Quiksilver Snowjam 2012

Další ročník největšího českého snowboardového závodu je za námi. Co se o víkendu ve Špindlerově Mlýně během tradičního Quiksilver Snowjamu dělo si můžete přečíst právě teď a tady. Nechybí samozřejmě ani fotky a video...

Vzájemný styk tuzemské snowboardové scény má už řadu let dvě velká vyvrcholení. Pokud se budeme bavit o závodech, pak je to jednoznačně tříhvězdičkový TTR závod Quiksilver Snowjam, na kterém se každoročně potká kompletní česká špička a konfrontuje svoje ježdění s pozvanými evropskými hvězdami. Tím druhým je samozřejmě akce Burton Špindl Spring Sessions, která má úplně jiný formát a jde spíše o "happening a gathering" snowboardové komunity. BŠSS nás ale ještě čekají a dnes se budeme věnovat jen a pouze Quiksilver Snowjamu, který se odehrál o víkendu ve Špindlerově Mlýně - Svatém Petru.

Organizační parta v čele s Martinem ČerníkemRendou Hronešem akci opět připravovala dlouhé měsíce a nejvíce energie jako každý rok zabralo shánění sponzorů. Jak vám všem určitě dochází, aby se podobná akce mohla konat, je potřeba sehnat spoustu peněz, což v současné krizi ekonomiky a snowboardového byznysu obzvláště není žádný med. Kluci se s tim ale opět vypořádali a je proto na místě hned na začátku poděkovat sponzorům a partnerům Snowjamu, protože bez nich bysme tenhle snowboardový svátek letos nikdo nezažil - díky Quiksilver, Snickers Nutcase, Česká spořitelna, Jeep, minerální voda Jana, Gambrinus Excelent 11°, Skiareál Špindlerův Mlýn, Královehradecký kraj, město Špindlerův Mlýn, Swis-Shop.cz, Snowparkdesign, Pro Music, Evropa 2, MTV, Seznam.cz, Deník Sport, Free magazine, Freeride.czDrive Media.

Než se dostanu k hlavní náplni Snowjamu, kterou je samozřejmě snowboarding, rád bych přiblížil i další atrakce každoročně doprovázející tenhle dvoudenní festival na sněhu. Během dne jste si například mohli zdarma půjčit a vyzkoušet banánová (Skate Banana) nebo okurková (Park Pickle) prkna značek LIB Technologies, GNU nebo Roxy. Váš snowboard vám mezitím zdarma navoskovali ve Swis-Shop.cz snowboardové klinice anebo jste si mohli prohlédnout plavky z nové Roxy /​ Quiksilver kolekce a dokonce je rovnou vyzkoušet v připravené venkovní vířivce! Nechyběly ani další soutěže a atrakce s pivem Excelent 11°, Nintendo Wii, Českou spořitelnou, Snickers Nutcase... a samozřejmě jsme tu byli i my s naším dvojstánkem Freeride.cz /​ Free magazine. Touto cestou bychom vám chtěli moc poděkovat za hojnou účast a support nákupem našich FR triček a mikin! Ve Svatém Petru prostě bylo po oba dva dny co dělat, o zábavu jste měli, samozřejmě kromě ježdění a sledování závodu, opravdu postaráno.

Část naší party dorazila do Špindlu pro jistotu už ve středu večer, aby se pečlivě připravila na nadcházející náročné dny. Ve čtvrtek probíhal trénink, dolaďování skoku a celková příprava akce. Na pátek byla naplánovaná kvalifikace, bohužel se ale do letošního Snowjamu přihlásilo jen kolem 20 závodníků, takže byla po rozhodnutí organizátorů celá kvali zrušena. V pátek probíhal jen trénink a všichni přihlášení měli nastoupit rovnou do sobotního semifinále. Je hrozná škoda, že na tak dobrou akci, jakou Quiksilver Snowjam rozhodně je, doráží poslední dobou tak málo jezdců, od kterých se to čekalo. Letos do závodu nenastoupilo ani několik Čechů. Roman DlauhýDan Paulíček byli na Burton team tripu v Rumunsku, Tomáš TuzarDarek Bergmann dali přednost Horsefeathers akci v Moskvě, Filip Gutwirth, Kuba Král a další byli vyřazeni kvůli zraněním. I tak se ale sešel zbytek české freestylové špičky v čele s obhájcem loňského titulu Petrem Horisem Horákem, Honzou Nečim Nečasem, otcem celé akce nestárnoucím Martinem Černíkem a nechyběli ani Dušan Kříž, Martin Mikyska, Matěj Novák a další.

