CZ crew v Coloradu - díl 3. (Woodward by Lohy)

Dnes se opět podíváme slovem i obrazem za českou partou trénující celý prosinec v americkém Coloradu. Tentokrát vyzpovídáme Honzu "Lohyho" Lohynského a budeme se věnovat tréninkové hale Woodward.

Česko-​slovenská parta ve složení Roman Dlauhý, Dušan Kříž, Martin Mikyska, Petr Horák, Katka Vojáčková, Klaudia Medlová, Přemek Vida a Honza Lohynský stále trénuje na svazích coloradských resortů Breckenridge, KeystoneCopper Mountain. V seriálu o naší partě pokračujeme po Warm-​Up editueditu Romana s Horisem rozhovorem s "nováčkem" Honzou "Lohym" Lohynským a tentokráte se zaměříme na trénink v hale Woodward:

Ahoj Honzo, ty jsi takovej nováček co se týče "mediální publicity", alespoň u nás na Freeride.cz. Řekni čtenářům info o sobě, odkud jsi, kolik ti je, jak dlouho jezdíš...
Čáu, jmenuju se Honza Lohynský, jsem ze Strančic u Prahy a je mi 16 let. Ke snowboardingu jsem se dostal přes svého strejdu Mildu Veselého ve svých osmi letech, naplno ale jezdím poslední dvě sezóny.

Ty jsi původně wejkař, ale teď jsi šlápnul do snowboardingu. Co tě baví víc? Myslíš, že se některý dovednosti z wakeboardingu daj přenést na hory?
V tuhle chvíli je pro mě snowboarding nejdůležitější. Wakeboarding je sport, kterej mě taky moc baví, kolem něj jsem toho taky zažil spoustu a jsem za to rád. Kolem vody je super parta. Určitě mi wakeboarding pomohl, nemám třeba problém se rychle točit. Taky ti wakeboarding dost zpevňuje tělo, to se hodí třeba při pádech a získáš dobrej cit pro prkno.

Pokud se nemýlim, tak tys donedávna nebyl na žádnym pořádnym snb tripu ani v Alpách, natož v USA. Jak se ti podařilo se v podstatě takhle z ničeho nic sebrat a totálně změnit podmínky pro svoje ježdění a progres?
Do Alp jsme s rodičema jezdili od mala. Loňskou sezónu jsem objel Český pohár, párkát se umístil a dostal tak možnost jezdit za LTB Snowboards. Tak jsem se seznámil s Pepém Samkem a ten mě pak v létě vzal na Salebra Water Camp do Štítů, kde jsem se potkal s Přemkem Vidou a s ním a juniorskou repre pak vyrazil v září do Saas-​Fee. To byl super trip, kde se jezdilo v dobrém parku ve velkých horách. Fotilo se točilo a to mě moc bavilo.

Jak si zatim užíváš výlet do Colorada?
Colorado si užívám na maximum. Čekal jsem, že to bude skvělý, ale je to ještě lepší! Jezdíme skoro každý den v nejlepší snowparcích světa, je to ale i o zážitcích kolem. Třeba dneska bereme skútry a vyrážíme do backcountry. Za to patří velký díky Martince Němcové.

Trénujete v hale Woodward v Copperu, co na to řikáš, byls ve foam pitech i v Laaxu, jak vychází srovnání těchhle dvou tréninkovejch center?
Tyhle haly mě baví. Mám rád trampolíny a foampity, je to skvělá příležitost vyzkoušet si bezpečně nové pohyby a triky. Kdybych to měl srovnat, tak tu trampolínovou sekci mají tady lepší než v Laaxu. V Laaxu tě ale zas tak hrozně nehlídají, máš větší volnost. Největší výhoda Laaxu je, že je blíž a rozhodně si nemyslím, že by mu něco chybělo.

Už ses v hale něco naučil? Něco co sis zkusil do foam pitu a pak na sněhu?
Naučil jsem se tu nový triky na switch, za to jsem fakt rád, protože při závodech se ti to docela hodí. Do foampitu jsem si zkoušel rodeo, který jsem pak zkusil v Breckenridge, ještě ho ale musím vychytat.

Choděj do Woodwardu i některý hvězdy, kterejch teď v Coloradu trénuje hrozná hromada?
Přímo ve Woodwardu jsem potkal třeba Marka a Craiga McMorrise a Staleho Sandbacha. Chodí tam i Seb Toots a spousta dalších. Víc pro riderů ale vidíš na kopci, jsou tu fakt úplně všichni. Většina riderů, kteří byli ještě před týdnem na Air and Style v Číně, už jsou tady.

Parky v Brecku a Keystonu, jakej se ti líbí víc, jaký překážky tě bavěj nejvíc? Ty jsi spíš skokan, nebo ne?
Keystone mě baví jednoznačně víc. Dosud jsme jezdili jen na střední lajně skoků, včera ale otevřeli velký kickery, který jsou bezpečný a příjemný. Rozhodně mě baví víc skákat než jibbovat, není to ale tak, že bych nerad jibboval. Tady je to tak, že si dáš 3 skoky, 3 jibby, pak 2 skoky a 2 jibby v jedný jízdě.

Jaký máš plány pro tuhle sezónu, až se vrátíte do Evropy?
Budu jezdit asi nejvíc ve Špindlu, uvidíme kde budou jaký parky. Taky jsou v plánu další tripy s repre, přesně ale ještě nevím kde a co. Taky chci objet Česky pohár 4x4. Chci jezdit, fotit a natáčet, ale hlavně si užívat snowboarding s kámošema!

Další zajímavé články

O víkendu proběhne Horsefeathers Sneak the Tweak na Mölltalu!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 11. května! Vidíme se tam!!!

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!