Kaunertal Opening 2015 s českou Burton crew

Víkend patřil v Rakousku už 30. jubilejnímu ročníku legendární akce Kaunertal Opening, na kterou jsme vyrazili společně s českým Burton teamem. Počasí nám přálo po celé tři dny a jak to dopadlo a co jsme všechno přivezli se můžete dočíst v tomhle reportu!

Kaunertal Opening je jednou z nejstarších snowboardových akcí v Evropě, ne-​li tou vůbec nejstarší. Letošní ročník byl už jubilejním třicátým (!), což znamená, že většina z nás v době prvního ročníku buď tahala kačera nebo ještě ani nečekala v lůně mateřském na první lano. "Kaunoš" je prostě legenda, a to hlavně na podzim a na jaře, kdy tu většinou stojí jeden z nejlepších parků dobře dostupných shreduchtivému našincovi. Poslední dobou to ale taky nebyla žádná sláva, a tak jsme byli zvědaví, jak si s globálním vormingem poradí organizátoři tentokrát.

Ve čtvrtek jsme tak v Práglu nasedali do Burton vanu (díky Lucko) ve složení Roman Dlauhý, Miki Pajer, Kačka Vojáčková jakožto riders českého Burton teamu, dále jako guest star Štěpán Rokos, a samozřejmě nemohly chybět mr*ky mediální a to Michal Prouza aka Prouzič (foto) Filip Jäschke z Burg Production (kamera). Po klasickym nakládání stuffu na různých pražských místech jsme vyrazili směr Pilsen, München, Garmisch, Imst, Ladis a cílovka Kaunertal, respektive městečko Feichten pod ním.

Jak už bývá zvykem, na předem domluvené ubytko jsme dorazili pozdě po půlnoci, a tak nám nezbývalo než vyzkoušet otevřené dveře na terase penziku s tím, že místní Hausmeister to mívá dost na háku, neřeší a naopak bývá vlidný a příjemný i když ho vzbudíte v noci. Tak tady to bylo úplně naopak a hned náš pozdní příjezd a probuzení pana domácího odstartoval sérii nepříjemných epizod vhodných do učebnice týkající se problematiky "meine Kunde ist mein König" (můj zákazník - můj pán), kapitoly "so nicht!" (takhle ne!). No prostě děda měl problém úplně se vším, ale o tom tenhle článek neni, takže popojedem a vrátíme se k němu později.

Miki: Burton & Freeride.cz trip na Kaunoš byl super. Celý dny jsme fotili a točili na všech překážkách a s klukama se mi jezdilo fakt dobře :) a s Jashkem a Prouzičem se mi spolupracovalo taky super :) a jelikož sem tam slavil 18, tak mě hodně potěšily tři flašky od Jacka Danielse a myslim že ostatní a teda hlavně Roka to taky hodně potěšilo. Tenhle trip bych zhodnotil velmi dobře a těšim se na další výlety. 

I přes krátký spánek vstáváme s ranním kuropěním, vyzvedáváme permice a natěšeni se vydáváme na z*urvenou cestu na ledovec. Pozor, tady není použito sprosté slovo, ale přesné vyjádření, neboť jak většina z vás ví, tak silnice nahoru na Kaunertálský ledovec čítá nespočet zatáček (německy zatáčka -> “die Kurve”). I tak ale pro jistotu necháváme hvězdičku, aby těm mladším z vás rodiče náhodou nezakázali přístup k internetům.

Kaunerský oudol je ještě zahalený mlžným oparem, ale asi v půlce cesty nahoru vyjíždíme z mraků a otevírá se před námi totálně modrá obloha, z čehož jsme všichni tak hotový, že zastavujeme a začínáme se všichni hromadně fotit jak Japonci na několikahodinovym výletě po Evropě. Fíla se nemůže dočkat až vytáhne svýho čtyřvrtulovýho Phantoma, takže mu dopřáváme dostatek času k tomu, aby nasbíral průlety mrakama nad přehradou ve stylu Art of Flight. Nejvíc epic kááámóóóó!!! :) Pak už jen asi 367 zatáček a jsme nahoře. 

Na parkáči je tentokráte nejen velký stanový město, který má pod palcem největší evropská síť snowboard shopů a zároveň největší online obchod Blue Tomato, ale taky se na KTO po 15 (!) letech objevuje skejtová mini. V městě modrého rajčete si každý může zdarma pučit a vyzkoušet nejnovější gear od snad všech existujících snb a freeski značek, což nám připomíná, že se už teď můžete tešit na letošní ročník naší série Just Ride!, jejíž hlavní část spočívá právě v této službě.

