Protest Rock A Rail by Monster Energy 2013

V sobotu se v centru nizozemského Haagu sešli top jibbeři z celého světa, aby tu rozjeli další ročník pekla jménem Protest Rock A Rail presented by Monster Energy. Byla to neskutečná nálož a my jsme byli u toho!

Většina snowboardových médii postuje z podobných akcí jako je Protest Rock A Rail presented by Monster Energy převzaté fotky a videa. My to ale máme trochu jinak, a tak jsme za velké podpory Monster Energy vyslali do Holandska svojí vlastní crew. Společně s Monster riderem Darkem Bergmannem vyrazil fotograf Yan Renelt a kameraman Kuba Šimůnek, aby celou akce zdokumentovali. Bohužel na poslední chvíli musel kvůli problémům s kolenem účast odříct další člen Monster Army Roman Dlauhý, což je velká škoda, ale nedá se nic dělat, zdraví je přecijen to nejdůležitější...

Naše crew se vydala na cestu už o pár dnů dřív a Dára s Yanem a Šimonem si tak zajezdili, nafotili fotky a natočili nějaké záběry i ve známých holandských halách, konkrétně v LandgraafuZoetermeeru, ze kterých vám už brzy přineseme spotcheck článek. I tady musíme poděkovat firmě Monster Energy, která naší crew celý trip velmi usnadnila. V pátek se už kluci přesunuli do Haagu, prohlídli si setup, před důležitým dnem dokonce vynechali párty a šli se pořádně vyspat.

V sobotu totiž především Darka čekalo peklo. Jak řekl Halldór Helgason, asi největší pozvaná hvězda contestu, tenhle závod je prvním v sezóně a rovnou tím nejtěžším. Rok co rok parta kolem holandského jibbového guru Gerbena Verveije, který vlastní svojí firmu vyrábějící raily GV Constructions, a produkční firmy Stitching Blanko posunuje level týhle akce o hodně stupnů výš a výš, ať už jde o setup nebo počet startujících hvězd. Soupiska startujících jezdců sama o sobě vypadala jako seznam pracovníků železáren milujících nade vše svojí práci. 

Na start letošního Protest Rock A Rail presented by Monster Energy se postavili takoví metal masters jako islandské trio HalldorEiki HelgasonovéGullim Gudmundssonem, ruský krasivyj malčik Denis "Bonus" Leontyev, Germáni Benny Urban, Dominik WagnerEthan Morgan, náš polský brat Wojtek "Gniazdo" Pawlusiak, zpoza velké louže také připlul mladý srandista Jaeger Bailey, nám dobře známý nejen díky neuvěřitelnému ježdění, ale i pro nás "familérnímu" jménu. Nechyběla ani domácí holandská jednotka plná jezdců jmény ne příliš známých, ale o to více s železem si rozumějících. No a samozřejmě tu byli i Norové v čele s Lenem Roaldem Jørgensenem, který přijel obhájit svoje loňské překvapivé vítězství.

Nejdříve se jela kvalifikace, po které vykrystalizovala patnáctka finalistů, kterými byli Halldór Helgason (ISL), Gulli Gudmundsson (ISL), Will Smith (GBR), Kas Lemmens (NED), Bob van Unnik (NED), Eiki Helgason (ISL), Denis Leontyev (RUS), Dominik Wagner (AUT), Brage Richenberg (NOR), 14-​letý (!!!) Max de Vries (NED), Len Roald Jørgensen (NOR), Jaeger Bailey (USA), Benny Urban (GER), Wojtek Pawlusiak (POL) a Eirik Nesse (NOR).

To, co se během celého dne na jednom z nejkreativnějších setupů v historii jib contestů dělo, se slovy popsat nedá a ani by to nemělo smysl. Proto si dole pod Darkovým rozhovorem pusťte video od Postland Theory, nebo si spíše počkejte na edit od Kuby Šimůnka, kde samozřejmě uvidíte i Dárovy triky. Jak jste asi pochopili, Darek se do finále nedostal. Mnozí nad tím sice (i my, co jsme sledovali přímý přenos) kroutili hlavami, protože odjížděl skoro všechno co si vymyslel, ale tak už to holt na závodech chodí. Náš reprezentant si tak aspoň dal autogramiádu společně s Halldorem, i když se prý lidi (překvapivě) více zajímali o islandského kolegu. Darek Bergmann ale rozhodně v Haagu opět zanechal super dojem a držíme palce ať mu to letos takhle jezdí i dál! Tady jsou výsledky a pod nimi si můžete přečíst rozhovor právě s Dárou.

