezdce čekaly 3 platformy. První obsahovala lámanou bednu, pvc rourumenší poctivou trubadúru, druhá menší skok hlavně pro náběr rychlosti na skoky ve třetí platformě, férová trubadúrabedna. O již zmíněné třetí platformě, na kterou jste si to museli šinout pěkně z vrchní části parku k dosažení ideální rychlosti, už padla řeč. Podle shaperů akce nás dole čekal menší skok 5m tablevětší 12m.

FOTOGALERIE OD MARTINA GROBEHO TADY

Kvalifikace Big Airu se musela vzhledem k technickým problémům s mikrofonem přesunout a přednost dostal jam v hoblování železa na druhé platformě. Abych pravdu řekl, tak to byl bez mikrofonu celkem punk, ale jezdci to vzali a začal zhruba třičtvrtě hodinový jam na bedně a poctivé trubadúře. V něm musíme vyzdvihnout Sebka Škorvana, který brousil bednu jedna báseň a to je mu teprve 12 let. Dále potom Igora "Sidize" Kluzioka, který sázel hlavně na bedně (bs noseslide, bs nosepress, fs lip, fs blunt, sw fs do 50/​50 fs out), Tomáše Smolíka (bs noseslide pretzel, bs boro, fs boro). Co se týče jezdců, kteří přihlížejícím divákům nabídli nejen na železe v ten den nejlepší podívanou, musíme zmínit Kubu "Smoka" Smyčka (fs tail 270 out, sw fs do 50/​50 fs out, fs blunt 270 out), Patrika Schwarze (50/​50 360 out, fs boro, ale hlavně všemožné kolotoče, kde jsem si nejednou vylil svůj svařáček na své zmatené tělo) a Tomáše "Nissiho" Niessnera (50/​50 late bs out, 50/​50s různými old school graby out, fs tail 270 out, 50/​50 bs 3 out), to vše samozřejmě na těžší překážce platformy, poctivé trubadúře. Za freeski nesmíme zapomenout na Davida Sztefka, Radima Purmenského, Honzu ŠturmuJirku Pituchu.

Hoblování ukončeno, mikrofon se nám dal dohromady, sluníčko krásně svítilo celým parkem a vlilo úsměv do tváří, DJ Vencza rozhýbával partu přihlížejících svými peckami, ledové bary se o všechny staraly se vší parádou a kdo chtěl, mohl si během celého dne půjčit zcela zdarma lyže přední české značky Ymli. My ač se zpožděním, ale plní očekávání začínáme kvalifikaci Big Airu. Po problémech s mikrofonem byla druhou, ale opravdu poslední kaňkou účast jezdců v závodě, kde se jelo o 5000Kč prize money a 35000 v cenách. Číslo registrovaných se zastavilo na 16ti (11 snb + 5 freeski). Opravdu škoda, ale šlo se na věc. 

V obou kategoriích měli jezdci 3 kvalifikační jízdy, z toho ta nejlepší se bude počítat do finále. Nakonec se ovšem díky malému počtu přihlášených rozhodčí s jezdci dohodli, že nechají jet finále v takzvaném jamu, který trval opět třičtvrtě hodiny, a to všechny bez výjimky, ať každý ukáže co v něm je. Mezi snowboardisty velký klobouček dolů pro Sebka Škrovaně, který po pár odjetých pokusech na menším 5m skoku sebral všechnu svou odvahu a namířil si to na větší 12m. I vzhledem k menší rychlosti nedoletěl až na dopad, ale Sebek má díky svému věku kolena ještě z plastelíny a nic se mu tak nestalo. Uznání patří také jediné holce, která se do závodu přihlásila, a to Tamaře Šumberové. Na menším skoku, kromě pár zádíček a prsíček, odjela indy a method. Třetí flekBig Airu bral nakonec Tom Smolík, který skákal na menším skoku, ale dával jak 5m, tak i z druhé platformy (bs 1 tailgrab, indy, bs 3). O vítězi se rozhodovalo mezi Kubou "Smokem" SmyčkemPatrikem Schwarzem. Oba předvedli pro lidi ten den velkou show, což ve spojení s krásným počasím a v ještě hezčí přírodě některým přihlížejícím doslova bralo dech. Nakonec díky čistějším jízdám, kdy ani jednu finálovou nezkazil, bral první místo Kuba Smyček (fs 1, bs 1, bs 3 mute, bs 5 indy, cork 720, backflip indy), před Patrikem Schwarzem (bs 1, bs 3, bs 5, fs 5 z přední hrany, bs rodeo 7). Mezi freeski, kde to bylo více vyrovnané, skončil třetí Lukáš Bilko, druhý celý den čím dál tím lépe jezdící Jirka Pitucha a všem ten den šéfoval David Sztefek.jib jamu bylo rozdáno 5 cen od sponzorů akce a aby si ten den v podstatě každý jezdec něco odnesl, bral za snb Tomáš "Nissi" NiessnerIgor "Sidiz" Kluziok. Mezi freeski potom David Sztefek, Jirka PituchaHonza Šturma. Tihle ti všichni si domů odnesli i nějakou tu českou měnu, která byla poctivě rozdělena. Samozřejmostí byly ceny i pro mladého Sebkajedinou holku Tamaru. Určitě dobrý tah od organizátorů akce. 

Klasická děkovačka závěrem sponzorům akce: Burton, Dakine, Capita, Westbeach, YES, Union, Pow, Anon, Nugget, Ymli, Silent, Dragon, ale hlavně organizátorům Honkytonk snow & skateshopu Havířov (Fílovi a Zálejovi), dále potom počasí, obsluze ledových barů za super servis, DJ Venczovi, test centru Ymli, středisku Pustevny, obsluze lanové dráhy za to, že vyslali jednu extra dvousedačku, když jsem se delší dobu zasekal po ukončení provozní doby na ledovém baru, Térii za odvoz a všem super lidem, kteří dorazili na Pustevny.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!