Report: Salebra Freestyle Water SNB Camp Acrobat Park Štíty 2008

V Acrobat Parku ve Štítech se již poněkolikáté konal Salebra Freestyle Water SNB Camp, který pořádá všem dobře známá parta Snowforce. O tom, co se na místě dělo, poreferuje Dalibor...

S letní sezónou je spojená celá řada kartáčových kontestů, jamů, kempů apod., kdy přehřátí snowboarders metají kozelce do vody. Někdo může namítnout, že kartáče se snowboardingem nemají nic společného, ale marná snaha, ono má něco do sebe zkoušet si bs rodeo 5 poprvé mezi kapry, než v ledovém snowparku. Jednou z kartáčových akcí, která má za sebou solidní tradici, je Salebra Freestyle Water SNB Camp ve Štítech, pořádaná známou partičkou Snowforce. Na místě byl i náš reportér Dalibor...

undefined undefined
Acrobat Park ve Štítech a letošní parta kemperů (foto: Přemek Vida)
Je pátek ráno kolem deváté hodiny a my právě přijíždíme do Acrobat Parku. Na první pohled to tu vypadá mrtvě, ale během pár minut už běloruská a ukrajinská reprezentace v akrobatickém lyžování skáče do vody jeden trik za druhým. Dole pod skoky stojí jejich trenéři, řvou na ně, co a jak mají dělat, a my si říkáme, jak je ten náš sport super. Okolo půl desáté se začínají rodit naši kempeři. Včerejší noc asi musela stát za to, poněvadž v jejich tvářích je vidět nedospání a já nevím, co všechno ještě.
undefined undefined
Kuba Valenta a Kuba Král.... (foto: Přemek Vida)
Úderem desáté jsou již všichni na nohou a pod vedením Milliela Navrátila si dávají fotbálek místo ranní rozcvičky. Půl hoďky na to už část kemperů skáče do vody a zbylí se učí na trampolíně. Kvůli hojnému počtů lyžarských reprezentantů z východních zemí se na skoky čeká fronta, ale to naše kempery neodradí a dávají triky ve velké výšce a stylu. Padají tam rotace od 180 až po 720, backflipy i rodea. Odpoledne se měla konat longboard session, ze které nakonec sešlo, protože kempeři už byli hodně unavení a chtěli si odpočinout. Ovšem jejich koučové toho ještě dost neměli a jakmile se reprezentace východních zemí vzdálila na oběd, lítali, co jim síly stačily, a opravdu bylo na co koukat. Rotace až 900, backrolly, rodea a na závěr skok Pepeho Samka, který nečekaly přihlížející roštěnky na lavičce. V tom vedru jim ale muselo ochlazení v podobě vodní spršky přijít vhod. To vše s hudbou lahodící uším od slovenského DJ Feka.

undefined undefined
Vlevo Martin Mikyska točí double backflip, vpravo vstříc hladině letí Pepé Samek... (foto: Přemek Vida)
Po chvíli následovalo nemilé překvapení a to zlomení dvou prken v krátkém časovém intervalu. Jako první nevydrželo prkna Pepeho Samka, a chvilku poté zlomil své prkno Martin Bakajsa. Pepé nám k tomu řekl: ,,Byl to testovací model - ultralight. Měl jsem ho v zimě na jibbing a nikdy by mě nenapadlo, že vydrží takhle dlouho. Fakt super prkno!“ Odpoledne následuje odpočinek, pár kemperů jibbuje na suchu, další jibbují do vody a užívají si krásného počasí.

undefined
Hlavní organizátor Milli Navrátil ladí styl při fs 360... (foto: Přemek Vida)
Navečer Pepé Samek vybaluje svůj pojízdný stánek s oblečením Salebra a prknama LTB a se super slevami prodává příchozím své zboží. Poté ještě chvilku debatujeme, o čem se dá, ale to už si kempeři připravují skoky, rozžínají se světla a začíná večerní show. Pár střízlivých kemperů rotuje do vody, co jim síly stačí, ale po chvíli začíná být vidět, že těch střízlivých je stále méně. Večerní skákání bylo tedy ukončeno a pokračovalo se v konzumaci nejrůznějších nápojů. To, co se dělo dál, asi nemusíme popisovat, ale pozdní přesun do "vidle klubu" Adak a následné potyčky tam opravdu stály za to. Pár místních asi neuneslo, že kempeři jsou lepší tanečníci než oni. Naštěstí nikdo nebyl zraněn.