Zklamáním asi nejen pro mě byla (ne)účast cizích hvězd. Na startovce se z nich v podstatě objevili jen Ville PaumolaMarius Otterstad. První z nich je světový jezdec, jeden z nejúspěšnějších a především nejstylovějších poslední doby, na kterého se snad nikdo nemohl netěšit. Už Villeho výsledky a především výkony z posledních dvou velkých akcí (World Snowboarding Championships a Burton European Open - 4.místo ve slopestylu) slibovaly tu nejlepší podívanou. Viking Marius je jezdcem, který se už soustředí spíše na studium práva, a i když jezdí pořád nádherně, rozhodně nepatří mezi užší světovou špičku. Jonas Veddegjerde (NOR), Michal Ligocki (POL), Thomas Franc (SUI)... a to je v podstatě všechno. Velká škoda, že na Snowjam už nejezdí partičky seveřanů jako dříve, nebo třeba Rakušani, Němci, Slovinci... kteří to nemají zas tak daleko. Bohužel tu asi hrají roli nižší prize money a umístění akce na pozici tříhvězdičkového závodu v šestihvězdném stupňováni TTR World Snowboard Tour. I tak si ale myslím, že Snowjam má pro spoustu dobrých riderů velký potenciál právě díky svojí ojedinělé atmosféře spojující snowboarding a afterparties. Jak víme, většina snowboarderů se moc ráda levně napije a zabaví na mejdanu obklopena hromadou krásných českých žen. Možná bych organizátorům pro příště doporučoval hrát na tuhle notu, abysme mohli ve Špindlu zase vidět velké hvězdy jako dřív, a to nejen z Quiksilver teamu...

Slopestylovou trať opět připravila Snowparkdesign parta parádně, i tak bych se ale i nad ní rád pozastavil. Už několik ročníků je tahle věc hodně probíraná, někdo se staví pro a někdo proti formátu rampa - rail - skok. Neni se čemu divit. Na jedné straně fakt, že snowboarding je o všestrannosti a kreativitě, a že by dobrý jezdec měl zvládat každý typ překážky. Na druhou stranu podobný závod se už v podstatě nikde nejezdí (s výjimkou Nescafé Champs ve švýcarském Leysin), protože se drtivá většina profíků soustředí buďto na slopestyle/​big air nebo rampu. Specializace v profi snowboardingu už je tak daleko, že málokdo dokáže držet krok se špičkou v obou disciplínách. Otázka zní jestli je tenhle tolik diskutovaný formát pro Snowjam plusem nebo mínusem. Určitě plusem v tom, že se jím může pyšnit jako jedna ze dvou akcí na světě a jezdecky i divácky je hodně pestrá. Mínus zase vidím v tom, že si podle mě spousta slopestyle jezdců rozmyslí do Špindlu dorazit, protože jednoduše rampu nejezdí tak dobře. Zároveň vím, že je pro organizátory složité vymyslet něco jiného, protože na klasickou slopestylovou trať složenou ze skoků a railů ve Špindlu bohužel není prostor. Berte to jako podnět k zamyšlení než kritiku, všem nám přeci jde o to, abysme na našich horách viděli ty největší hvězdy a nejlepší snowboarding...

Tolik trocha povzdechnutí a teď už zase zpátky k tomu pozitivnímu, kterého bylo samozřejmě mnohem více než toho negativního. Pojďme se podívat na samotný setup trati. Špindlerovská halfpipe sice nemůže a nikdy nebude konkurovat největším rampám, které dnes dosahují výšky sedmi metrů, ale i tak 4,5 metrů vysoké kopingy umožňovaly těm lepším slušné polety i triky. Následovala novinka - tlustá trubka navařená na střechu luxusního oranžového Jeepu, a poté si to už jezdci tetelili na kicker s 19metrovou plošinou. Na riders meetingu byl schválen formát bodování, kdy dva rozhodčí (Klára SuchanováMarek Vampola) hodnotili rampu 40% bodů a rail 20% a další dva (Ondřej DoušaKristián Tomančík) pak skok dalšími 40%. Navíc byl ale přidán head judge Petr Najman, který měl k dispozici 20% bodů za tzv. flow skóre, hodnotící plynulý průběh jízdy, návaznost triků za sebou a celkový dojem. Dohromady to dávalo 120%, a proto se vše přepočítávalo koeficientem, aby poměr dával 100% (32 - 16 - 32 - 20). Jak si určitě mnozí z vás všimli, flow skóre je moderním trendem v rámci Live Scoring Systemu používaném na největších akcích TTR.

