Suzuki Nine Knights 2016 - Public Day

Co to zase bylo?! Něco, že “History was made”? To zase přeháněj, ne..? NEPŘEHÁNĚJ. My jsme tam byli a viděli to na vlastní oči. Akce Nine Knights letos opět změnila dějiny “našich” sportů. Na perfektním hipu v italském Watles top snowboarders a freeskiers světa lítali po celý týden nad hranice lidského chápání a vše vyvrcholilo sobotním “Public Day”. Přečtěte si jak to probíhalo z našeho pohledu!

Po zamlženém čtvrtku a skvělém pátečním odpoledni přišel na řadu poslední den letošního ročníku Suzuki Nine Knights, který byl označen jako "Public Day". Znamenalo to, že se schyluje k závěrečné show, kterou budou oproti předelšým dnům věnovaným především samotným riderům a médiím sledovat i diváci. Pojďme si ale nejdříve shrnout několik informací, které jsme v minulých dvou updatech zatím nestihli zmínit.

Proč nejsou Nine Knights zase v Livignu? Proč se mění koncept akce? Proč, proč, proč..? Po loňském skvělém ročníku, který se odehrál na neuvěřitelném sněžném hradu v resortu Livigno, jsme se už od podzimu těšili, jak se sem zase vrátíme a uvidíme, co Nico Zacek & co. světu zase nachystá za nesmyslnost. Laťku loni Devět rytířů nasadilo hodně vysoko - od obrovské, nádherné a neuvěřitelně kreativní stavby setupu, přes přidání snowboardových riderů do eventu až po skvělou atmosféru celé akce vyvrcholené závěrečnou show pro stovky diváků. Pokud si to chcete připomenout, dejte si náš report z loňska nebo ofiko video.

Až do půlky letošní zimy se neobjevovala žádná informace, ale z náznaků na webech 9K a Livigna nic nenasvědčovalo tomu, že by se akce konala jinde. Až v polovině února obletěla svět zpráva o chystaném letošním ročníku plná pro mnohé (včetně nás) překvapivých změn. Po přečtení rozhovoru se zakladatelem Nicem Zackem to ale všechno najednou dávalo rozum. Změna lokality jde ruku v ruce se změnou celkového konceptu akce. Od letoška organizátoři najíždí na model střídání velkých akcí Nine KnightsNine Queens, které se budou konat vždy každé dva roky. Letos proběhly "velké" ženské Nine Queens, příští rok zase budou v plné palbě Nine Knights. V "mezirocích" ale 9K parta nechce otálet a bude organizovat menší tzv. "Missions".

Po obrovském úspěchu posledního ročníku to dává smysl. Když děláte takhle obrovsky mediálně sledovanou akci, nechcete nikdy udělat krok zpět, a to se v tomhle tempu dá dost těžko. 9K proto letos chtěli trochu "zpomalit" a jak řekl Nico "vrátit se o několik let zpátky, kdy Nine Knights byly akcí menšího rozměru". Každá "ob-​roční" Mission by měla mít nějaké téma a výsledkem pro letošek byl koncept "Perfect Hip", tedy dokonalý corner /​ hip, který bude vysílat ridery do výšek doposud nevídaných. I pro tuhle parádu bylo ale zapotřebí najít resort, který by měl zájem dát takové akci maximální podporu. Ono nahrnout hromadu desítek tisíc kubíků sněhu, zajistit veškerý technický i logistický support a vše okolo je obrovským břemenem a to nejen finančním. Útočiště nakonec bylo nalezeno v místě, kde by to asi málokdo čekal. Maličkatý resort WatlesJižním Tyrolsku do toho ale šel na 100% a kromě dostatečného množství sněhu pro stavbu hipu mohl nabídnout i nádherné fotogenické pozadí údolí Val Venosta.

I tohle dává smysl. Organizátoři Nine Knights už několikrát dokázali, že umí vymyslet vždy úplně jiný, kreativní a lepší setup než rok předtím. A co hlavně - díky svým partnerským shaperským firmám Schneestern nebo v případě letoška i F-​Tech Constructions ho dokáží dokonale realizovat. Precizní křivky staveb ve tvaru středověkých hradů na Nine Knights a Nine Queens akcích zaujmou všechny, nejen ty, kdo mají rádi snowboarding nebo freeskiing. V mých očích se hlavně díky těmto akcím řemeslo shapera dostává na úroveň uměleckých sochařů. To, co dokázou tyhle pánové ze sněhu postavit, je prostě neuvěřitelně krásný. Samotná stavba ale není všechno. Pro perfektní mediální výstupy je nutné zajistit i zajímavé a v ideálním případě pokaždé jiné pozadí. I tohle byl důvod změny a přesunutí do nového resortu. Mimochodem jsme moc zvědaví kde se bude konat příští ročník. 

