Vejletování po US resortech (Part 2)

Máme tu další díl vyprávění Dana Janíka o jeho letošním cestování po amerických zimních resortech. Tentokráte navštívíme Copper Mountain, A.Basin, Loveland Pass, Breckenridge a Keystone v Coloradu.

Druhá část reportu (první najdete TADY) o mém cestování po resortech za velkou louží nás zavede do Colorada, kam sem vlastně celou dobu mířil. Původní plán byl zastavit se za kámošem Vítkem do Boulderu jen na pár dní, ale nakonec jsem se tam díky jeho a pak Paulovy pohostinnosti ve Friscu nějak zasekl a zůstal v Colorado mountains skoro 14 dní. Vzhledem k tomu, že jako poctiví čtenáři freeride.cz máte určitě Brecku a Keystone dost, zaměřím se víc na Arapahoe Basin a Copper...

Breckenridge, Keystone

Hned první den sme vyrazili s Víťákem rovnou do hor za Paulem (pokud budete v okolí, doporučuju motel, kde maká - na místní poměry ceny velmi férový, 10min od Brecku, Copperu a 20min do Keystone, A. Basin - více TADY). No a nemohlo to skončit jinak než smrští slivovic - jak to tak bejvá, když se Češi potkají daleko od domova... 

Přes noc padalo, takže kocovina nekocovina v 7 vstávačka a hurá do slunnýho dne v Brecku. Teplota krásnejch minus 19 Farenheita (-26 Celsia), 20 novýho, tak jsme celý den objevovali lesíky okolo Peak 7 (část resortu úplně vlevo), sice trochu traverz na dojezdu, ale freshe dosti. Další naše kroky vedly na sedačku Imperial, ze kterého za dobrého počasí můžete dát Hike na nejvyšší dostupnou horu resortu (Peak 8 - 3 963m), což by byla vélká pecka, kdyby nahoře nebyla mlha a nefoukalo. Za mě musím říct, že při viditelnosti 30cm byl drop do žlebu, kterej den předtím stříleli kvůli lavinám, docela oser, ale co... You got to do what you got to do...

No, a parky jste mohli vidět ve videjkách, co postovali kluci během jejich pobytu během vánoc (ZDE), vybere si klasicky každej - small - medium - large, my park nejezdili, protože dopady byly kamenný a mimo sjezdovku bylo srandy až dost.

Ke Keystone jen velmi krátce - strávil jsem tam cca tři hodky, jen abych se přesvědčil, že mají jeden z největších snowparků, jakej sem kdy viděl. Monstra, co tam stavěli na závody, jsem nechápal ani po 6 týdnech v Americe... takže tak... zase si dejte edit český party u loňskýho podzimu, tam to je krásně vidět.

Arapahoe Basin

Trošku víc se budu věnovat A. Basinu a to hned ze dvou důvodů. Zaprvé jsme měli štěstí a z předpovědi 10cm bylo 20cm. Zadruhé je to nejvýše položený resort v okolí a co je zajímavý, tak díky svojí poloze jako jediný funguje dokud je sníh. Nevztahují se na něj totiž federální zákony ohledně národních parků, ostatní resorty zavírají druhý víkend v dubnu za každých podmínek, někdy i s několika metry základu.

Do A. Basin jsme dorazili v 9:05 (hujeři...) a hurá rovnou na nejvyšší bod resortu (3801m), odkud se dá sjet do jižního údolí, které obsluhuje jen backcountry. Stačí 10min hike a otevírá se obrovská škála shotů, žlabů, skalek a lesíků, s 20cm novýho jsme se bavili víc jak půl dne... Díky novému vleku (Zuma Lift) trávíte víc času sjezdem dolů než nahoru, a to je pecka :-). 

Odpolko jsme zkoušeli backountry na bližší straně hor, ale tam už bylo seškrábáno, tak aspoň pivko a trošku shredu v parku. A. Basin má jen mini parčík s cca 10 raily a bez skoků, milovníci parků holt musej do Brecku nebo Keystonu - permice se dá pořídit kombinovaně do všech tří resortů, mají stejnýho majitele.

Loveland Pass

V tuto chvíli už je Loveland Pass známý tragickým úmrtím pěti riderů 20.4.2013 (více TADY), my jsme projížděli tímto 3665m položeným průsmykem (autem, jak jinak v US...) po celodenním ježdení v A. Basin o měsíc dříve. Byli jsme vyřízení, ale pár klasických auto-​sjezdů jsme si neodpustili (tzn. jeden řídí auto skrz serpentiny, druhej dává na boardu...)

Copper Mountain

Dá se říct, že do Copperu sem zavítal docela náhodou na doporučení lokálů, původní plán byl jeden den. Díky super přístupu PR oddělení a Paulovy pohostinnosti se to protáhlo na tři dny a i když zrovna probíhal v resortu Americký pohár (rampa, slopestyle, boardercross), tak sem si dal jedny z nejlepších pojezdů v Coloradu. Copper Mountain se nachází 15min autem po dálnici i70 západně od Frisca a s 22 lanovkami a 126 sjezdovkami není zrovna drobeček.

Kromě 2km dlouhého parku (který byl z části zavřený kvůli závodům), super-​pipe a vnitřní tréninkové haly (all by Woodward) nabízí možnosti ježdění pro všechny „jezdecké úrovně“. Protože park byl téměř pořád full, snažil jsem se projet celý resort, který je členěný zleva doprava beginners -> expert, což v praxi znamená, že podle toho jak se cítíte, tak do té části resortu jedete, a tím se snižuje riziko kolize mezi začátečníkem a pokročilým :-) I když při mojí návštěvě Copperu byly už Velikonoce, kydlo ještě 10cm a mohl jsem prozkoumat Spaulding Bowl, odkuď si můžete dát hike a pak libovej sjezd z nejvyšší hory resortu - Copper Peaku (3792m).

No a jelikož je Copper jeden z nezápadnějších resortů na dálnici i70, nezbývalo mi nic jiného než se začít přes národní park Arches vracet zpět do Salt Lake City na trošku cukrování v domácím resortu Sundance.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!