V pátek při tréninku bylo nádherně. Slunce, opalovačka, leháro, muzika na svahu, spousta známých, pivečko, drinky... A večer se konala první ze dvou Snowjam parties, kdy v party stanu (který po dvou letech nahradil loňskou Dolskou, což osobně beru jako velký plus akce) zahráli Bounce-​Bounce, DJ Robot DJ Jorgos, klasicky až do rána, jak taky jinak. Sobotní předpověď počasí organizátorům moc nenahrávala, naštěstí se nedostavil avizovaný déšť, ale "jen" mokré sněžení. I tak ale v průběhu celého dne sníh měknul a měknul, takže především v rampě měli jezdci čím dál větší problémy s rychlostí. Počasí se ale holt nedá poručit a i přesto jsme mohli sledovat parádní výkony.

Startovka byla rozdělena do dvou heatů a každý měl dvě jízdy, ze kterých se lepší počítala do finálního výsledku, pět nejlepších pak postupovalo do finále. První heat vyhrál Dušan Kříž před Petrem Horákem, Honzou Nečasem, Mariusem OtterstademPavlem Vyroubalem. Za branami postupu zůstal překvapivě Michal Ligocki z Polska a čeští junioři Dan PorkertHonzou Lohynským. Druhý heat patřil podle očekávání Villemu Paumolovi z Finska před dvěma Martiny MikyskouČerníkem. Další dvě postupová místa brali Švýcar Thomas FrancPepe Samek, který si jel Snowjam po loňském vážném zranění, kdy mu byla odebrána ledvina a slezina, jen tak pro sebe, pro radost a show pro lidi. Nepostoupili naopak Ondra Porkert ani Jonas Veddegjerde z Norska.

Finále se opět kvůli předtáčení televizního záznamu jelo jen na dvě jízdy. Pavlovi Vyroubalovi se oproti semifinále nedařilo a dvakrát upadl, Pepe Samek lítal v rampě svým prvním airem nejvýš ze všech, ale backside 720 na lepší než 9.místo nestačila. I tak ale pro tohodle věčně usměvavého habána je to určitě mnohem víc než čekal. Až si judges řikali, že "bez orgánů" mu to lítá líp než předtim :) Zklamáním bohužel skončilo vystoupení obhájce loňského první místa a nejlepšího současného českého jezdce Petra "Horise" Horáka. Ten dorazil do Špindlu poté, co na slovenských Donovalech v pátek vyhrál závod FIS Evropského závodu, a asi se na něm trochu podepsala únava. V rampě Horis skoro vůbec nejezdí, takže se jí - podle vlastních slov - snažil přežít a soustředit všechno na skok. Tam tahal z rukávu svoje nejnovější eso - cab double cork 1080, ale bohužel se mu ani jednou nepovedl čistě na to, aby získal lepší než osmé místo. Horis si pak všechno vynahradil ve večerním best tricku. Ale to bych předbíhal.

Marius Otterstad je viking jako poleno a co ho nejvíc baví je dělat show pro lidi. Rampu zajel moc pěkně a na skoku po celý Snowjam předváděl i triky jako double backside rodeo 900 a podobné. Bohužel se ani jemu ani jedna jízda nepodařila úplně jak by si představoval a výsledkem bylo 7.místo. Honza Nečas letos strašně moc chtěl prolomit smůlu z velkých závodů a podle upoutávky na Snowjam, ve které Neči bez problémů nasype triky jako backside double cork 1080, double backside rodeo 900, double frontflip, frontside 1080, double backflip nebo switch backside 900, jsme očekávali jeho útok na prvenství. Bohužel se ale ani tentokrát Honzovi nepodařilo smůlu prolomit a přestože měl jednu z nejlepších jízd v rampě, na skoku mu double backflip nestačil na lepší než celkové šesté místo. Stejně jako Horis, i Neči si všechno vynahradil večer!

