Ohlédnutí za finále slopestylu žen na ZOH v Soči

Výsledek olympijského finále slopestylu žen hodně zarezonoval jak mezi českými, tak americkými a hlavně britskými fanoušky. Přestože budeme držet Šárce palce ještě v rampě, stejně jako Evce v crossu, tohle byla pravděpodobně největší možnost dostat (freestyle) snowboarding mezi českou veřejnost za posledních 10 let (od premiéry Snowborďáků)...

Vezměme si to postupně...

Šárka Pančochová se nedostala přímo do finále, protože v kvali zvolila menší skoky a byla tak první pod čarou. V semifinále to bez váhání poslala hned v prvním kole a s jízdou cab 180, fs 540, ne úplně jistou sw bs 180 a velikou bs 720s přehledem vyhrála kvalifikaci už v prvním kole s 90.50 body.

Finále jelo 12 snowboardistek, 4 postupující ze semifinále a 8 přímo z kvalifikací. V prvním kole jede Šárka jako čtvrtá, zajíždí ještě lepší jízdu než v semifinále - sw bs 180, krásnou fs 540, cab 540 a bs 720.Všechny rotace celkem daleko, čistě a plynule. Přestože šlo o výrazně lepší jízdu než v semi, dostavá za ni jen 86.25 bodu, což je celkem málo, přestože je bežné, že finále se boduje níže, aby měli rozhodčí rezervu na nejlepší výkony.

Většina jezdkyň v prvním kole spadne nebo nezajedou tak dobrou jízdu a Šárka si do druhého kola drží bezpečné vedení. Před ní jsou na startu její soupeřky ze semifinále Jenny Jones z Velké Británie a Švýcarka Sina Candrian. Angličanka předvádí stejnou jízdu jako jezdila celý den, obsahující krásný sw boardslide, slušnou cab 540, bs 360 a fs 720, vše celkem daleko. Po dvou minutách a pětačtyřiceti sekundách (2:45!!), které rozhodčím zabralo rozhodování, se objevuje výsledek 87.25, tedy o bod více než za svou jízdu dostala Šárka. Na startu je Sina Candrian a ve své jízdě dělá fs 180 z bedny, cab 540, bs 360 a fs 1080 (!), nutno ovšem poznamenat, že u prvních dvou triků stěží chytila prkno a první tisícovka v ženské závodní historii byla sice pěkná, ale doplněná o velmi podstatné sáhnutí na zem při dopadu. Rozhodčí ji za její jízdu po dvou a půl minutách rozhodování dávají 87.00 bodů, tedy průběžné druhé místo přesně mezi Jenny a Šárkou.

Na startu v danou chvíli už čekala Šárka a právě v tu chvíli se dozvěděla, že její slušná pozice je dost ohrožena a že se musí ještě zlepšit. Podle slov trenéra Martina Černíka měla ve své jízdě v plánu na posledním skoku upgradovat na bs 900, ale na prvním skoku přepálila a přetočila svou fs 540, zakousla se zadní hranou a dala si strašnýho "škorpióna" až rozsekla svou helmu a zůstala chvíli ležet na zemi. Nakonec sice otřesená, ale sama, za velké podpory diváků, dojela do cíle.

Jako další byla na startu Enni Rukajärvi, tahle vítězka X-​Games i TTR přestože nemá nejlepší sezónu, zajela svou jistotu (bs 360, fs 720, bs 540 a cab 720) a rozhodčí její výkon ohodnotili na 92.50 bodů, Šárka tedy rychle zjistila, že je bez medaile. Nahoře mělo před sebou ještě jízdy mnoho finalistek, včetně Torah Bright nebo Spencer O'Brien, ale byla to až dlouholetá královna ženského slopestylu Jamie Anderson, která dokázala překonat trojici nejlepších a s přehledem zajet cab 720, obrovskou sw bs 540 a fs 720 a vysloužit si skóre 95.25 bodu. Ani vítězka kvalifikace Anna Gasser se už nedokázala zlepšit a českým divákům bylo jasné, že na Šárku zůstane slušné, ale trochu hořké páté místo, pouhý jeden bod od medaile.

