WSD Neklid 2011 + video

V neděli 18. prosince 2011 probíhalo pod hlavičkou Světového dne snowboardingu 167 akcí v 37 zemích. Jednou ze dvou českých lokalit, které Světový den snowboardingu hostily, byl vedle Špindlerova Mlýna tradiční Swis-shop.cz Nitro snowpark Neklid. Protože se na Neklidu v této sezoně ještě oficiálně nejezdilo, akce byla vlastně i zahájením sezony. Hlavním lákadlem byl vlek pro snowboardisty zdarma a snowpark s připravenými překážkami.

Překážky však bylo třeba připravit předem. Z minulého týdne zbyla funkční plastová trubka u vjezdu do parku, speedrail a skok přes balík slámy. Na čestném místě před Matesovou chatou trůní zbrusu nový wallride. V pátek a v sobotu se celou Českou republikou valil orkán a na Božím Daru byl problém i jen otevřít dveře od auta. Přesto se v sobotu sešla partička kolem Martina MatouškaKryštofa Kodla a i bez Jandáče se podařilo postavit navíc několik zábavných překážek. 

Na pomoc se závějemi přijela i mini rolba Horské služby a tak se povedlo nahrnout dopad, ve který jsme ani nedoufali. Vedle wallridu vznikla multipřekážka v podobě dvou balíků slámy a na nich usazené plastové trubce s náskoky zepředu i ze strany. Při použití větší rychlosti se daly balíky i s trubkou přeletět do dopadu ve stylu corneru.  Malý boční nájezd umožňoval využít jednoho z balíků jako dalšího wallridu. Na placku k chatě jsme umístili ještě jednu zbylou desku z wallridu jako kluziště s radiusem do dopadu a dolu ke studánce step-​up bednu s dopadem do viditelně vyčnívajících křovin.  Park byl přichystán, předpověď hlásala zlepšení, nic nebránilo vypuknutí oslavy Dne snowboardingu.

V den D se sice vítr uklidnil na neklidský standard, ale sněžit nepřestalo. Program začal již v 8 hodin ráno, kdy mohli zájemci využít Happy Hour v Yettischool. K dispozici bylo půjčení snowboardové výbavy Burton za 50% běžné ceny.  DJ a speaker Mára „Kolohnát“ Rolenc vyhrával metaly, Rumburak zval na pivo a knedlíky a všichni byli rádi, že po tak dlouhém čekání můžou jezdit. K testování byly prkna Nitro a nová německá značka Silbaerg, přicházející s převratnou technologií hran reagujících na zatížení carbonové výztuže uvnitř prkna buď nadzvednutím nebo zapuštěním hran. Celý den byl pro zájemce přítomný instruktor Yettischool zdarma. 

V parku se prohánělo plno partiček, jízdné zdarma nalákalo tradiční i netradiční návštěvníky parku. Mezi těmi tradičními nechyběla početná východoněmecká skupina kolem Henry Holzeho, oslavit Den snowboardingu dojeli lokální freeski patrioti Robin HolubMartin Vrbický, z Plzně dorazil Pavel Cink s partičkou a na kopci bylo i těch pár statečných Neklid Local Raiders, kteří ještě neodešli do důchodu. 

Celý den se jezdilo, později odpoledne byl vyhlášen best trik contest na speed railuwallridu. Ty se daly jezdit v sérce a jednoduše  šlapat. Mezi překážkami stáli rozhodčí, kteří úspěšné jezdce rovnou odměňovali cenami od partnerů snowparku Nitro, Swis-shop.czYettischool.

Best trikem na speedrailu byl vyhlášen Cinkálův fs boardslide 270 off, na wallridu zabil Mates handplantem. Z mého pohledu mohu konstatovat, že úroveň triků na speedrailu se každý rok zvyšuje, k vidění byly více či méně úspěšné pokusy o hardway náskoky, často k vidění bylo třeba 50-​50 360 off. Náskok a seskok stoosmdesátkou byl standardem. Zdá se, že loňská slabá zima napomohla ke zlepšení úrovně jibbových skils národa českého.) 

Na závěr dne nabídla Yettischool druhou Happy Hour – slevu 15% na veškeré nákupy. I přes nevelké množství sněhu a větrné podmínky toho víkendu, akce nabídla možnost prvního svezení, prvního jibbování a prvního polítání s jízdou na vleku zadarmo. Každý si tam mohl najít to svoje, zapomenout na předvánoční stres a užít si Světový den snowboardingu

Samozřejmě nemohlo chbět videjko, za objektivem stáli Fullface productions a střihu se ujali 3 Guys Production. Enjoy!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!