Pojďme ale na první pětku, ve které se jak už tušíte umístili i tři naši. Pátý flek obsadil teprve 16letý Dušan Kříž za jízdu fs 720, cab 360, fs 540 a bs 540 v rampě, boardslide to fakie na railu a dalekou sw bs 900, bohužel s lehounkým hrábnutím rukou na dopadu. Brambora tentokráte připadla na tátu nejen celého závodu ale i své dcerky, už 35|etý Martin Černík, který oprášil svůj dlouho nepraktikovaný trik cab 900 :) a vyplatilo se mu to! Za jízdu bs air, fs 720, cab 720 a fs 540 v rampě, boardslide to fakie a cab 900 (všechno na čisto) si čtvrtou příčku MC určitě zasloužil.

Bronzová příčka zbyla na Švýcara s českými rodiči Thomase France. Fs 720 haakon flip, cab 720, fs air, bs air, fs boardslide a fs 1080 - takový byl jeho run. Světe div se, ale Ville Paumola, přestože celé dva dny udivoval svým naprosto neuvěřitelným stylem "ruce v kapsách", nakonec nevyhrál, ale dojel na druhém místě. Villemu to moc nejelo v rampě, kde mu rozhodčí strhli dost bodů (vešly se mu tam jen tři triky - fs 540, bs air a fs alleyoop 360), naopak na railu to zabil boardslidem 270 out a především na skoku předvedl nejkrásnější trik finále - obrovskou frontside 1080s grabem skoro od odrazu až na zem. 

Jak už asi víte, první místo na letošním Quiksilver Snowjamu získal hodně překvapivě ale naprosto zaslouženě 18letý rodák z Prahy a člen juniorské reprezentace Martin Mikyska. Obě dvě jeho finálové jízdy byly odjeté úplně čistě, v první zařadil na kickeru switch backside 720 a v druhé frontside 900. Ta druhá, poskládaná z triků fs 540 tail, bs 540, fs 720, cab 360, fs boardslide a fs 900 mu vynesla ještě o bodík více než první, kterou by tak jako tak závod vyhrál. O vítězi tedy nebylo pochyb a pro Martina začaly oslavy jeho největšího úspěchu.

Výsledky:

1. Martin Mikyska (CZE) Volcom,LibTech,Smith,Styx,DC,Level,Casino Admiral /​ 74.83b.
2. Ville Paumola (FIN) Quiksilver,GNU,ThirtyTwo,Etnies /​ 73.00b.
3. Thomas Franc (SUI) Head snowboards /​ 72.50b.
4. Martin Černík (CZE) Quiksilver /​ 69.83b.
5. Dušan Kříž (CZE) O’Neill,Dragon,SA,Vans,Bataleon,Impromat /​ 69.67
6. Jan Nečas (CZE) Quiksilver,GNU,DC,Swis-Shop.cz /​ 66.67b.
7. Marius Otterstad (NOR) Pop Headwear,Billabong,Von Zipper,Level,YES /​ 64.67b.
8. Petr Horák (CZE) DC,Phoenix-Zeppelin,Cat, Celtek,Acai /​ 63.5b.
9. Pepe Samek (CZE) LTB Snowboards,Salebra,Electric,DVS,Level,SA /​ 60.33b.
10. Pavel Vyroubal (CZE) Nitro,686,Spy /​ 28.17b.