Slopestyle, ženy - finále
1. Jamie Anderson (USA) 95.25b.
2. Enni Rukajärvi (FIN) 92.50
3. Jenny Jones (GBR) 87.25
4. Sina Candrian (SUI) 87.00
5. Šárka Pančochová (CZE) 86.25
6. Karly Shorr (USA) 75.00
7. Torah Bright (USA) 66.25
8. Isabel Derungs (SUI) 58.50
9. Elena Könz (SUI) 54.50
10. Anna Gasser (AUT) 51.75
11. Silje Norendal (NOR) 49.50
12. Spencer O’Brien (CAN) 35.00

Česká naštvanost

V ČR zavládlo zklamání, protože i lajkovi mohlo připadat, že Šárka si zasloužila alespoň o ten jeden bodík více. Už z odhadů komentátorů (nejen v ČR) bylo znát, že nečekali, že se Sina i Jenny dostanou před Šárku. Rychle zavládl dojem, že se druhé jízdy hodnotily výše než první, ale bylo to dáno především tím, že první kolo se nikomu kromě Šárky moc nepovedlo.

Je na pováženou, že rozptyl bodů u jednotlivých rozhodčích byl například u bronzové Jenny Jones celkem výrazných deset bodů (skóre od jednotlivých rozhodčích 83 až 93 bodů). Zvláště nezainteresovaný divák by čekal, že u olympijského sportu bude panovat větší shoda.

Uvidíme, zda se diskuze, která se o průběhu judgingu strhla v ČR, projeví i ve světě. Tam se celkem divoce řešilo předvčerejší diskutabilní finále mužů, včerejší výsledky však všechny nechávají klidnými. Americká média se radují z úspěchu Jamie (i Sage), britská jsou naprosto v extázi z první britské medaile na sněhu a kanadské nebo německé snb magazíny nechávají výsledky holek celkem klidné, pokud mají něco vypíchnout, tak je to fs 1080 Siny Candrian. Na Šárku se bude vzpomínat maximálně jako na tu, co se strašně rozsekala, ale rozchodila to.

Pokud odhlédneme od snowboardové scény a některých zapálených sportovních fanoušků, pro většinu ostatních Čechů bude, jak hlásají české titulky, Šárka "Ta co upadla a unikla jí medaile." Pokud snad omylem zabrousíte do diskuze např. na iDnes, dozvíte se od povolanějších spoluobčanů třeba i to, že za takovejhle pád si tu medaili stejně nezasloužila nebo, že snowboarding neměl na Olympiádě nikdy co dělat a ať táhne tam odkud přišel.

Dobré zprávy

Po dvou hlubokých nádeších si ale všimnete názorů, že Šárka je hvězda, že to zajela skvěle nebo že pro její fanoušky to bylo na medaili. A to je přesně to nejdůležitější co si ze závodů můžem jako diváci odnést. Těžko čekat, že se nebude jednat o boj o první místa nebo, že polovina startujících budou antizávodníci typu Halldóra Helgasona.

Snowboarding je většinou radost sledovat ve všech jeho formách a my můžem být rádi, že naše jediná reprezentantka ve freestylu je holka, která miluje snowboarding, má bezkonkurenční styl a všechno to dokáže brát tak trochu s nadhledem. Rozhodně se Šárkou ze závodů nemizí snowboardovej spirit, kterej se možná některým z nás vytrácí, když vidíme Kelly Clark kroutit desítku v rampě. Odevzdávám svou dávku propsu týhle holce z Moravy (Pico!), která nás reprezentuje víc než skvěle... a jen tak mimochodem zajela Torah, Annu, Spencer, Silje a celou řádku dalších hvězd.

Věřte tomu, že jakkoliv to může vypadat nespravedlivě, Jenny Jones si ve svých 33 letech, po mnoha sezónách super výsledků, tu medaili celkem zaslouží a v Británii tenhle kousek kovu bude znamenat možná mnohem víc než by znamenal u nás, protože se jedná o vůbec první olympijskou medaili pro tuhle zemi z disciplín, které se jedou na sněhu!

Budem držet palce Evě Samkové a vlastně i té Ester Ledecké (která popravdě dělá jinej sport než většina z nás), nejvíc ale asi budem přát Šárce, ať se dá rychle do kupy, užije si závod v rampě a má brzo klid od toho všeho... A může zase s partou kámošek vypadnout na hory, cestovat po světě a natočit nějakej super videopart.

Snowboarding není jen Olympiáda, což ani sebekreativnější jezdec nedokáže běžnýmu divákovi předat, my na to ale nemusíme zapomínat. Třeba Method Mag hry v Soči úplně ignoruje, haha. A taky včera zveřejnil novej teaser od Think Thank. Thanks.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!