My už jsme ale nedočkaví na shred, takže vyrážíme na sjezdovku. V pátek ještě logicky není moc lidí, takže chceme najezdit, natočit a nafotit maximum než sem dorazí půlka celýho germánskýho kmene a hordy z přilehlých států. Park tentokráte není kvůli nedostatku sněhu klasicky nalevo od příjezdového parkoviště, ale vpravo na kotvě. Začíná cca 8 railama po dvou v řadě plus boule a mini skokama vpravo, pak se přejíždí asi 500 metrů po sjezdovce, kde navazuje další část, která je určená pro závod, ale dá se na ní jezdit po celou dobu openingu. Tady je menší skok s cca 6m tablem, stairset s třemi raily a dole tlustá roura s náskokama ze všech stran. U stanovýho městečka pak je jestě mini park s dalšíma třema trubkama a zmíněná minirampa na skate. Celý parkoviště pak ozvučuje nám dobře známá Red Bull Suga - österreichische verzijón.

Kačka: Bylo to moc super, počasí nám vyšlo a i přes to, že tam nemají mnoho sněhu, tak park byl super připravený. Byl tam sice pouze jeden skok, ale hromada jibů, na kterých jsem dopilovala nové triky. Myslím, že jsme si to s klukama perfektně užili. Teď mě čeká další soustředění a můžem rozjet Europa Cup první zastávkou v hale v holandském Landgraafu.

Kaunertal Opening je znám také svým kulturním programem, během kterého se masy germánské mládeže doplněné semtam o nějakého toho Slovana či Slovanku a zástupce dalších zemí, národů a kmenů seskupují ve velkém párty stanu. My jsme samozřejmě ani tuto část nemohli vynechat, a tak jsme vyrazili už v pátek. Párty ale byla… divná. Hrála nějaká německá kapela, týpek hrál na nějaky mini klávesy a do toho zpíval. Vypadalo to jak kdyby dělal vajíčka na pánvi a znělo to, jak kdyby na "dětských" klávesách zapnul takovou tu podkresovou hudbu… něco jak měl každej jako malej doma. Potom nějaký DJs, ale celkově podle nás trapas. S českou párty alá BŠSS to nemělo cenu ani srovnávat, snad jen velikostí stanu. 

Doprovodný program byl i na kopci velmi pestrý. V sobotu proběhly závody na skoku, který vyhrál už popátý v řadě (!) Kanaďan Eric Beauchemin, a odpoledne se pro změnu závodilo na shred jibbech v mini parku u stanovýho městečka. Popravdě řečeno, my jsme ofiko programu moc pozornosti nevěnovali, protože vám chceme přinášet zejména originální matroš s našimi riders a všechny oficiality můžete shlídnout třeba na webu nebo facebooku akce. Dodáme jen, že se tu objevilo i pár velkých jmen snowboardingu jako Roope Tonteri, Werni Stock, Rowan Coultas nebo legendy typu Marco Grilc, Steve Gruber, Sani Alibabic, Tadej Valentan, Chris Kröll nebo Tom Beckna Eberharter, takže byly k vidění velký oldschool stylovky i technický triky. Celkově ale byl opening i setupem hodně na pohodu a ideální pro rozježdění na prvním sněhu sezóny, takže žádnej hrot. K našemu zklamání jsme neviděli ani jeden quadruple, ale to se snad zlepší příští víkend na Stubaji.

V sobotu večer proběhla opět párty a ta už stála za to. Přestože rakouští DJs jsou oproti naším Akváčům, Enzymům a Noubadyjům nuda, tak my jsme, posilněni skvělým JackemD, pařili jak blááázni. Prdel byla třeba když jsme Mikimu na počest jeho narozenin (měl sweet 18) udělali minikroužek, který se asi tak během 5 minut zvětšil na kruh jak de*il, kde se battlilo o 106... Po pár minutách DJ zavelel pogo a na ohlušující trap se kruh během vteřiny zavřel a všichni pogovali jak blázni! To byla bomba a jestli nevěříte, tak si počkejte na video od Fíly nebo mrkněte na Romanův instagram.

Roko: Díky Mártymu z FR crew jsem měl možnost se připojit k českýmu BRTN teamu jako guest na Kaunertálskej opening. Počasí nám vyšlo a park byl ideální na první ježdění sezóny. Díky supportu na trip od Jacka Danielse jsme si pořádně užili i párty, která probíhala v pogo stylu, ale to uvidíte až ve videu ))

Dalším epesním zážitkem byly jak jsme už naznačili na začátku šlamastiky s ubytkem. Místní děda měl s náma prostě problém, a to jsme nedělali nic špatnýho. Spalo nás na apartmentu klasicky na Čechy o dva více, což nejdřív nemohl ustát, i když jsme se snažili vysvětlit, že o nic nejde. Po několika minutách řvaní nakonec svolil, samozřejmě jen když za ně zaplatíme, což jsme bez řečí udělali, jak by taky ne. V neděli ráno po kalbě už v 9 hodin přišel a začal opět nadávat, že už dávno máme být pryč a že jaktože jsme si dovolili přijít domů až ve 3 v noci. Přitom jsme byli jako myšky! Jako první z nás to nevydržel Prouzič a začal řvát (ne na něj, jen tak si podle vlastních slov musel ulevit), poslal dědu do pryč a šel se zavřít do auta, aby ho už neviděl, jinak by se z něj prej po*ral. PS: Nešel internet! 

