Summer Snow Battle 2014 (+ video)

V sobotu 30.8.2014 se v Táboře uskutečnila akce pro všechny, kteří se už nemohli dočkat prvního sněhu nebo se chtěli prostě jen pobavit při sobotním odpoledni. Letošní, druhý ročník Summer Snow Battle, se nesl v duchu několika změn. O jaké změny šlo a jak celá akce proběhla se dozvíte z následujícího reportu.

Tou první a nejdůležitější, byla změna místa. Protože se táborské náměstí T.G. Masaryka rekonstruuje, přesunul se závod do sportovního areálu Komora na kraj města, kousek od skate parku. Také setup závodu doznal pár změn. Tou nejvýraznější byla instalace pouze jednoho railu, který byl navíc snížen a postaven tak, aby byl náskok co nejvíce streetového typu a vyhovoval co nejvíce jezdcům.

Celý závod probíhal formou battlu. Po volných jízdách, kde si mohli jezdci osahat překážku, přišel na řadu kvalifikační jam. Z toho postoupilo šestnáct jezdců do osmifinále. Zajímavostí je, že se mezi osmifinalisty vtísnila i jediná žena na startu - Karolína Horáková. Osmifinálové i čtvrtfinálové jízdy byly velice vyrovnané a pro rozhodčí nebylo vůbec jednoduché rozhodnout, kdo postoupí dále. Na překážce bylo k vidění snad vše, co se dá zajet, a to i přesto, že díky teplému počasí byl dojezd čím dál tím těžší. Podmínky byly ale na startu pro všechny stejné, a tak si nikdo nemohl stěžovat. 

Do prvního semifinále se probojoval místní jezdec Milan MarekDavid "Rozkošák" Rozkošný. Ten nakonec postoupil až do finále i díky triku fs 180in cab out. Druhou semifinálovou dvojicí byla mladá krev Láďa Hrstka, který startoval proti ostřílenému jezdci Tomáši Löttlovi. Láďa sice odjížděl hezké triky, ale nakonec postoupil Tomáš Löttl, kterému se jeho fs boro povedlo v opravdovém stylu. 

Malé finále bylo tedy Milan Marek proti Láďovi Hrstkovi. Láďa v souboji o třetí místo v soutěži bojoval a na překážce předváděl skvělé triky, jako např. lip do fakie, ale odjezdy nebyly příliš čisté, a tak Milan třetí místo už nepustil. Pomohl mu k tomu mimo jiné i krásně odjetý tailslide do fakie. Ve finále se proti sobě postavili David RozkošákTomáš Löttl. Davidovy triky nosepress fs 180 out, fs lipslide, fs 180in cab out byly skvělé, ale na Tomášovy blunt 270 out, bs 180 cab 180 out a 180 cab 360 out to nestačilo. O vítězi tak bylo rozhodnuto.

Poslední soutěží na Summer Snow Battle 2014 byl Best Trick. Závodníkům se sice moc nechtělo, ale i díky vidině tisícikorunové výhry se pár lidí zvedlo. Nakonec to nejlepší odjel Roman Blecha s trikem fs 50-​50 fs 360 out.

Sečteno podtrženo. Vítězkou a jedinou účastnicí se stala Karolína Horáková, která si odnesla „dobrou“ poukázku na večeři v místním hotelu Nautilus. V mužské kategorii vyhrál Tomáš Löttl před Davidem RozkošnýmMilanem Markem. Best Trick vyhrál Roman Blecha.

Po závodě následovala afterparty v nedalekém klubu Apollo. Akce to byla velkolepá a byla oslavou povedeného odpoledne.

Vítěz Tomáš Löttl nyní odpoví na pár otázek pořadatelů:

Ahoj Tomáši, vloni jsi byl druhý a letos se ti povedlo vyhrát. Kdo byl podle tebe nejtěžší soupěř?
Konkurence byla vyrovnaná, nejtěžší byl samozřejmě finálový battle s Davidem Rozkošným, bylo to buď a nebo.

Máš to sem do Tábora daleko, ale i přesto dorazil snad celý tým Maximal Animals, to už se nemůžete dočkat sněhu?
Já jsem trošku odjinud, než kluci z MA, z Berouna to pro mě byla cca hodina a půl cesty, nic hrozného, ale samozřejmě jsme na sníh natěšení a využíváme všech možností si zajezdit.

Jak ses popral s konstrukcí a překážkou? Máš radši klidné ježdění s partou nebo tě naopak vyhecuje, když jsi na závodech a diváci tě povzbuzují?
Konstrukce i překážka mi vyhovovaly, zajezdím si všude, za mě TOP!

Díky, ještě máš závěrem něco na srdci?
Chci samozřejmě poděkovat tobě Fando, celému Manabe teamu, všem co se podíleli a přiložili ruku k dílu. Díky vám se náš sport rozvíjí a dostává se do podvědomí lidí. Za rok určitě na viděnou!

A na závěr dvě otázky na hlavní pořadatele akce Davida MichálkaFandu Knotka.

Ahoj kluci, jak dlouho už tyhle závody děláte?
Fanda: No, to musím dlouho zavzpomínat, ale myslím, že první ročník jsme dělali zhruba před deseti lety v Táboře. Poté tři roky po sobě se jel u mě na vesnici a pak už zase v Táboře, celkem je to 8 závodů.
David: Pod názvem Summer Snow Battle šlo o druhý ročník. 

A jaké jsou vaše plány do budoucna?
David: Vidíme v této akci velký potenciál. Přes drobné nedokonalosti máme hodně co nabídnout. Město Tábor a jeho historický i kulturní odkaz vytváří neobvyklý kontrast, a když do parného husitského města dovezete na konci srpna sníh, za kterým se sjede parta nadšenců z celé republiky, aby vytáhli své snowboardy a lyže a odstartovali tak sezónu trochu s předstihem, je to určitě pro spoustu lidí zajímavé povyražení a seznámení se s netradičním sportem. Budeme se dál snažit dělat Summer Snow Battle zajímavější a velkolepější.
Fanda: Rozhodně to chceme zase posunout o kus dál tak, aby se sem co nejvíce jezdců rádo vracelo, dobře se jim jezdilo a diváky to bavilo.

Závěrem zbývá poděkovat všem, kteří se na akci podíleli. Jmenovitě pak Jandy, Cirda, Vojta, Suky, Jirka, Janička, Zuzka, Manabe Taboard crew, speaker Honza Bašný a mnoha dalším.

Velké dík také patří všem sponzorům a partnerům akce:
SevenCall, Prunum o.s. a Carmano, Disco Apollo, Sezimovo Ústí, LAS MONT, Město Tábor, Monster Energy, Tiskárna Rain, Freeride.cz, Kulturne.com, Ponovu, Temple Store, Ezekiel, Vehicle, Element, Mas Kovosvit, Monínec, Flipshop, Cheiron

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!