Takhle se vyjádřil v rozhovoru před akcí právě Nico Zacek. Pro autentičnost necháváme v angličtině: "After running the events for 8 years, we were looking to keep things fresh and we came up with a way to hopefully innovate even more. We will continue to run the 'original' winter events that everybody knows on a two-​year rhythm, alternating the Suzuki Nine Knights and Suzuki Nine Queens. But we wanted to give ourselves the freedom to run the so-​called 'Missions' in the lay-​seasons. Once in a while we have some really great ideas that we want to realise, but they don’t fit within the original concept. So the first 'Mission' we are tackling is 'The Perfect Hip' in Watles." Celý rozhovor s Nicem před letošními Nine Knights najdete tady.

Pojďme ale zpátky k sobotě 2. dubna 2016, která měla navázat na čtyři dny nabité natáčením a focením. Oficiální program posledního a "veřejného" dne letošních Nine Knights začal kolem jedenácté hodiny a s jednou přestávkou na oběd pokračoval až do čtvrté odpoledne. Cílem soboty bylo zakončit celý event co největší show pro diváky, kterých se kolem překážky sešlo podle mých odhadů kolem pěti stovek. Asi si říkáte, že to není moc velké číslo pro takovou akci. Hlavním záměrem Nine Knights ale zdaleka není co nejvyšší počet diváků na místě, ale špičkové mediální výstupy zachycující posouvání hranic, jaké jsou ve freeskiingu a snowboardingu možné. I tak ale dorazivší dav vytvořil - hnán nadšeným komentářem dua Nico Zacek + Martin Misof - skvělou atmosféru.

Nejprve byla na řadě první session, ve které freeskieři dali přednost snowboarderům na hlavním odrazu. Důvod je na snadě, dvojité stopy po lyžařích na kickerech mohou snowboarderům dělat v obrovské nájezdové rychlosti občas potíže a organizátoři se proto s jezdci dohodli takhle. V první session tedy snowboarders dávali především hlavní kicker a freeskieři se zatím spokojili s postranními kickery na transfery přes celý hip nebo rotace do bočních dopadů. Session běžela hodinu a půl, pak následovala pauza na oběd a reshape, a celou show zakončila dvouhodinová druhá session. Dohromady jsme tedy mohli sledovat čistých 3,5 hodin absolutního freeski & snb masakru, během kterého bylo z úst spíkrů, diváků, fotografů, kameramanů a prostě všech kolem slyšet nespočet hlášek typu "absolutely mental", "to the moon", "massive", "oh my god", "what the fuck?!", "insane"… a hlavně hlasitá citoslovce úžasu přecházející v nadšený řev při každém triku. 

Sousloví, která visela celý den (a vlastně celý event) ve vzduchu nejvíc, byly ale world recordhighest air ever. Už během pátku vylétlo několik riderů hodně nad hranici 10-​metrové obří sekery postavené na 15 metrů vysokého hipu, přesnou výšku ale organizátoři zatím do té doby neprozradili. Za podpory diváků, během atmosféry závodu, a také za hodně příznivých podmínek, které v sobotu akci nakonec přály, jsme se mohli těšit na atakování hranice nejvyšších airů a stanovení nových rekordů jak ve freeskiingu, tak ve snowboardingu.

Výčet toho, co se během těch 3,5 hodin událo, by byl na několik stránek, a tak bude nejlepší když si pustíte oficiální video. Tady ale pár highlightů jak jsem je viděl já. V snb části se kluci nechali diváky a moderátory vyhecovat do totálních masakrů a hlavní bitva proběhla o nejvyšší air. Werni Stock, Sebbe de Buck, Peetu Piiroinen, Simon GruberChristian Haller s každou jízdou zvyšovali svoje airy o další centimetry, až se pomyslná laťka zastavila někde na výšce mezi 11 a 11,5 metru nad kopingem! Kdo si ale odnese titul rekordmana jsme si museli počkat do večera…

Že překážka tohodle typ není zdaleka "jen" o vysokých airech, dokazovali na prknech především Sebbe de Buck, Peetu Piiroinen, Werni StockSeppe Smits. Sebbe si právem vysloužil první místo v Perfect Hip Contestu, když kromě nádherných airů s různými graby na hranici 10 metrů přidal i alley-​oopy, backflip a dokonce double backflip! Simon Gruber zavdal možná nejčistší method dne na hranici 11 metrů a k tomu přidal další technické triky jako třeba backside "630" (720) z bočního odrazu s dopadem do radiusu corneru a podobně. Třetí místo bral Peetu Piiroinen mimo jiné za masivní bs "270" (360) nosegrab, čtvrté Seppe Smits a páté Werni Stock, jehož highlightem byly pokusy o obrovský bs "630" (720) alley-​oop. Při jednom z nich se Werni doslova rozplácl na horní plošině corneru, ale naštěstí se mu nic vážného nestalo. Speciální cenu Buff Best Trick si odnesl Seppe Smits za cca 8-​metrový switch backside air. Mimochodem Seppe byl jediným snowboardistou, který se dokázal na tohle monstrum rozjet na switch.