Martin Mikyska: Bylo to super, celej tenhleten závod je největším vyvrcholením sezóny, podle mě nejprestižnější českej závod a objevily se tu taky velký zahraniční jména. Je to neuvěřitelnej pocit, špatně se mi hledaj slova na to vyjádřit co teďka prožívám. Vůbec jsem nečekal, že bych to mohl vyhrát a je to fakt nádhernej pocit. Trať je obecně dost náročná na výdrž a fyzičku, když si člověk dá rampu, potom jib a ještě jet na skok, tak je celej udejchanej. Dneska jsme měli hodinovej trénink, při kterym jsem málem ze sebe vypustil plíce... (smích) Ta energie dost scházela, ale dneska se mi prostě vedlo. Včera při tréninku jsem třeba vůbec neodjížděl triky co jsem chtěl, ale dneska to tam padalo už od rána a jsem za to úplně nejvíc rád. Při tom změklym slashi si člověk musel dávat pozor na hrany, nezařezávat moc do toho skoku, vyjíždět to víc po ploše prkna. Podařilo se mi dát switch backside 720 a frontside 900... namazal jsem včera high fluorem - voskem, kterej mám od Majkla Novotnýho (český reprezentant a olympionik ve snowboardcrossu - pozn.aut.). Tim bych mu chtěl hodně poděkovat, protože mi to hodně pomohlo, v rampě jsem hlavně díky tomu lítal vejš než ostatní. Tohle vítězství určitě považuju za svůj největší úspěch, zatim se tomu nemůže nic jinýho vyrovnat. Mám neuvěřitelnou radost. No a večer bude úplnej nesmysl, dám si best trick, docela řádně jsem se teď na předávání cen napil šáňa, určitě to ale odjedu. Mám připravenou takovou pecičku na style kategorii a na technickej možná zkusim frontside 12, uvidim jakej bude skok... No a pak párty úplně nemožná, strašně to oslavíme! 

A tak se taky stalo. Po tradičním koncertu kapely Sunshine na venkovní stagi přišel divácky nejoblíbenější Snickers Nutcase Best Trick, ve kterém za efektního umělého osvětlení jezdci sázeli jeden trik za druhým, včetně tradičních "vláčků", kdy jich jelo několik za sebou, nebo simultánních triků, když dva najížděli na skok vedle sebe. Rozhodčí hodnotili best trick v kategorii style (do 540) a technical (720 a více). Ve style kategorii byly k vidění třeba pecky jako fs 540 japan Dušana Kříže, bs rodeo 540 japan v podání Jonase Veddegjerdeho, obří bs 540 Villeho Paumoly a spousta dalších parád. Jako největší ovšem judges vyhodnotili neuvěřitelně protáhlou frontside 360 stalefish v podání Honzy Nečase, který si tak vynahradil zklamání z šestého místa v contestu. V technical kategorii Neči taky útočil na titul, když odjel kromě skoro celé trikové kartotéky i double backside rodeo 900! Ville Paumola dával s prstem v pr..nosu třeba sw bs 900 a dokonce sw bs 1080.Všem to ale stejně jako minule natřel Horis, který po loňském backside double corku 1260 vyhrál trikem cab double cork 1080.

Pak už následoval jen další koncert na venkovní stagi, tentokráte reggae kapely Bug'n'Dub, která všechny přítomné naladila na pozitivní vlnu a ta pokračovala až do rána v párty stanu, kde k tanci a poslechu roztočili svoje gramce DJs Friky, Bidlo, LadidaJorgos.

Letošní Quiksilver Snowjam je minulostí a opět jsme si ho všichni moc užili. Snowboarding spojený se zábavou během doprovodného denního programu a večerních afterparties opět zaplavil Špindlerův Mlýn. I tak bych ale rád na závěr upozornil na věci, které by mohly příště podle mě akci vylepšit. Jak jsem už zmínil, nakonec startovalo při všech "DNS" na největším českém závodu jen 15 jezdců (!), což je strašná škoda. Další otázkou je už zmíněný setup trati rampa - rail - skok. Nešťastný mi přijde i formát dvou finálových jízd. Vím, že tu jde o televizní přenos (záznam), otázkou ale zůstává, jestli opravdu nějak nejde práci televizáků skloubit s formátem tří runů, protože bysme se určitě dočkali mnohem větších pekel než jízd “na jistotu”. No a na závěr bych se osobně přimlouval za občerstvení kulturního programu, protože pokud má Snowjam ambice snowboardového "festivalu", pak by to (nejen podle mě) chtělo interprety trochu obměňovat. Toť můj názor, nechť je prosím brán jako konstruktivní kritika. 

Jinak bych hrozně rád poděkoval organizátorům v čele s Rendou HronešemMartinem Černíkem za další parádní akci, na které se sešlo spousta lidí holdujících snowboardingu a díky které jsme si užili super víkend na horách. See ya next year!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!