Muži:

1. Len Roald Jørgensen (NOR)

2. Eirik Nesse (NOR)

3. Benny Urban (GER)



Ženy:

1. Tove Holmgren (SWE)



Best Trick: Kas Lemmens (NED)
Crowdpleaser: Jaeger Bailey (USA)

Čus Dáro, tak povídej, jak probíhal celej trip do Holandska, kdo jel, kde jste všude byli a jak jsi celkově s výletem spokojenej?
Čau, tak jelo se ve složení kameraman Kuba Šimůnek, fotograf Yan Renelt a já jako jezdec. Vyráželi jsme ve středu večer a hned 200 kilometrů za německýma hranicema nás stopli policajti. Začla klasická prohledávačka a našel se zapadlej saček od trávy... v tu chvilku bylo jasno. Pan policajt volal asi šesti hlídkám, aby sehnal testr na drogy plus dorazil i pejsánek. Celá takhle sranda trvala čtyři hodiny a nás čekalo ještě 700km do prvního cíle, což byla hala v Landgraafu. Tam jsme pojezdili, ale jen asi tři hoďky, protože to byl jeden velkej led. Po ježdění jsme se jeli do Haagu ubytovat na hotel, večer koukli na video od Videograss a šli spát :) Ráno nás čekala druhá hala Zoetermeer, která byla asi tak půl hodiny od hotelu. Byli jsme dohodnutý, že když to bude jako v Landgraafu, tak pojedem radši k moři potočit aspoň skate. Přišli jsme tam, koukáme a v tý hale ani jeden rail... :D Úplně překvapený jsme se vraceli k recepci a vtom vidíme v druhý hale parčík! Nečekalo se na nic a šlo se jezdit. Pak dojeli Wojtek (Pawlusiak - pozn.FRed.), Dominik Wagner a pár jezdců co jelo Rock A Rail. No a další den boží kontest!!! Já jsem nejvíc spokojenej a moc děkuju Monster Energy, že mě dali možnost to jet.

Jak řikáš, hlavní část výletu byl samozřejmě Rock A Rail, cos od tý akce letos očekával?
Akce to je velká a byli jsme tu s Romanem loni, takže jsem čekal masakr a ten taky přišel. Od sebe jsem pak nečekal nic velkýho, začátek sezóny, to říkali i ostatní kluci. Jak už to ale bývá, nechali jsme se unýst a i na tom set-​upu co tam byl, tak padaly pekla!

Kdo všechno se z jezdců sešel? Dorazilo ještě víc hvězd než loni...
Tenhle rok to bylo plný hvězd. Třeba bratři Helgasoni, Ethan Morgan, Kas Lemmens, Wojtek Pawlusiak, Denis Leontyev, Dominik Wagner, Gulli Gudmundsson... No bylo to nabitý!

Jak vypadal setup a jak tobě vyhovoval?
No jak vidíte na fotkách. K tomu můžu snad dodat jen to, že balkónová čast se nedá ani popsat. Pak už jen příjemnej double kink a dlouhán. Na začátek sezóny bych si představoval asi něco jednoduššího nebo aspoň bezpečnějšího :D, ale o to to byl větší adrenalin a radost z každýho odjetýho triku. 

Jakej byl formát závodu?
Tři heaty, z toho čtyri nejlepší z každýho heatu do finále. 

Co diváci, vytvořili dobrou atmošku?
Bylo jich hodně... a to vždy nakopne, jen ten pohled. Pak dobrej DJ a speakři, takže lidi ani neměli šanci neudělat dobrou atmošku.

Kdo tě nejvíc zaujal? Trikový highlights na co si vzpomeneš a v podání koho?
Každej dával pekla a spíš jsem se ale soustředil na svoje, nicméně určitě Kas Lemmens! Vyhrál best trick za blunt 270 do bora na rail do switche... a to na tom dropu. Uff a k tomu ještě dělal i různý 270 do double kinku. Vítěz Len Roald Jørgensen dal z balkónu na rail bs 270 cab 270 nebo fs 270 na rail 270 ven, one foot boro i fsboro na double kinku... To nejde popsat... uvidíte ve videu! 

Jak jsi spokojenej se svym vystoupenim, cos dával za triky a z čeho máš největší radost?
Nedostal jsem se do finále, takže to mohlo bejt asi i lepší, ale myslim si, že se úplně nemusim stydět. Měl jsem malinko delší prkno, takže mi nešlo tolik rotovat na raily, a proto jsem dával různý dropy z balkónu do railu, třeba double tailgrab do lipslidu. Z railu na balkónu jsem dával grind 270 do fs bora dole, na zetku grind fs360 out nebo fs boro přes celej nekonečnej rail. Nejvíc mám ale radost z transferu a to z balkónu do zetka. Bylo to hrozně daleko a vůbec jsem nevěděl jestli tam mám šanci doletět... :) Stačily ale nakonec tři pokusy na schody a padlo to tam.

Co holky, jezdily taky? Dávaly?
Holky jezdily a dávaly neskutečně. 

Proběhla i afterparty? :)
Proběhla, ale všichni až na Halldora byli vyřizený.

Jakej máš další program? Určitě se moc těšíš na snowboarding na horách...
Ještě to je dost otevřený, ale určitě teď pojedu na Hintertux Opening a týden na to budu na náplavce na jib contestu v rámci festivalu Après Ski. Pak se uvidí.

Co více dodat. Protest Rock A Rail presented by Monster Energy je už ve svém třetím roce existence mezi nejlepšími jib contesty na světě a k dokonalosti mu chybí opravdu jen málo... nebo nic? Keep rockin’ people from the lowlands!

Foto: Yan Renelt /​ Freeride.cz

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!