Snowpark Gastein spotcheck s Monster Energy

Máme tu další článek v rubrice “spotcheck”, ve které vám letos představujeme různé alpské destinace. Tentokrát se zblízka podíváme na menší snowpark v resortu Gastein, kam jsme se vydali s českým Monster Energy teamem, tedy Darkem Bergmannem a Romanem Dlauhým.

Pokud jste si četli článek a koukli na fotky a video ze spotchecku Superparku Planai, pak asi chápete, že jsme s českým Monster Energy duem Darek Bergmann - Roman Dlauhý během tripu omrkli hned dva parky. Tím druhým byl menší parčík v resortu Gastein nad lázeňským městečkem Bad Gastein. Po návštěvě Planaie byli kluci hodně namlsaný, a tak byl pro ně tenhle easy parčík trochu menším soustem, ale i tak jsme přes hodně větrné podmínky pořídili dostatek materiálu, abychom vám ho pěkně podrobně popsali.

Resort Gastein se nachází cca 100km jižně od Salzburgu a je součástí obrovské lyžařské oblasti Ski Amadé, stejně jako například další resorty Flachau, Flachauwinkl, Zauchensee, Planai, Dachstein a další. V gasteinském údolí najdete postupně tři vesničky, ze kterých vedou lanovky na okolní svahy, a to Dorfgastein (oblast Dorfgastein - Grossarl), Bad Hofgastein (Schlossalm a Angertal) a Bad Gastein (Stubnerkogel a Graukogel). Na úplném konci údolí ještě leží freeridový ráj Sportgastein, jehož vrchol Kreuzkogel je také nejvýše položeným bodem celé oblasti. Dorfgastein - Grossarl je samostatným areálem a do ostatních částí údolí se z něj dostanete skibusem. Naopak oblasti Schlossalm nad Bad Hofgasteinem a Stubnerkogel nad Bad Gasteinem jsou propojené přes údolíčko Angertal a tvoří tak větší oblast Schlossalm - Angertal - Stubnerkogel. Graukogel a Sportgastein pak leží zvlášť a opět se k nim dostanete buďto skibusem nebo autem. 

Jak je znát z názvů obou vesniček Bad Hofgastein a Bad Gastein, jedná se o lázeňskou oblast. Ta je už od začátku minulého století vyhledávána turisty nejen kvůli rozsáhlým lyžařským terénům, ale také díky místním termálním pramenům. Obzvláště Bad Gastein pak vůbec nevypadá jako typické alpské středisko. Namísto klasických rakouských baráčků tu stojí obrovské hotely, casina a lázeňské objekty. Z našeho pohledu, i díky umístění na strmých svazích, které protínají vodopády říčky Gasteiner Ache, připomíná Bad Gastein třeba Karlovy Vary nebo Jáchymov. Spousta velkých budov je ale bohužel opuštěná, přestože se místní radnice snaží vše navrátit do doby největší slávy v první polovině 20. století, kdy byl Bad Gastein prestižní destinací vyšších vrstev a žilo to tu mnohem více než v současnosti. V roce 1958 se tady dokonce konal Světový pohár v alpském lyžování, jezdila sem politická i kulturní smetánka a hemžilo se to tu celebritami.

Přestože oblast není tak prestižní jako byla za dob své největší slávy, pořád patří mezi ty nejnavštěvovanější lyžařská centra v Salzbursku. Areál je moderní, lanovky vesměs nové a výhodné je dopravní spojení, protože až přímo do Bad Gasteinu vede známá železnice Tauernbahn. Vlaková zastávka se nachází jen pár kroků od dolní stanice lanovky Stubnerkogelbahn, což ocení zejména obyvatelé Salzburgu. Těm stačí nastoupit ve městě na vlak, dojet do Bad Gasteinu, přestoupit rovnou do gondoly, celý den jezdit a po ježdění se zase vlakem pěkně nechat odvézt domů. 

My jsme sem ale přijeli udělat především spotcheck místního snowparku, takže pojďme na to. Snowpark Gastein spravuje jako desítky dalších parků rakouská firma QParks a vzhledem k prostoru a klientele resortu se tady rozhodla zrealizovat spíše menší hřiště pro mírně a středně pokročilé snowboardery a freeskiery. Park se nachází na úpatí hory Stubnerkogel směrem do gasteinského údolí, vedle něj vede kotvový vlek Burgstalllift a hned pod parkem najdete příjemnou restauraci Stubneralm.

V parku najdete celkem až 20 jib překážek a 10 skoků (bráno počtem odrazů, nikoliv platforem, většinou jdou vždy dva odrazy na jednom tablu) a dal dělí se na tři lajny. Beginner Area se skládá z následujících překážek: Step-​Up Butter-​Box 6m, Rainbow Butter-​Box 6m, Elephant Butter-​Box 6m, Wave Butter-​Box 6m, Shrek Jib 3m, Kicker Jump 4m, Kicker Jump 3m a Kicker Jump 4m. Medium Area pak nabízí Kicker Jump 5m, Kicker Jump 6m a Kicker Jump 7m. Tzv. Advanced Area pro pokročilejší ridery disponuje několika obtížnějšími raily a boxy, a to Flat/​Down Box 10m, Down Box 8m, Step Box 13m, Flat Butter-​Box 3m, Pyramide Jib 2m, Picknicker Jib 6m, Wallride Jib 4m, Down Rail 11m, Flat/​Down Rail 9m, Elbow Kink Rail 12m, Flat-​Down-​Flat Tube 8m, Flat Tube 7m, Flat Tube 6m, Down Tube 6m a dva kickery vždy s dvěma odrazy (8m a 10m /​ 11m a 13m). V době naší návštěvy začátkem února nebylo postaveno úplně všechno, ale aktuální stav parku můžete sledovat na stránkách www.snowpark-gastein.com nebo na Facebooku.

Snowpark není z nejdelších a je velký spíše na šířku, ale i tak si můžete za jednu jízdu dát až 5 hitů na jibech nebo dva skoky za sebou. Jak už jsem napsal, snowpark Gastein je určen spíše pro mírně a středně pokročilé jezdce. Pokud tedy hledáte lokalitu, kde si dobře zajezdit na sjezdovkách a k tomu poshredit v parku, naučit se něco na menších boxech a přidat nějaké ty skillz na railech a středních skocích, pak je pro vás Gastein ideálním řešením. Pokud ale jste na tom už líp a chcete lítat na velkých kickerech, dávat si dlouhé jízdy plné shredu na obtížnějších jib překážkách a nechat se inspirovat profíkama, pak byste měli zvolit jinou lokalitu - v nejbližším okolí Gasteinu například Absolut Park ve Flachauwinkelu nebo právě Superpark Planai nad Schladmingem. Bad Gastein je ideálním místem pro rodiny, takže přemluvte rodiče a vyražte právě sem, vy si užijete shredy v parku a oni perfektní sjezdovky a lázeňské zázemí v údolí ;-) A hlavně nezapomeňte zajet na Sportgastein, protože když napadne, tak je to svými terény opravdový freeridový ráj!

Díky Monster Energy, QParks a resortu Gastein za support, Darkovi BergmannoviRomanem Dlauhým za jejich herecké výkony, Filipovi JäschkemuBurg Production za video a Yanovi Reneltovi za fotky!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!