undefined undefined
Jakub Valenta a "stánkař" Pepé Samek... (foto: Přemek Vida)
Sobotní "ranní" probuzení nám nepřináší moc hezkou podívanou, venku je zataženo, déšť a zima. V tomto počasí se mají konat dnešní závody. I přesto se začíná trénovat a zhruba o půl páté se dozvídáme, jakým stylem se závody pojedou. „Chceme, aby si kluci co nejvíc zaskákali a potrénovali to, co se za celý týden naučili,” říkají organizátoři. Kvalifikace vypadala tak, že každý z jezdců měl dva pokusy a následně se rozdělili do dvojic dle pořadí. Dále se už pokračovalo systémem head to head (K.O. systémem, chcete-li). Lepší z dvojice vždy postupoval dál. Tento K.O. systém přinesl jména osmifinalistů, následně semifinalistů. Byli jimi: Kuba Valenta, Ondra Marček, Petr Meloun a Martin Bakajsa. Po hroznejch vraždách od všech zúčastněných se v hustém dešti sobotního odpoledne soustředila pozornost na poslední dvě jména – na Kubu Valentu a Martina Bakajsu.
undefined undefined undefined
Vlevo Martin Mikyska, uprostřed Kuba Král a vpravo oba jmenovaní společně... (foto: Přemek Vida)
Kuba se svým FS rodeem 540 a BS rodeem 720 nakonec nestačil na prvního Martina Bakajsu, který dával FS rodeo 720. Napoprvé to sice trochu přetočil, ale podruhé už to tam padlo a rozhodčí rozhodli, že to byl složitější a stylovější trik. Celkově tedy zvítězil Martin Bakajsa před Kubou Valentou a o třetí a čtvrté místo se dělili Ondra Marček s Petrem Melounem. Na závěr sobotních závodů se jel ještě Best trick contest, kde byly k vidění opravdu šílené kombinace. Nakonec se ale nejvíce líbil čistý double backflip v podání Martina Mikysky, který zaujal svým stylem. Celý kemp byl podle kemperů super a bylo vidět, že se organizátoři opravdu snažili.

undefined undefined undefined
undefined undefined undefined
Kids wanna have fun... (foto: Přemek Vida)
Na závěr vám přinášíme krátké shrnutí kempu od hlavního organizátora akce Milliela Navrátila. Milli, jak bys kemp zhodnotil?

Milli: Neměl bych začínat od konce, ale teďka právě skončilo finále závodu, který jsme udělali pro kempery a který vygradoval do psychomordoru, kdy kluci dělali fakt úžasný věci. Fs rodeo 7 od Martina Bakajsy, nebo bs rodeo 5 v hrozný vejšce od Kuby Valenty. Taky bestricková šňůra od Martina Mikysky, Kuby Mareše a Martina Sommera, kteří odpalovali v nejkrutším stylu double backflipy. Kuba Mareš to ještě přetáčel a pokoušel se dokonce o triple backflip. Rozjížděl se úplně zeshora, což jsem na tomhle můstku ještě nikdy neviděl. Na singlu pro lyžaře zkoušel triple backflip a udělal dva a půl do hrozný šipky. Respekt. Celkově ke kempu: Každej rok, co to tady děláme, máme hnusný počasí, každej rok jsme v dešti a letos tomu nebylo jinak, pršelo skoro celou dobu. Hezky jsme měli jen jeden den, ale myslím, že kluci to zvládli dobře, skákali v dešti, poctivě trénovali a myslím si, že na každým to bylo znát. Teďka nezbývá než si to oživit na sněhu, jestli v tom budou chtít dál pokračovat. V areálu zase přibyly nějaký vychytávky, které nám tady zpříjemnily pobyt... no a a to je asi tak všechno. Ještě bych tedy chtěl pozdravit všechny kluky ze včerejší vidle párty, který nás provokovali a myslím si, že to bylo zbytečný. Takže kluci AHOJ!

undefined undefined undefined
Nejlepší kempeři... (foto: Přemek Vida)

P.S.: V přípravě je video, které pro vás natáčel a právě v těchto dnech stříhá člen Snowforce Jakub Chochola, takže se ještě máte na co těšit...

Text: Dalibor
Foto: Přemek Vida

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!