S Láďou Hrstkou o sezóně a plánech do budoucna

Mladý zabiják z jihu Čech Láďa Hrstka už je na české snowboardové scéně vidět pár let. Postupem času se dost vyjezdil a v progresu ho nezastavila ani častá zranění. Láďa je teď zpátky v plné síle a v jeho trikovém repertoáru přibylo pár novinek. O minulé i letošní sezóně a plánech do budoucna se více dozvíte v tomhle rozhovoru...

Čau Láďo! Představ se prosím na úvod pro ty, kdo tě neznají a rádi by to změnili…
Čego! já jsem Láďa Hrstka, je mi 15 let, pocházím z Kaplice, ale teď jsem se dal na sportovní gympl do Jilemnice, takže bydlím na intru. Na snowboardu už jezdím celkem dlouho, už asi od 5 let, takže už jsem snowboardovej veterán :D Hodně času učení na snowboardu proběhlo na Lipně. Mezi moje další zájmy patří skateboarding, občas si sjedu na wakeboardu, rád si zahraju basketbal a hlavně holky. :D

Kde právě jsi a co je nového?
Momentálně jsem na Stubaii a je tu hodně nového sněhu, jupííí. Jinak jsem se už docela rozjezdil a teď je potřeba začít sázet nový věci!

Jaké bylo léto? Co jsi dělal? Byl jsi někde jezdit?
Léto celkem ušlo, jen teda fakt ušlo, protože jsem si během prázdnin zlomil ruku na skateboardu, ale ta část léta, kdy jsem byl v pohodě byla super. Jezdil jsem hodně s Richardem Skanderou na Dachsteinu, kde to byla zkrátka pecka, naučil jsem se tam spoustu nových věcí.

Zima je za dveřmi a pre-​season je v plném proudu. Kde jsi letos už byl a jak se na začátku sezóny cítíš?
Zatím jsem byl jezdit na Hintru, kde jsem po dlouhý době skákal velký skoky, takže taková ta klasická rozježdovačka na začátku sezóny, ale hlavně jsem rád, že bylo vidět to léto, který jsem strávil na railech. V celku se teda na začátku sezóny cítím dobře. 

V posledních pár letech jsi měl dost zranění a často jsi byl mimo snowboarding. Čím vším sis prošel a jak to vypadá teď?
Jo, to je pravda, měl jsem toho fakt hodně... Začalo to zlomenou holení kostí, potom jsem si zlomil pažní kost, následovaly čtyři zlomený žebra a teď v létě jsem z toho skateboardu měl naštípnutou vřetení kost u lokte, teď jsem zdravý a žádný zranění mě neomezuje, takže aspoň něco pozitivního. 

Během loňské sezóny jsi už ale jezdil naplno. Jak se vlastně díváš na tu loňskou sezónu? Co bylo zasádní a co tě nejvíc bavilo?
Minulou sezónu jsem měl ještě ze začátku zlomené ty žebra, ale pak už jsem jezdil naplno. Vidím to tak, že zásadní bylo začít trénovat s Richardem Skanderou a to mě zároveň i hodně bavilo, protože jsem se začal posouvat dopředu. No a pak samozřejmě bylo super to, že jsem měl možnost zajezdit si na MSJ, kde jsem nakonec obsadil 31.místo.

Pořád patříš k té mladší generaci českých riderů, kteří jdou s progresem nahoru. Kdo ti v tom pomáhá a s kým jezdíš na hory?
Tak na hory jezdím s Richardem a to je zároveň to, co mě posouvá nahoru. Jezdit často na hory se super trenérem... Myslím si, že je to to nejdůležitější - jezdit často a mít s kým jezdit.

S kým z riderů tě kromě Richarda baví jezdit nejvíc? Máš nějakou partičku, se kterou víš, že si zajezdíš nejlíp?
Tak celkově nás na český scéně není tolik, takže si rád zajezdím se všema, ale kdybych měl jmenovat, tak mě nejvíc baví jezdit s Honzou Rovenským, ale říkám, rád jezdím se všema, čím víc tím líp.

Během léta jsi na Facebook nahazoval videa z railů na Dachsteinu, kde jsi se dost vyjezdil a hlavně odjel FS 1080. Jak se ti FS 10 učila? Co dalšího jsi odjel a na čem se tuhle sezónu chystáš pracovat?
Jo, léto na Dachu bylo hodně progresivní. Za mě nejprogresivnější období, co jsem kdy měl. Naučil jsem se tam spoustu triků na railech, všechny blunty, FS, cab a bs 270 do railu, ale na té bs 270 musím ještě hodně zapracovat. Pak jsem se naučil různý 180-​ky do railů a 360-​ky z railů, no a hlavně tu FS 1080. Jak se mi ta FS 1080 učila..? No asi jako každý trik, nejdřív si říkáte, že bys to už sakra mohl odjet no a když to přijde, tak je to prostě super pocit. Tuhle sezónu bych chtěl naskákat nějaký ty 1080-​ky a taky dát už nějaký ty doubly.

Jak se díváš na svůj snowboarding teď? Chceš se věnovat spíš závodům, nebo spíš pokukuješ po natáčení a backcountry? Chceš jezdit spíš kickery, nebo raily? Zkrátka, kde se vidíš nejvíc…?
Momentálně se chci věnovat hlavně závodům, ale čas na točení editů v budoucnu určitě taky přijde. Tak po létě stráveným na railech, jsem lepší na nich než na skocích, ale určitě se nechci věnovat jen railům, protože air time na skoku je prostě nejvíc, takže se vidím ve slopestylu.

Tahle otázka je častá, ale podle mě dost důležitá, protože v Čechách na ní málokdo umí odpovědět, protože to třeba sám neví. Máš ambice stát se profesionálním riderem, žít v zahraničí a věnovat se mu na 100%?
Určitě se chci stát profesionálem, protože podle mě není nic lepšího než být dobrý v tom co mě baví a co mám rád.

Když to vezme z kratší perspektivy. Jaké máš plány na tuhle sezónu? Pojedeš nějaké závody?
Tuhle sezónu bych chtěl objet nějaký ty evropáky, závody v Rakousku jako je Valley Ralley a když bude volno, tak se ukázat i na českých závodech, no a hlavně je taky potřeba se ve volným čase věnovat tréninku.

Pokud se nepletu, rodiče tě vždycky ve snowboardingu dost podporovali a táta je velký fanda snowboardingu. Kdo kromě nich tě sponzoruje?
Jezdím za Horsefeathers Clothing, Electric, Nitro, 4riders.cz a 7/​9/​13.

Máš třeba chuť se u značek, za které jezdíš dostat do evropského týmu a případně ještě dál? Děláš pro to něco?
No tak rozhodně bych se chtěl dostat do evropských týmů, protože to znamená i lepší podmínky. Tím teda nechci říct, že bych teď měl špatný podmínky. Snažím se teď dávat víc fotek v podobě Insta Stories, takže i to by mohlo pomoct k lepší propagaci mých sponzorů.

Jaký jezdíš set-​up?
Prkno Nitro Beast 151
Vázání Nitro Team
Boty Nitro Team
Kalhoty Horsefeathers Findlay
Bunda Horsefeathers Erebus
Brýle Electric Egx 

Chtěl bys na závěr někomu poděkovat?
Hlavní dík patří rodičům za podporu, Richardovi za trénink a sponzorům za sponzoring. 

My děkujem za rozhovor. Ať to tam letos padá! See ya na kopci!
YES, taky děkuju a vidíme se na kopci!

Láďu můžete sledovat na FacebookuInstagramu.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!