Šárka Pančochová třetí na Světovém poháru v big airu v Miláně!

Evropská závodní sezóna odstartovala prvním závodem Světového poháru v big airu, který hostil o víkendu italský Milán, a český snowboarding si díky Šárce Pančochové hned na úvod sezóny připsal velký úspěch!

První závod letošního ročníku FIS Světového poháru se o víkendu konal v italském Miláně, kde v rámci akce Big Air and The City vyrostl kicker na tradiční monstrózní, 43 metrů vysoké konstrukci z lešení. Několik tisíc diváků sledovalo nejprve denní kvalifikaci a poté večerní finálové boje. V mužské kategorii suverénním vítězstvím překvapil norský mlaďák Marcus Kleveland, druhý skončil Belgičan Seppe Smits a třetí Kanaďan Mark McMorris. Nám udělala obrovskou radost Šárka Pančochová, která nestačila jen na první Rakušanku Annu Gasser a druhou Američanku Hailey Langland, a z prvního svěťáku sezóny si tak odváží parádní bronz a nálož bodů.

Šárka naskočila do nové závodní sezóny ve velkém stylu a její úspěch je o to cennější, že začíná důležitá část kvalifikace pro Olympijské hry v Jižní Koreji 2018. V kvalifikaci si vyjela postupovou čtvrtou pozici a ve finále odjela čistě backside 720frontside rodeo 720, což jí stačilo s přehledem na bronz. Šárka tak za sebou nechala spoustu hvězd ženského snowboardingu včetně Britky Aimee Fuller, Finky Enni Rukajärvi nebo Norky Silje Norendal.

"Jsem ráda, že jsem zahájila sezónu na bedně, což povzbudí. Navíc začíná olympijská kvalifikace a každý závod a dobrý výsledek se počítá. Povedlo se mi odjet triky, které jsem chtěla,” pochvalovala si Šárka v rozhovoru pro ČTK. "Důležité bylo, že se mi povedl hned první skok v soutěži, což mi dodalo sebevědomí," řekla.

První Anna Gasser získala náskok hlavně díky své první jízdě, ve které odjela čistě svůj signature trik switch double underflip 900 indy (!) a k tomu přidala ještě corkovanou backside 720 mute. Mladičké 16-​leté Hailey Langland stačilo k stříbrné pozici ustát stylové backside 540 stalefishfrontside 720 mute.

V Miláně nastoupila poprvé ve Světovém poháru i další naše závodnice Kateřina Vojáčková, která si kromě cenných zkušeností odnesla 14.místo z kvalifikace z 21 startujících žen a samozřejmě důlěžité body do celkového hodnocení SP.

Divoké věci se děly v mužském závodě. Úplně poprvé v životě startoval na Světovém poháru v big airu mladý norský 17-​letý zabiják Marcus Kleveland a hned se zapsal do historie. Ve finále byly všechny jeho tři triky nejlepšími za celý závod (neuvěřitelných 94.50, 93.00 a 95.00 bodu!) a k suverénnímu vítězství mu "stačily" dva nejlepší - cab triple 1440 indybackside triple 1620 melon (!!!)

Na druhém místě skončila stálice Světového poháru a dalších big air i slopestyle závodů Belgičan Seppe Smits a na třetím bronzový olympionik z roku 2014 Kanaďan Mark McMorris, který se vrátil do závodního kolotoče po půlroční rekonvalescenci po loňské zlomenině holenní kosti na Air&Style v Los Angeles. 

Za nás startoval v Miláně tentokráte jen Petr "Horis" Horák, kterému se povedla parádní cab double 1080, ale druhý trik se mu nepodařilo odjet, takže obsadil v kvalifikaci 22.místo. ze 49 startujících "Druhou jízdu jsem bohužel spadl a nepodařilo se mi tak vylepšit skóre z první jízdy. Vždycky může být lépe, ale i tak je to velice pozitivní start a k cestě na Olympiádu to zatím vypadá dobře," řekl Horis.

Milánský závod byl první ze tří městských big airů, které jsou letos spojeny v sérii pojmenovanou "Super Series". Další dva proběhnou v prosinci v německém Mönchengladbachu a v únoru v Quebec City. Světový pohár ale pokračuje dalším big airem už zanedlouho, a to 25.-26. listopadu v jihokorejském Alpensia Ski Stadium, tedy v dějišti Zimních olympijských her 2018 v PyeongChangu. My budeme samozřejmě držet české snowboardové repre palce!

Výsledky - ženy:

1. Anna Gasser (AUT)
2. Hailey Langland (USA)
3. Šárka Pančochová (CZE)
4. Aimee Fuller (GBR)
5. Carla Somaini (SUI)
6. Jessika Jenson (USA)
7. Enni Rukajärvi (FIN)
8. Silje Norendal (NOR)

14. Kateřina Vojáčková (CZE)

Muži:

1. Marcus Kleveland (NOR)
2. Seppe Smits (BEL)
3. Mark McMorris (CAN)
4. Niklas Mattsson (SWE)
5. Chris Corning (USA)
6. Ryan Stassel (USA)
7. Billy Morgan (GBR)
8. Sebbe de Buck (BEL)

22. Petr Horák (CZE)

Foto: Přemek Vida /​ Czech Snowboarding

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!