Moreboards Stubai Premiere 2012

Další, v pořadí už třetí letošní otvíračkou byla akce Moreboards Stubai Premiere na ledovci Stubai kousek od Innsbrucku. Místní park si za poslední podzimy získal hodně dobré jméno, a tak jsme byli moc zvědaví co tam na nás čeká.

Po Kaunertal Openingu, kde (jak jste si mohli u nás přečíst) kvůli nedostatku sněhu postavili jen minipark, se organizátoři Moreboards Stubai Premiere 2012 modlili, aby jim aspoň něco ještě připadlo. Jejich prosby byly vyslyšeny a stejně jako loni i předloni jim studená fronta pár dnů před akcí přinesla alespoň 50cm sněhu a tudíž i stavební materiál na snowpark. Těžko říct jak by to bývalo dopadlo bez týhle nadílky, každopádně si shapers mohli oddechnout a hned na to se zase nadechnout a začít budovat.

My jsme se na opening vydali FRedakční károu přímo z premiéry filmu Unique8 od Pirate Movie Production, která se konala ve čtvrtek 18. října v pražském Retro Music Hall. Někteří členové posádky pili, naopak jiní jsou abstinenti, takže mohli řídit. Vyrazili jsme kolem druhé hodiny ranní ve složení Yan Renelt (fotograf), Filip Jäschke (kameraman), duo Forumáků David Čonka - Štěpán Rokos plus moje maličkost. Výběr zrovna těchhle dvou jezdců nebyl náhodný. Věděli jsme totiž, že park na Stubaji je hodně o shredu a vzhledem k aktuálním sněhovým podmínkám to vypadalo, že se snad ani skákat nebude.

Zároveň nám bylo známo, že na sousedním Hintertuxu trénuje celá česká parta, namátkou Petr "Horis" Horák, Roman Dlauhý, Honza Nečas, Dušan Kříž, Martin Mikyska atd., a tak jsme byli zvědaví koho to na Stubai naláká. Nakonec dorazil jen Roman Dlauhý, protože všichni ostatní si chtěli po větrném týdnu kdy na Hintru jen smutně koukali na skoky konečně zalítat, což je samozřejmě pochopitelný. Nicméně složení Čonkstr-​Roko-​Románek doplněné o slovenského manekýna Laciho Kobulského vytvořila společně s naší mediální crew produktivní partu, takže jsme pro vás během tří dnů akce nachystali plno materiálu.

První, co nás ovšem potkalo hned ráno po příjezdu na Stubai, byla fronta na lanovku, kterou snad nikdo z nás v životě neviděl. Cca 45 minut čekání v totálně ucpaný dolní stanici, která je navíc obrovská a připomíná UFO. Posuďte sami z Yanovy panoramatické fotky. Důvodem těch davů byla samozřejmě nejen samotná akce, ale i prodloužený víkend, krásné slunečné počasí a nový sníh na sjezdovkách. Nemluvě o několika desítkách lyžařských týmů z celého světa, které si tu každý podzim dávají svoje šprckové dostaveníčko.

Frontu jsme nějak přetrpěli, stanové městečko čítající asi 30 demo stanů všech možných firem v mezistanici rychle minuli a upalovali další lanovkou na vrchol, odkud už se jen sklouznete dolů ke Stubai Zoo Snowparku. První pohled na něj vyvolával smíšené pocity. Překážek se zdálo v provozu poměrně dost, dokonce lajna tří skoků (nebo spíše dvou skoků a jedné spiny) vypadala sice menší, ale skákatelná. Pohled na okolí ale byl poněkud smutný, rolby odtud totiž shrnuly veškerý sníh k překážkám a celkově tak kopec i park vypadal spíš jako na jaře než na podzim, a to v nadmořské výšce téměř 3000 metrů v v druhé polovině října není úplně běžné. Dopady skoků se sem tam zahnědávaly a podobně... Ale co už, hodili jsme si věci do chill-​outu, dali pár warm-​up jízd a šli fotit a natáčet.

Celý park se skládal v podstatě ze tří hlavních částí. Z pohledu zeshora vlevo se nacházel easy park začínající tzv. Volcom Snake Pitem, což byla v podstatě taková krátká slalomovo-​crossovo-​jibbová klopénková lajnička. Pod ní byl set dvou překážek posazených na kvádrovitém hipu, a to rovná bedna a kink rail, přičemž se dalo i přeskakovat z boxu do kinku. Vedle Snake Pitu pak začínala easy lajna, kde jste si mohli dát buď malý skočky nebo jednoduchý boxy všech možných tvarů za sebou. Přesnou představu si zase získáte z Yanovy fotky.