Naší partu musíme ze sportovního hlediska pochválit, na všech bylo vidět jak jsou natěšený na sníh a jezdili co to šlo. Roman se vrátil na sníh po dlouhý době na 100%, jelikož minulou sezónu na doporučení felčara spíš chilloval po operaci kolene (i přesto měl např. slušný bomby ve videu Make It Real). Bylo na něm vidět, jak si to užívá a sázel to tam v největšim stylu jako za mlada, neustále si pochvalujíc svý nový prkno Burton Name Dropper.

Roman: První ježdění po loňské odpočinkové sezóně jsem si doslova vysnil a cesta byla dlouhá. Každopádně při půlnočním přijezdu na nás žádný uvítací výbor už nečekal, bohužel jen cholerický stařík, kterého jsme museli doslova vytáhnout z postele :) Ráno nebyl pán o moc příjemnější, počasí taky ne a my začli trochu pochybovat. Vše se změnilo asi ve 3/​4 cesty na kopec, když jsme vyjeli nad moře mraků a začal ten pravý první zimní orgasmus. Okamžitě jsme vyskákali z auta, každej si pořídil nezbytnej počet selfies a s úžasem jsme pokračovali dál. Nahoře se vlna dobré nálady zdvojnásobila. Nejen, že tam byl sníh, ale i park s 12ti překážkama v sérce!!! Postup jasnej - dvě, tři jízdy na rozjezd a pak to tam sypat dokud nevypnou vleky. Splněno! 

Večerní program bejvá na openingách dost podobný a to ve znamení párty, kde samozřejmě nesmíme chybět. První večer nás moc nepobavil, takže jsme jen zkontrolovali téměř prázdnej stan pro 2000 lidi, ochutnali pivo a poslechli si nepřijemnou rakouskou kapelu. V sobotu už se mělo počasí měnit, ale naštěstí vše zůstalo a my mohli pokračovat v progresu. Během dne se jel i contest na mini skoku, což nám vůbec nepřislo důležitý, a tak jsme radši dál sbírali materiál, kterým bysme se mohli pochlubit. Jezdili jsme zas až do úplnýho vyždímání a po cestě dolu ještě natočili naše demetní kecy k trick tipům, který vám FR brzy naservíruje. 

Pak už byl plán jasnej. Mimochodem ten den měl Miki 18tý narozky, takže jsme ho celej den ladili na večer. Ten jsme odstartovali s JDým na baráku a v dobré náladě se přesunuli do teď už plného stanu. Všechno šlo dobře, takže jsme se trochu uvolnili a dopadlo to tak, že jsme ve finále "urvali strop" a v brzkých ranních hodinách se přesunuli domu. Neděle 7:30 budíček, balení, lehká hádka se staříkem, jelikož se k nám celou dobu choval jako by jsme byli imigranti a nenechal nás ani vyhodit odpadky, který jsme si museli odvézt do Čech, protože tam odsud jsme je údajně přivezli. Přes značný úbytek sil nás azur donutil dát si pár slušnejch sessions v parku, kde nakonec padly bomby a my se tak mohli v klidu rozloučit s openingem sezóny na Kaunertalu.

Miki se za poslední dobu díky výletům s českou repre hodně rozjezdil a stává se z něho všestrannej zabiják, mimo jiný dal nosepress úplně na všem včetně S-​railu, takže se můžete tešit na tricktip. Kačka se ze začátku trošku trápila, ale pak se do toho i s radou a pomocí od kluků (rozuměj řev a nadávky) dostala. No a Štěpán jako guest výletu potvrdil svůj thug life styl na všech překážkách včetně vstupu do párty stanu, kde suverénně (i když omylem) sejmul loktem securiťáka jako v klipu od Huga Toxxxe. Nejvíc z celý party to ale samozřejmě zabili Prouzič s Fílou, a to jak se svejma foťákama, tak s drinkama v rukách na párty. Prostě to bylo top bráško, co ti budu povídat.. 

Naše celkové dojmy jsou super. Vyšlo počasí, park byl dobrej, jediný co tomu chybělo byly lepší skoky. Párty nakonec dobrá. Podařilo se nám natočit a nafotit hodně materiálu, takže se kromě tohodle článku se těšte na bohatou fotogalerii od Prouziče na našem facebooku, na setup Romana, dva trik tipy a samozřejmě na nejvíc nejlepší epic video od Filipa Jäschkeho aka Pažouta z Brain Farm… pardon Burg Production, ze kterýho se posadíte na zadnici. Takže za nás GOOD a přiště zas!

Na závěr moc děkujeme našim parťákům, kteří celý výlet pomohli zrealizovat, a to: Burton Česko a Slovensko, Sony Action Cam, Jack Daniel’s Czech Republic, Red Bull Czech Republic, Canon CZ, Kaunertaler GletscherKaunertal. Díky moc a auf Wiedersehen!

Text: Prouzič & Márty & riders
Foto: Prouzič

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!