Trip do Francie - Risoul/Vars

Do redakčního mailu nám dorazil report z jarního poježdění ve francouzském středisku Risoul/Vars, kam se v dubnu vydali bráchové Klímovi a Filip Lucký. Jak se ve Francii měli se dozvíte v následujícím textu...

V polovině dubna, kdy v Čechách převládá jaro a alpská střediska hlásí blížící se konec sezóny, jsme přemýšleli kam ještě vyrazit za jarním shredem, který ve Špindlu skončil rychleji, než jsme čekali. Na netu jsme našli neodolatelnou nabídku týdenního zájezdu do francouzských Alp, ubytko s permicí za 3200,- Kč, neváhali jsme. 

Ze Špindlu jsme tedy vyráželi ve složení Kuba, Janek Klímovi a s foťákem stále při ruce Monča. Naše cesta vedla přes Prahu, kde se k nám bez delšího rozmýšlení připojil Filip“Chilli“Lucký. Pak nákup v plzeňském Tescu, jídlo a beerky, poschovávat neschované a hurá Rozvadov - Mnichov – Vaduz – Milan – Turín - Montgenevre – Briancon – až do Risoul. Celkem to dělá 1220km. Konkrétně do dvou středisek ležících v nadmořské výšce 1650 – 2750m n. m. a nacházejících se v samotném srdci vysokých Alp pod masivem Les Ecrins. Risoul-​Vars patří se 180km sjezdovek, velkými možnostmi freeridingu a několika snowparky k největším střediskům v Evropě. V minulých sezónách tu navíc zaznamenali téměř 300 slunečních dní v roce a když k tomu přidáte severovýchodní orientaci sjezdovek zaručující dobré sněhové podmínky, je jasné, že jde o jedno z nejlepších míst ve francouzských Alpách. 

Ubytování jsme měli zajištěné v Risoul, ne příliš velké apartmány, ale zato přímo na sjezdovce, hned pod osvětlenou U-​rampou, která v této době byla bohužel už mimo provoz.

První den jsme se probudili do total azura a podle předpovědi tomu nemělo být jinak po další čtyři dny. Vydali jsme se zmapovat středisko a obhlédnout snowparky. V Risoul byl jeden snowpark se dvěma skoky a několika raily, ale těsně před naším příjezdem ho museli zavřít kvůli nedostatku sněhu a kamenům na dopadech, tak jsme aspoň vyhlídli flek na pozdější BBQ a vyrazili do Vars. Tam by podle informací měly být čtyři menší parky. Cesta z Risoul trvá necelou hodinu. Musíte vyjet dvěma sedačkami a pak poměrně dlouhým traverzem až do nejstaršího snowparku v Evropě ležícího v nadmořské výšce 2400m n. m. Park je 800m dlouhý, jsou tam převážně skoky a to ve dvou lajnách, od boulí přes malé skoky v easy lajně až po lajnu šesti větších skoků za sebou, kdy poslední má table kolem 20m. V parku je i několik streetových railů. Nahoru vás dopraví dvě rychlopomy. 

Dali jsme si pár jízd, ale dopady byly opravdu kamenité, tak jsme se vydali hledat další z parků doufaje, že budou v lepším stavu. Sjíždíme do městečka Vars a už cestou potkáváme první box a za ním další a další. Než jsme přijeli do spodního parku, dali jsme deset bedýnek nejrůznějších tvarů a velikostí, po tomhle super zahřátí jsme už stáli ve spodním parku, kde zrovna probíhal reshape a přestavba, ale překážky vypadaly hodně slušně. Např. bednovitý quatro kink, barel s trubkou do vzduchu a co jsem viděl poprvé tak drop asi 5m vysoký s půl metrovým tablem. Vrátili jsme se do shred parku na lajnu beden a tam jsme vydrželi celý den a pak šupy ať stihneme poslední lano do Risoul. Polkli jsme pár pivek a těšili se, co bude zítra jezditelné.

Druhý den, vymetená obloha nás nenechala dospat a prvním lanem vyrážíme nahoru. V Risoul se nezdržujeme a rovnou do Vars. Ranní strečink v podobě deseti boxů máme za sebou a jsme v Urban parku dole ve Vars. Krásně shejpnutý park. Měli jsme na výběr dvě lajny. Po levé straně step-​up raily, dva za sebou a lámaná bedna s gapem. Na druhé straně to byla hokejka, step-​up rail a dvě speed bedny vedle sebe. Mezi těmito lajnami byl již zmiňovaný quatro kink a dále to pokračovalo dropem, speed bednou, barelem s trubkou, easy bednou a nakonec krátká speed bedna se street náskokem. Takže sedm překážek v lajně. Jezdili jsme pomou jen tenhle park. Ke konci dne vyjíždíme sedačkou, abychom přejeli opět do Risoul. Jen co z ní vystoupíme, vidíme malý Stash park. Většina odtátá, ale i tak jsme si dali spinu s kládou, kmen do speedu s mramorem a na závěr totem na bonkování. Den se krátil a my se měli zas na co těšit. Pivo, nějakej ten zakáplej a spát.

Třetí den jsme zjistili, že tou samou sedačkou co jsme včera vyjeli z Urban parku nahoru do Stash parku se dají jezdit všechny tři parky v lajně. Jeden okruh nám trval 20min a stihli jsme si dát tři překážky ve Stash parku, po pár metrech sjezdovky jsme přijeli nad námi už dobře známý shred park s deseti boxy, pokračovali jsme sjezdovkou a byli jsme dole ve Vars v Urban parku. Tam jsme měli na výběr ze dvou lajn se sedmi dalšími překážkami, celkem jsme tak za 10min jízdy užili dvacet překážek, pak 10min lanovkou a znova. Prostě jibberská pecina. Jen nám ubrali z triple kinku jednu část a rozhrnuli drop. Tohle jsme si užívali další 2 dny.

Šestý den jsme se vydali po spotech, které jsme si předchozí dny vyhlédli při cestování z Risoul do Vars. Středisko je rozsáhlé, tak si na své přijde opravdu každý. Postavili jsme menší skok mezi sloupy pomy, skok přes kamennou chatku a přejížděli louži odtátého sněhu, někdo to měl i s koupáním. 

A jak si užil jarní ježdění v Risoul/​Vars Filip Lucký?

Filip: Celkově se trip luxusně vydařil. Celý týden bylo parádní počásko, natočilo se hafo záběrů. V jedný jízdě jsme si dávali třeba dvacet překážek, prostě masakr, tady se člověk opravdu vyjezdí. Kromě ježdění v parku jsme vyrazili hledat spoty. Když jsme přejížděli z Risoul do Vars, tak jsme našli kamennou chatku, rozhodli jsme se, že ji budeme přeskakovat. Nebylo to vůbec jednoduchý, protože na dopadu bylo kamení, o které si třeba Kuba zlomil po pádu prkno, naštěstí se mu nic nestalo. Poslední spot celého tripu bylo surfování po louži odtátého sněhu, bylo to funny a nakonec jsme si to užili nejvíc, takže parádní tečka.

Poslední večer jsme udělali grilovaní v již zavřeném snowparku v Risoul.
Sněhové podmínky byly o něco horší než v posledních letech, ale i přesto v půlce dubna stály dva kompletní parky a my jsme si užili super jarní shred jen v trikách, počasí nakonec vyšlo nejlíp, jak mohlo, stále slunce. Do Risoul bych se určitě rád vrátil a to nejen na konci sezóny, protože už tak jsme z toho byli nadšeni a to byla otevřená polovina parků. Už teď se těším na příští rok.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!