Horsefeathers Pleasure Jam 2009

Rok uplynul jako voda v Dunaji, a tak se kousek od Salzburgu na ledovci Dachstein opět uskutečnila akce, kterou sponzoruje “naše” firma Horsefeathers. Tentokráte si Pleasure Jam vysloužil dokonce čtyři TTR hvězdy, takže jsme se opravdu měli na co těšit...

Jak už je na práci party QParks (produkční agentura, která má na starosti spoustu snowparků a eventů v Alpách) zvykem, Horsefeathers Pleasure Jam byl letos avizován dlouho dopředu jako největší akce podzimu konající se nejen v Rakousku, ale v celých Alpách. Podařilo se získat čtyři hvězdičky Ticket To Ride a tím pádem i prize money, které zaručily přítomnost nejlepších jezdců. Mohli jsme se tak těšit na ježdění v podání těch nej evropských riderů.

FOTOGALERIE OD KARLA JADRNÍČKA ZDE

Freeride.cz parta vyrazila na místo konání tentokrát ve složení: Márty (moje maličkost), Karlos Jadrníček (foto), KarkysShymonkey (kamery). Navíc ještě dorazily cholky z Freeride.cz/Girls /​ Lime magazine, a to hustlerka K8 PissecheckBeeBee Berdyš. Na dovolené se tu pak vyskytoval i náš kolega Majk Tomeš. Co se týče dalšího česko-​slovenského osazentsva, samozřejmě bylo hojně zastoupené, ostatně jako vždy na Dachu. Byla to Horsefeathers akce, takže sem dorazili Darek Bergmann, Honza Zajíc, Tomáš Tuzar, Maťo Blcha nebo vždy usměvavá Maťa Molnárová. Dále jsme mohli samozřejmě nemohli přehlédnout Honzu Nečase a Šárku Pančochovou, zahlédnout pak bylo možné Romana Dlauhého, Pavla Vyroubala, Martina Kaňůrka, Honzu Kaňůrka střídavě za foťákem a na prkně, Ondru Bauera, Teree Čermákovou, Elišku Šírovou, Petra Marčíka, Martina Rybanského, Vlada Pročku, Maja Pelikanta... Dojel nakonec taky dětský tábor pod vedením Jožina Toufara, tedy přibližně šestnáct dětí ze Sportovní akademie a juniorské snb repre (Didi Augustinová, Dušan Kříž, Kuba Hiko, Michal Bíša, Ondra Porkert, Miki Pajer, Kuba Král, Tomáš Císař a spousta dalších prcků). No prostě bylo tu zase Česko jak vyšitý. 

Snowpark byl na Dachu opět připravený do luxusu, jak jsme ostatně zvyklí. Hlavní park sestával ze závodní trati, která se skládala z širokého kink boxu, dvou kickerů, funbox kickeru a wallridu. Na jedné straně od této trati mohli všichni snowboarders využít jibbing line, kde jste měli C-​box, street rail, picknick table, kink box, rainbow box, Z-​rail a závěrečný A-​box na funboxu. Na druhé straně od závodní trati pak byla easy line kickerů, takže moc příjemný tři skoky (cca 3-​6 metrů plošiny) za sebou. Naproti hlavnímu parku ještě byl připraven beginner park s několika mini raily, boxy a skůčky. Prostě každý si mohl zajezdit co hrdlo ráčí, i když probíhal contest. 

Bohužel většina Čechů pohrdla formátem kvalifikace (dvě jízdy, lepší se počítala), což upřímně moc nechápu vzhledem k tomu, že žádný Rakušan, Němec či Švýcar s tím neměl sebemenší problém. Možná by nebylo od věci trochu se zamyslet a příště se zúčastnit, už vzhledem ke sponzorům atd. ale to si musíte kucí srovnat sami ;-) Páteční kvalifikace se tak zúčastnili z našich jen Honzové ZajícNečas, Darek BergmannŠárka Pančochová byli pozvaní přímo do sobotního finále. Zája jezdil po letní dlouhé pauze vyplněné především windsurfingem a pár dnů tréninku na Stubai zatím nezaručilo úplně nejlepší formu. Proto se musel za svoje představení spokojit s celkovým 47.místem z 90 startujících. Honza Nečas aka Johnny Notime má naopak našlápnuto, letos naježdíno už hodně a čím dál více lidí o něm tvrdí, že je nejlepším současným českým snowboardistou - něco na tom bude! Neči se moc snažil, moc chtěl postoupit do finále, ale nakonec mu o pár míst uniklo. Dopadl nakonec za jízdu frontside 720, backside 720 a backflip na 21.místě, přičemž 15 lidí postupovalo dál. Škoda, ale nevadí, Neči jde pořád nahoru a už teď patří mezi evropskou špičku, což potvrdila i neděle, kdy během shootingu stompnul switch backside 720 a i switch backside 900 takovou, že nikdo nechápal...

Páteční den tak pro naše barvy neskončil nijak slavně, ale nikdo si z toho nic nedělal, přecijen Pleasure Jam je každoročně nejen o závodu, ale především o shootingu, focení a natáčení, a materiálu se nasbíralo během dne hafo. Večer byla na programu tradiční “Gala Dinner” pro pozvané jezdce a média, kde dochází k socializaci všech zúčastněných, a následně mejdan, kterého jsme se ale zodpovědně nezúčastnili. Přecijen další den byl dnem D celé akce, takže jsme chtěli být fit.

