Ohlédnutí za Burton Halfpipe Openingem ve Špindlu

Sice je to už pár dní zpět, co se letos ve Špindlu otevřela U-​rampa, ale protože taková akce u nás není zatím samozřejmostí a každoročně spousta z nás na otvíračku čeká, chtěli bychom se k ní ještě vrátit.

Stavba a udržování U-​rampy je určitě nejdražší a technicky nejnáročnější část snowparku. Není jednoduché rampu vybudovat, ale na druhou stranu je to stále královská freestyle disciplína, oblíbená a vyhledávaná překážka a i vizitka kvalitního střediska. Letos je sice zima bohatá na přírodní sníh, bohužel z něj tady U-​rampu nepostavíme a tak se dlouho čekalo, až přijdou pořádné mrazy a začne se stříkat v tomto případě sníh potřebnější, technický.

Někdy v druhé půlce ledna přišly kvalitní mrazy, do rampy se postavili čtyři sněžná děla, postupně se začalo stříkat, rozhrnovat, vyměřovat a koncem ledna stavět. V rampě se občas pohybovali až čtyři rolby současně, kolem pobíhali shapeři s tyčkama, pásmem a provázkama. Nakonec se oprášil a na rolbu nasadil Pipe Magic, motorovou pilou naznačil koping, finálně říznul rádius a letos přesně 6. února se rampa otevřela veřejnosti. Určitě ta naše technika není nejmodernější a i prostor, kde rampa stojí, není největší, takže nemůžeme čekat žádnou super pipe, ale na české poměry kvalitní 100m dlouhé, 15m široké a 5m vysoké "korýtko".

Oficiální otvíračka se naplánovala hned na první sobotu a to 11. února 2012. Ten den si přijelo do rampy zajezdit dost produktivních jezdců jako Pepe Samek, Dušan Kříž, Emil Franěk, Venca Jirsák, Lukáš Tomšů a třeba i moravská parta kolem Tomáše Guziura. Celý den drtily rampu i holky Darča Hornová, Kamča Morongová, Zuzka Tomšů, Linda Horáčková, Teta Eva… do toho prckové Miki Pajer, Áďa Paulíček, Kuba Hiko, Martin Brza, Kuba Hroneš, Max Schröder a společně spousta tatínků i maminek v čele s Petrem "Motorem" Najmanem, Onjou Doušou, Rendou Hronešem, Otou Tylem, Luckou Hikovou, Lukášem Schröderem a spoustou dalších.

Celý den nechyběla muzika, zdarma spousta pití a masa z grilu, pohodová atmosféra, focení, rozdávání cen od Burtonu a nakonec vyhodnocení i těch nejlepších. Za prcky si cenu odnesl Martin Brza, protože se lepšil každou jízdou, za holky Zuzka Tomšů, za nejvyšší airy zaslouženě a každoročně už pravidelně Pepe Samek a nejlepší jezdec byl vyhlášen Miki Pajer, kterej nelítal o nic míň než Pepe a hlavně jezdil jako o závod.

Počasí sice slibovalo nejchladnější den zimy, ale slunce svítilo a u grilu to nebylo tak krutý, takže se vše poctivě snědlo, na závěr dne zhodnotilo, uklidilo a popřálo, aby nám ta naše rampa vydržela aspoň do dubna. Největší díky patří určitě Skiareálu Špindlerův Mlýn, Burton.czSnowparkdesign.

Ještě letos nás v U-​rampě čeká pár velkých závodů jako SnowjamEast Rookie Fest, je neoddělitelnou součástí Burton Špindl Spring Sessions a je pravidelně dvakrát týdně upravována, takže neváhejte a přijeďte si zajezdit.

Foto: Burton.czSnowparkdesign
Text: Mára Vampola

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!