Na pokec s Mikim Pajerem

Ačkoliv je to hrdý Pražák a leckdy ho potkáte na Vinohradech na pivu, 20letý Miki Pajer patří ke generaci mladých riderů, kteří trávili zimy a vyrostli ve Špindlerově Mlýně. Miki se snowboardingu věnuje od dětství a především v posledních pár sezónach dává najevo, že od něj můžeme ještě hodně čekat. Není se tak čemu divit, že jsme ho vytáhli na pokec...

Čau Miki! Už jsi odpálil sezónu? Kde teď jsi?
Čuuus! Sezónu už jsem odpálil, teď jsem na Hintertuxu až do 27.10.
Protože 28.10. je přece premiéra Never Too Late Movie!

Jak proběhlo tvoje léto? Byl jsi někde jezdit?
Léto bylo super jako vždycky, vůbec jsem se nenudil. Jezdit jsem byl v Les2Alpes, kam jsem jel na 10 dnů trénovat rampu, ale z těch 10 dnů jsme jezdili jen 2, protože hned po dvou dnech zavřeli celej ledovec. Ale aspoň jsme dostali permice na příští léto. Jinak jsem wejkoval, jezdil na kole a taky se učil...

Loňskou sezónu jsi měl celkem nabitou… Jezdil jsi závody, natáčel do Never Too Late Movie a tak dál. Co tě bavilo nejvíc?
Joo, loňská sezona byla fakt super, až to ve finále bylo i dost náročný. Jezdil jsem dost závodů, jel jsem Mistrovství světa, svěťák v Laaxu a objel všechny rampový evropáky. A do toho ještě točil do Never Too Late Movie, což mě teda bavilo strašně. Ještě nikdy jsem netočil do tak velkýho projektu. Bylo to něco úplně jinýho než ty závody. Nebyla tam taková ta divná nervozita a stres jak na závodech, byl to prostě snowboarding.

Co považuješ za highlighty celého natáčení? Myslím tím lokality, spoty a triky, které ti padly.
No jako nejlepší trik tam ode mě bude asi double bs rodeo 900, ale mám tam i stylovky a ty jsou pro mě víc. Já jsem točil jen v Rakousku, takže jediná změna byla, že jsem ty lokace poznal zase trochu jinak. 

Natáčení určitě přineslo plno nových zkušeností. Dařilo se ti třeba v backcountry triky vracet rychle, nebo to byl boj?
Joo, přineslo mi to dost zkušeností. Třeba jsem nikdy před Never Too Late nehledal spoty pro točení, takže zase něco novýho. Když jsme točili v BC, tak to s tim vracením triků bylo prostě 50/​50 no. Ve freeridu jsem si už něco najezdil, ale zas jsem tolik neskákal, takže ty odjezdy byly párkrát jak z @Jerryoftheday, ale jinak krása.

Na začátku rozhovoru jsi zmínil, že v Praze tě na premiéře filmu potkáme... Co na dalších zastávkách NTL Movie tour?
Určitě bych jel rád na další zastávky tour, ale asi nezvládnu všechno. Aspoň dvě bych rád dal. Vždycky jsem chtěl jet na tour s nějakým filmem, takže určitě pojedu.

Když máš teď zkušenosti z obou stran. Vidíš se v budoucnu jako rider spíš na závodech nebo před kamerou?
No myslim, že odpověď je naprosto jasná. A to, že chci bejt určitě před kamerou. Ale myslim, že je dobrý se určitou dobu snowboardový kariéry věnovat i těm závodům. 

Když jsme u závodů… Loni ses dost opřel do ježdění v rampě a závodil jsi ve slopestylu, big airu a právě i rampě, což není úplně nejčastější kombo. Jak ti to šlo?
Jojo, do rampy jsem začal dost šlapat. Je to přece královská disciplína, takže se to ke mně skvěle hodí, hehe. Letos jsem jezdil skoro jen závody v rampě, jen jeden big air a jinak fakt jen rampu, až se z toho stávala taková rutina, furt jen trénink a závod a zase znova. Ale i tak mě ta rampa prostě nepřestane bavit. Já nevim jak mi to šlo, já bych se nerad přechválil, ale snad dobře. Hahaha. V Evropáku jsem celkově 11.

Co jsi jezdil za závody a s jakým cílem? Lovil jsi /​ lovíš body?
Lovim jen holky, body jen sbírám. Letos jsem objel všechny evropáky, byl jsem i na Mistrovství světa a jeden svěťáček jsem si dal. Na evropáku se vždycky snažím mířit na vrchol, ale letos byli všude Korejci, Američani i Kanaďani, takže to bylo docela hard. Na Kühtai jsem byl 6., ale na všech závodech se snažím ze sebe dát všechno.

Před nějakou dobou padlo slovo o tom, že je šance, že by ses mohl kvalifikovat na Olympiádu a to právě v rampě. Jak to teď vypadá?
No možný to je, to říkáš správně. Dělí mě od splnění kvóty jen pár míst, který snad doženu teď na svěťácích. 

Jak vypadají tvoje plány na tuhle sezónu? Závody, natáčení?
Jediný, co zatim plánuju, je se pokusit dostat na tu olympošku, zatim nic víc, ale moc rád bych zase něco natáčel...

Budeš mít letos nějaký “home park”, kde budeš jezdit nejvíc a kde tě tak během zimy potkáme?
Na podzim Hintr /​ Stubai a pak Kühtai, to je středisko s jedinou rampou v Tyrolsku, tam trávim dost času a rampa je tam fakt top. 

Chystáš se letos někam cestovat za snowboardingem?
Plánuju Čínu a Ameriku na svěťáky, snad to vyjde.

Jaký budeš jezdit letos set-​up?
Jako vždy je to Burton. Letos prkno Killroy Custom, vázání Malavita a boty Imperial.

Věnuješ se i natáčení a kromě toho, že máš vlastní výbavu jsi i součástí menší produkce. Řekni nám o tom víc... Chtěl by ses natáčení v budoucnu věnovat?
Natáčení se věnuju hlavně mimo sezónu, abych si něco vydělal a hlavně jsem to studoval na Michaelu, tak je to logický. Jo, produkci máme, tu jsme s dvouma kámošema založili ještě při škole. V jednu chvíli se nám to fakt rozjelo, točili jsme pro Redbull a tak, ale teď dál spolupracuju s více produkcema jako je třeba 4Elements. Určitě bych v tom chtěl pokračovat, ale zatím je furt hlavní snowboard. Furt se rozhoduju, jestli chci spíš fotit nebo točit, teď na vejšce opustim film a budu studovat fotku, tak uvidíme.

Jedna ostřejší na závěr… Vzhledem k tomu, jak ke snowboardingu sám přistupuješ. Jdeš si za tím, abys jezdil profesionálně se vším všudy?
No rád bych si tenhle sen splnil, ale člověk nikdy neví, takže se nechme překvapit.

Kde se jako rider vidíš za takových 5 let?
Tak to vůbec netušim. Ani nevim, co budu dělat zejtra, haha. 

Díky za rozhovor! Send it yo!
Já děkuju!

Trailer na NEVER TOO LATE MOVIE:

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!