Moreboards Stubai Premiere 2009

Na ledovci Stubai se minulý víkend konal Opening místního snowparku. Zoologická zahrada představila svůj nový setup překážek a vypustila z klecí notnou dávku pořádné zvěře. Zde vám přinášíme reportáž našeho FR týmu, který byl na místě.

FR parta vyrazila minulý víkend na otevírací akci snowparku na ledovci Stubai. Díky dobře postavenému parku a skoro ideálnímu počasí se podařilo pořídit dostatek materiálu a tady je jeho výstup.

Podzimních openingů v Rakousku je celá řada, většinou se jedná o známá střediska, kde je očekáváný výsledek, co se týče pořízeného materiálu. Otevření snowparku ve středisku Stubai byl ovšem trochu jiný. Bylo to tím, že jsme v podstatě nikdo z naší CZ výpravy nevěděl do čeho jdeme. Náš team ve složení sourozenci Kaňůrkové, kameraman David Lorenz, “hůlkař” (narážka na naše celocestovní provokování mezi lyžařem a snowboardistou, ovšem že jen ze srandy) Richard Skála a má maličkost se vydal směr Innsbruck až v pátek. Jediné info, které jsme znali byla mapa snowparku a známá historie snowboardového kempu, jež se už před několika lety přesunul jinam. Ubytování sice v nižších polohách nebylo nejlevnější, ovšem vše kompenzovala přítomnost českých majitelů vedlejšího penzionu, kde jsme prožili několik příjemných chvil. Blízkost někoho z naší domoviny, jež nám mohl sdělit své vlastní zkušenosti ze života zde a pověděl něco o povaze Rakušanů byla obohacující. Díky Matěji.

Jelikož jsme byli výsadek maximálně natěšený na sníh, vstávali jsme v brzkou hodinu, abychom toho přes den stihli co nejvíce. Během celé cesty nám pršelo a tak se dal očekávat ve vyšších polohách přísun sněhové hmoty. To se také vyplnilo a my při cestě do snowparku, jež byl na samém vrcholku ledovce, konečně viděli odletovat od hran sníh prachového skupenství. I přes mírný vítr nás čekal opravdu parádní snowpark doplňený v horní stanici test centrem snowboardů a nezbytnou "Wiener Schnitzel" restaurací. To jak nás Stubai překvapil, jsme moc nečekali. Park byl rozdělen na sérii velkých skoků v levé části a parádní, shred&easy line v pravé části. Bohužel v sobotu poměrně foukalo a tak byl na skocích problém s nedostatkem rychlosti a strachem o zranění hned na začátku sezóny. V parku jsme potkali s mini kamerou na helmě jezdit Tomáše Kašpárka, jež se k nám později připojil.

Na programu kromě shootingu byl i Volcom shop battle, kde proti sobě stály snowboardové teamy. Díky nepříznivému počasí, kdy vítr velmi zpomalil po prvním skoku každého jezdce se organizátoři rozhodli pro netradiční setup, jež byl více než zábavný. Trať totiž byla tvořena prvním 11 metrovým skokem, následoval po pravé straně malý slalom na čas a vše zakončoval 5 metrový speedrail. Na trati řádil například Rudi Kröll, Werni Stock a další. Vydařené počasí blížící se ideálnu dotvářelo příjemnou atmosféru. Během dne se podařilo pořídit spousta materiálu a zejména ve shred line bylo vidět spousta pěkných triků.

Naše parta se rozhodla vynechat jakýkoliv větší večírek a tak byl na neděli domluvený nástup na první lanovku směrem nahoru. I díky posunu času se vše povedlo a naše posádka skvěle využila pozdního příchodu většiny parkuchtivých. Kvalitu místního ježdění jsme totiž naplno otestovali až v té chvíli, díky absenci lidí. Jediným problémem místního snowparku bylo, když nepočítáme malý sklon, nekonečné čekání v řadách. To mělo za následek, že část jezdců zkrátka po odjetí skoků čekala, až budou moct k někomu přiskočit a vyvézt se bez čekání. Perfektně upravené překážky totiž nedovolili nikomu stát ani minutu a prostě se muselo jezdit. Osobně mě bavila série beden, trubek a skoků, které na sebe navazovali v pravé části a velká oranžová koule určená k bonkování. Celá neděle díky bezvětří a vyšším teplotám proběhla v příjemném duchu a zejména kombinace back-​to-​back 720 od Martina Kaňůrka zůstala na paměti všem přihlížejícím. 

Otevírací akce snowparku na Stubaii proběhla ve více než příjemném duchu. Organizátorům a zejména shaperům patří velký dík za skvěle upravený a postavený snowpark. Už teď je nám jasné, že na Stubai jsme s FR teamem nedorazily naposledy a patří k našim nově objeveným destinacím. 

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!