Na druhé straně vleku byly připraveny tři platformy, první dvě se skokama a třetí s něčím ve stylu spiny. Neblíž u chill-​outu pak byla asi nejoblíbenější zóna, kterou začínal menší skok a pak tu na jezdce čekaly tradiční stubaiské tlusté trubky - double kink trouba, vedle rovná středně tlustá trouba a pak ještě jeden kratší trouba. Nemohl chybět tradiční balkónek na věšení prádla, menší vystřelovací trubka, rovný jeklový speed rail a několik dalších pohodiček. Celkově tedy setup kvalitní, ale podle všech o dost menší než loni, samozřejmě kvůli nedostatku sněhu. I tak ale hřiště slušných rozměrů a rozmanitosti překážek tak, aby si v něm vyblbl úplně každý, snad jen kromě letců preferujících 20metrové polety.

Během Stubai openingu organizátoři vždy dbají na pestrý program jak na kopci, tak mimo něj. Pokud pominu obrovské test centrum, kde si můžete zdarma půjčit hardware snad všech snowboardových značek co jsou v Evropě k mání, například v pátek a v neděli probíhaly u chill-​outu Skullcandy Trick Sessions, kdy byl každý kvalitní trik odměněn nějakou tou bankovkou. I naši si něco málo přivydělali... Ve Volcom Snake Pitu proběhl taky závod, i když na něj místní spíkr svolával neposlušné jezdce snad dvě hodiny :) No a na závěr se v neděli nejlepší jibbers sešli přímo v demo městečku v tzv. DC Jib Garden, aby porovnali svoje skills na připraveném stairsetu.

Co se týče jednotlivých výkonů, bylo toho vidět mnoho. Přijeli riders z různých zemí Evropy - co vim, tak určitě z Česka, Slovenska, Polska, Německa, překvapivě z Rakouska, Švýcarska, ale vidět byli i Skandinávci nebo Holanďani. Pokud byste se zajímali o velká jména, tak největšími hvězdami na place byli asi Elias Elhardt (GER), Peter König (AUT), Denis Leontyev (RUS), Jesse Augustinus (NED), Marc Swoboda (AUT), Arthur Longo (FRA) a specialitkou byl určitě Chris Grenier, který z Ameriky dorazil namísto avizovaného Jeda Andersona, který ztratil pas a bohužel tak nemohl přiletět.

Naši tři kucí jezdili jak o život po celý tři dny, šlapali na foto i kameru až se Filip "Džešký" musel roztrhnout na tři kusy. Mimochodem jeho edit uvidíte už brzy. Kromě toho jsme natočili hned tři tricktipyjeden trick battle, což bude opravdová lahůdka, protože se proti sobě postavili bráchové ČonkstrRoko. Stay tuned! Triků padalo hodně, největší rozježděnost opět potvrdil Roman Dlauhý, kterýmu tam padlo snad všechno co zkusil, a to jak na skocích, tak na jibbech. Mezi highlights patří Romanovy backside 720 bs grab, fs 360 japan, bs rodeo 540... a hafo kombinací na railech, např. fs i bs 270 transfery na double kink troubě nebo hardway náskoky do spousty prasáren. Štěpán RokosDavid Čonka tahali z rukávu svoje klasické gangsta pózičky na všem co bylo z železa a Čonkstr dokonce oprášil na kickeru fs 720 no grab a fs 360 double shifty, unbelievable!

Folklórem Moreboards Stubai Premiere jsou večerní mejdany, na kterých si organizátoři nechávají velmi záležet. V pátek to prý nejvíc rozbalila DJská partička s příznačným jménem Drunken Masters a také Nasty Mondays. V sobotu to pak už za naší přítomnosti odpálili Mando Diao DJ Team a především pak stará známá partička Wax Wreckaz, o kterých je známo, že mejdany odpalujou jak Amíci rakety z Cape Canaveral. Stejně nám ale přišlo, že nebejt česko-​slovenské crew, tak ta párty bude taková divná :) No a my jsme si to skvěle užili, tančili do rána, Yan se klasicky svlíkal na stagi a k jeho zklamání ani nedostal do huby od securiťáků, Slováci rozjížděli breakdance battle a germánské patnáctky nestačily koukat. Prostě klasik!

Celkově bych celou akci shrnul jako velmi povedenou, protože místní shapers opravdu udělali maximum pro to, aby park byl v co nejlepší kondici, a stovky lidí to ocenilo. Tři dny azuro, supr parta, výbornej mejdan na závěr, curry wurst mit pommes zu essen und weissbier zu trinken... co víc si přát?! Snad jen příště míň lidí, ale to bysme asi chtěli moc. Každopádně vy co řešíte kam vyrazit za podzimním ježděním, tak Stubai je ideální místo, jen doporučujeme se vyhnout víkendům, protože to je fakt maso.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!