Perfect Hip Contest SNB:

1. Sebbe De Buck (BEL)
2. Simon Gruber (ITA)
3. Peetu Piiroinen (FIN)
4. Seppe Smits (BEL)
5. Werni Stock (AUT)

Buff Best Trick SNB: Seppe Smits (switch backside air) 

Přestože jsem srdcem i duší snowboarďák :), tak musim uznat, že freeskieři to tentokrát zabili ještě o něco víc. Už v první session hned jako první rozeřval davy Jules Bonnaire, když z levého bočního odrazu odpálil obrovský double cork až do zadního dopadu. Během dalšího průběhu session byl ale podle předpokladů čim dál víc vidět miláček italských davů a absolutní killer Christof Shenk, který nejen že vyslal jeden z nejvyšších airů dne, ale přidal i nejbrutálnější triky přes celou překážku. Z pravého odrazu odpálil nejdříve double cork 1080, přidal double cork misty 1080, potom divácky maximálně vděčný double backflip a nakonec to totálně zabil triple backflipem over the hip! Zaslouženě tak vyhrál nejen celý sobotní závod, ale také Buff Best Trick.

Druhou nejvýraznější freeski osobou dne byl jednoznačně pankáč Joffrey Pollet-​Villard, který se jako jeden z málo lyžníků odvážil rozjet v těch bombách proti obřímu hipu na switch a navíc jeho alley-​oop 270 byl určitě nejvyšší rotací z hlavního odrazu. Třetí flek bral Nor Felix Usterud za double flatspin a alley-​oop 450 double, v pozadí ale rozhodně nezůstaly ani další hvězdy jako David Wise, Alex Ferreira nebo Nicky Keefer.

Perfect Hip Contest SKI:

1. Christof Schenk (ITA)
2. Joffrey Pollet-​Villard (FRA)
3. Felix Usterud (NOR)
4. Taylor Seaton (USA)
5. Jules Bonnaire (FRA)

Buff Best Trick SKI: Christof Schenk (triple backflip)

Vyhlášení Perfect Hip Contestu proběhlo přímo pod obřími kickery a tím skončil program na kopci. Nebyly by to ale Nine Knights, kdyby vše nevyvrcholilo gala večerem, který se tentokrát odehrál stylově u hradu v místní obci Burgusio, a zúčastnili se ho všichni rideři, organizátoři, média a pozvaní friends. Po společné večeři se chopil mikrofonu Nico Zacek, aby famózně provedl celým večerem, který byl nabitý přátelskou atmosférou a skvělou náladou. Nejprve se promítly nejlepší fotky od tří oficiálních fotografů akce a pak nadupaný highlight edit s nejlepšími záběry ze všech pěti dnů akce. Následně byly rozdány všem riderům dotazníky, ve kterých měli hlasovat pro svoje favority v jednotlivých kategoriích. Ty dopadly následovně:

Best Style SNB: Christian "Hitsch" Haller (SUI)
Best Style SKI: Joffrey Pollet-​Willard (FRA)
Ruler of the Week SNB: Sebbe de Buck (BEL)
Ruler of the Week SKI: Christof Schenk (ITA)
Best GoPro Photo: Christian "Hitsch" Haller (SUI)

Všichni jsme byli zvědaví nejenom na vítěze jednotlivých kategorií, ale především na jména nových rekordmanů ve výšce airu. U freeskierů jsme si nebyli jistí, jestli v pátek vylétl nejvýš Christof Schenk nebo David Wise. Nakonec porota po prozkoumání mnoha záběrů zvolila druhého jmenovaného, který trik odjel více na čistotu, výška jinak byla v podstatě stejná. Novým držitelem světového rekordu ve výšce airu na lyžích je tedy olympijský vítěz a zlatý medailista z X Games Američan David Wise, který se nechal vynést do neskutečných 14,2 metrů!!!

U snowboarderů bylo jasné, že to bude někdo z trojice Peetu Piiroinen, Simon GruberChristian "Hitsch" Haller. Peetu a Simon za Hitschem zaostali jen o pár centimetrů, ale švýcarský rampový zabiják a nováček na 9K přecijen dokázal svoje transition skills a poslal to během sobotního Hip Contestu za obrovského řevu všech kolem ze všech nejvýš, a to konkrétně do 11,3 metrů!!!

Highest Air SNB: Christian "Hitsch" Haller (SUI) - 11,3m
Highest Air SKI: David Wise (USA) - 14,2m

Přestože počasí letos Suzuki Nine Knights nepřálo úplně tak, jak by si všichni představovali, i tak se Nicovi Zackovi a jeho partě podařilo posunout tenhle event zase o krok dál. Pro mě jsou Suzuki Nine Knights 2016 opět nejlepší snb/​freeski akcí sezóny a už se nemůžu dočkat, co si na nás Nico a spol. přichystají příště. Mimochodem, tohle je odpověď Nica na otázku proč si myslí, že je koncept Nine Knights tak úspěšný (necháváme opět pro autentičnost v angličtině): "We bring athletes, photographers and filmmakers together and present them with the most innovative playground we can come up with and let them play for a week. This is the concept we usually run and it works." Co k tomu dodat. Opravdu to funguje… a skvěle. 

Thanks Nico Zacek /​ The Distillery for a great organization, Watles resort, Schneestern and F-​Tech Constructions for amazing "perfect hip" setup, all event partners and mainly all riders for putting up the greatest show!

P.S.: Díky Monster Energy za support Freeride.cz tripu na Suzuki Nine Knights 2016!

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...