Burton US Open - finále slopestyle a halfpipe

Jarní počasí, občas nějaký ten mrak a měkký sníh, to vše doprovázelo poslední finálové dny na Burton US Open 2016. Jak už je zvykem, pravděpodobnost zúčastnit se US Open je velice malá, jelikož musíte být pozvaní, nebo nejlépe jezdit za Burton. Pro slopestyle závod bylo pozváno 32 závodníků, mezi nimiž chyběli například Mark McMorrisStale Sandbech, kteří kvůli zranění nenastoupili. A dá se vlastně říci, že nenastoupili dva největší favoriti, čímž měli jezdci hned o dvě pódia blíž ke zlatu. Letošní rok přinesl nové prvky do slopestylové trati a jezdci tak mohli kombinovat a vymýšlet. Mezi osvědčené se prezentoval boční quarter pipe odraz. Velkým favoritem na vítěztví tak byl loňský vítěz z Japonska Yuki Kadono, kterému se letos závod bohužel nepodařil přesně podle jeho představ. Komu naopak ano, byl kanadský Seb Toots, který si svou první bezchybnou jízdou zajistil třetí místo, když odjel cab 1260 tail, fs double cork 1080 mute a bs double cork 1080 indy. Ninja turtle kombinézu si na sebe oblékl Eric Beauchemin, jehož jízda fs 1080 indy, bs 1260 mute, cab double cork 1260 mute a hlavně velice technický kousky na rail sekci mu zajistily druhé místo. Jedenáctiletá snowboardová cesta vedla k prvnímu velkému úspěchu 18-​ti letého Kyla Macka. Kyle to zabil hned v první jízdě, když poskládal za sebe věci jako ss bs 540 melon, fs triple cork 1440 tail a bs triple cork 1440 japan. Raily odjel bezchybně, a tak si mohl splnit svůj sen, o kterém snil už ve svém dětství, jak sám komentuje.

Finále slopestyle muži:
1. Kyle Mack (USA)
2. Eric Beauchemin (USA)
3. Sebastien Toutant (CAN)
4. Carlos Garcia-​Knight (NZL)
5. Red Gerard (USA)
6. Brandon Davis (USA)
7. Chris Corning (CAN)
8. Yuki Kadono (JPN)
9. Tyler Nicholson (CAN)
10. Lyon Farrell (USA)

V ženském finále slopestyle bylo na startu 16 závodnic, které byly připravené poprat se o titul. Žádné překvapení se opět neodehrávalo a již několikanásobná šampionka Jamie Anderson byla zase k nezastavení. Když Jamie odjela svou čistou jízdu bs 180 indy, cab inverted 540 mute, fs 720 mute a nakonec bs 540 indy, všem bylo jasné, kdo si odnese zlato. Malým překvapením byla Karly Shorr, která ve své první jízde vyslala bezchybnou jízdu a zajistila si tak druhé místo. Na třetí flek se dostala legenda ženského snowboardingu Cheryl Maas. Cheryl před nedávnem vyhrála zlato na X Games v Oslu, což ji dozajista motivovalo předvést se i v colorádském Vailu. Slovenská riderka Klaudia Medlová se ukázala v tom nejlepším světle, získala skvělé 4.místo a pomalu stoupá vzhůru v ženském světovém snowboardingu. Držíme palce v dalších závodech. Naší Šárce Pančochové se bohužel nezadařilo ani v jedné jízdě a skončila na 13.místě.

Finále slopestyle ženy:
1. Jamie Anderson (USA)
2. Karly Shorr (USA)
3. Cheryl Maas (NL)
4. Klaudia Medlová (SVK)5. Katie Ormerod (GBR)
6. Sina Candrian (CH)
7. Jessika Jenson (USA)
8. Hailey Langland (USA)
...
13. Šárka Pančochová (CZE)

Finále rampy bylo na pořadníku posledního dne US Open. Mezi hlavní aktéry v boji o zlato byl samotný Shaun White. V letošní sezóně jsme mohli Shauna vidět závodit před US Open pouze jednou. Jeho výška a náročnost triků, jak jsme se mohli sami přesvědčit, je stále bezkonkurenční. Není pochyb o tom, že je Shaun stále číslo jedna v rampě. Druhé místo obsadil velice talentovaný američan Ben Ferguson, který mě opravdu baví svým stylem. Japonský stroj Taku Hiraoka se letos zastavil na třetím místě, když si svou poslední jízdou ještě vylepšil skóre o nějaký ten bodík.

Finále halfpipe muži:
1. Shaun White (USA)
2. Benjamin Ferguson (USA)
3. Taku Hiraoka (JPN)
4. Matthew Ladley (USA)
5. Judd Henkes (USA)
6. Greg Bretz (USA)
7. Scotty James (USA)
8. Danny Davis (USA)
9. Ayumu Nedefuji (JPN)
10. Raibu Katayama (JPN)

Hned ze začátku musím říct, že se ženská rampa posunula rovnou o dva kroky napřed. Teprve 15-​letá Chloe Kim s korejskými předky, která teď žije v Kalifornii, přepisuje historii ženské halfpipe. V letošní sezóně vyhrála oboje XGames a to, že se chystá na titul US Open, nebylo žadné překvapení. Svoji jízdou, kde předvedla back to back 1080, neměla konkurenci. Chloe má velice ladný styl, kterým odskakuje o krok napřed před svými soupeřkami. Nechme se překvapit, čím nám vyrazí dech příští sezónu. Druhá dojela Číňanka Xuetong Cai a mezi její highlight triky bych řadil fs 720 indy a fs 900 indy. Jet ledovou rampu na US Open s naraženou kyčlí a ještě si vyjet třetí místo, to může jenom nejzkušenější Kelly Clark. Kelly se podařilo odjet její klasické triky ve výšce a čistém provedení.

Finále halpipe ženy:
1. Chloe Kim (USA)
2. Xuetong Cai (CHI)
3. Kelly Clark (USA)
4. Arielle Gold (USA)
5. Hannah Teter (USA)
6. Elena Hight (USA

www.burton.com

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!