Sobota nás, stejně jako loni, přivítala nádherným počáskem, takže jsme vyrazili na kopec opravdu brzy, abysme nic neprošvihli. Karkys s Shymonkeym zaujali pozice (video uvidíte velmi brzy), Karlos taktéž, zbytek party si dával easy kicker line nebo jib line jen tak pro radost do té doby než začal závod. Nejprve proběhlo semifinále, ve kterém se představila jak Šárka Pančochová, největší želízko v ohni za naše barvy, tak Darek Bergmann, trochu překvapivě, ale určitě zaslouženě pozvaný mezi semifinalisty. Šárka opět ohromila všechny lidi v parku svým “Flow” (jak s velkým, tak s malým F), když zavdávala monster backside 720, i když občas s lehkým hrábnutím na dopadu. V semi se jí ale zrovna tenhle trik nepovedl úplně na čistotu, a tak mohla být ráda za čtvrté - poslední postupové místo. Před ní se do finále dostaly Cheryl Maas, Enni RukajaerviCilka Sadar. Není ale pochyb, že kdyby bývala byla Šárka svou jízdu sw bs 180, bs 720 a fs 360 odjela bez chyby, nemá vůbec konkurenci. Kdyby ale chyby, takže šup na finále, znovu a lépe...

Darek Bergmann byl celou dobou hodně natěšený na závod, vděčný za nasazení do semifinále, bohužel ale (možná díky tomu, že si Dára navoskoval prkno, ale nesescrapoval) mu to nejelo úplně nejrychleji, a tak všechny jeho triky byly trochu kratší než by měly být. I tak mu ale za jeho jízdu fs 720, bs 720, backflip patří props a konečné bohužel nepostupové 15.místo. Nicméně Dára zajel takové hvězdy jako Matevz Pristavec nebo Gian-​Luca Cavigelli, poslední dobou dominující na FIS World Cupu.

Ze semifinále postoupili tito jezdci: Marko Grilc, Torgeir Bergrem, Max Weickl, Tobias Karlsson, Elias Elhardt, Joachim Krogstie, Victor De Le RueJusso Laivisto, přesně v tomto pořadí. Finále už pak bylo přehlídkou luxusních jízd za super atmosféry, které snad chybělo jen ozvučení snowparku muzikou.

Nejprve pojďme na holky. Čtyři finalistky si to rozdaly ve dvou jízdách a my jsme samozřejmě dole v chill-​outu s celou českou partou držely palce naší Šárce. Bohužel, ani jedna s jejích jinak luxusních backside 720s jí nevyšla čistě, a proto se musela spokojit až se čtvrtým místem. Ale i tak se Šára dostala do čela bodování TTR, takže jedničkou zůstane minimálně do Roxy Chicken Jamu, který se jede začátkem ledna. Gratulace!

Třetí dojela sympatická Slovinka Cilka Sadar, na druhém místě skončila Holanďanka Cheryl Maas za switch backside 180 a lehce přisedlou a nechytlou backside 720. Zlato zaslouženě brala Finka Enni Rukajaervi za čistou a moc pěknou jízdu cab 540, backside 360 a frontside 360 tailgrab.

V chlapech už šlo do tuhýho, i když se zpočátku zdálo, že všech osm finalistů je nějak nervózních, v prvním kole ze tří se nikomu moc nedařilo. Pak se ale vše rozjelo a vezměme to hezky popořadě podle konečného rankingu. Jusso Laivisto se opět pokoušel o svůj klasický double backflip, ale dopadlo to ukázkovým zákusem nousu o dopad. Jízda switch backside 900, cab 540 a frontside 720 mu pak stačila jen na osmé místo. Nám doposud neznámý Nor Joachim Krogstie zavdal switch backside 900, frontside 900 a cab 540 - sedmé místo. Všem dobře známý Slovinec Marko Grilc předváděl po celý HF Pleasure Jam luxusní show a i ve finále odjel parádní double backflip, k němuž přidal backside 720, frontside 900 a backflip na wallridu. I za takovou jízdu ale Marko nemohl pomýšlet na lepší než šesté místo.

Frantík Victor De Le Rue objíždí FISové světové poháry, kde se mu poměrně daří, a to samé chtěl dokázat i na Pleasure Jamu. Páté místo je určitě úspěchem, Victor na něj dosáhl díky svojí jízdě switch backside 720, backside 720 a backside rodeo 540. Švéd Tobias Karlsson patří taky mezi úspěšné “letce” a i na Dachsteinu se mu dařilo, bavil lidi, dělal show a to se mu v závěru hodně vyplatilo. Frontside 720, backside 720, double frontflip (!) a rock to fakie - bramborové čtvrté místo.

Na třetí pozici doskákal nesponzorovaný (!) Rakušan Max Weickl, který celý den jezdil v maximálním laufu, publikum ho nejvíc oceňovalo aplausem a zaslouženě si dojel pro bronz díky show formátu backside 720, backside rodeo 720 japan a frontside 540 z přední hrany. Stříbro si domů do Norska odvezl další nám doposud neznámý Seveřan s krásným vikingským jménem Torgeir Bergrem, který předvedl frontside 900, backside 1080 a frontside 540. No a nakonec, hvězda dne, celého HF Pleasure Jamu, vítěz závodu i best tricku - Němec Elias Elhardt. Jeho jízdy neměly chybu a frontside 720, backside 1080 double cork (best trick) na největší čistotu, backflip a rock to fakie revert out byly ozdobou celé akce. 

Akce Horsefeathers Pleasure Jam 2009 se opět moc povedla, snowpark, atomosféra, organizace, úroveň ježdění, mejdany (mimochodem ten sobotní opanovala dosti výrazně česká crew!)... Všechno na nejlepší úrovni. Díky Horsefeathers, QParks, Dachstein, see ya next year!

FOTOGALERIE OD KARLA JADRNÍČKA ZDE

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!