Hotzone.tv Hintertux Opening 2011

Zima začala! Tedy zatím alespoň na ledovcích, ale i to je důvod k naší radosti. První oupenink se konal jako už tradičně na nejznámějším rakouském gletscheru Hintertux a my jsme byli u toho, takže se teď můžete mrknout jak třídenní akce probíhala.

Někomu se asi může zdát, že je to každý rok pořád to samé - stejný Hintertux, stejný park, stejní lidé, stejná akce... Z určitého pohledu s tím nelze než souhlasit, ale my jsme přesto vždycky rádi, když sem můžeme vyrazit. Organizátoři, kterými jsou Hotzone.tv (rakouský shop) a Munchie Konsilium (event agentura) totiž mají jak pro jezdící veřejnost i ”pros”, tak pro média všechno perfektně připravené. Jednoduše tak, aby se všichni mohli soustředit jen na ježdění, focení a natáčení. 

Ani my jsme proto letos neváhali a do Zillertalu na Hotzone.tv Opening 2011 vyrazili, abychom vám přinesli vůbec první letošní report z hor. Rozkaz zněl jasně - nafotit a natočit první letošní materiál především s českou partou. Na Hintru se nakonec objevilo hned několik našich, nicméně škoda, že jich nedorazilo víc. V reportu tak uvidíte “zase ty stejný ksichty” :) Z Prahy jsme vyrazili už ve čtvrtek s Rendou Hronešem z Freemagu, naším novým redakčním kolegou a hlavním FRotografem Yanem Reneltem, kameramanem Davidem Chvátalem, Tomášem Tuzarem a Rendovým sedmiletým synem Kubou. Na kopci pak ještě české řady doplnili Roman Dlauhý, Darek Bergmann, Štěpán Rokos, Jirka “Palmička” Mališ, Jakub “Shymonkey” Šimůnek a další.

Předpověd byla nádherná - jasno na celé tři dny, bez mráčku a větru. A tak se taky stalo, takže snowboarders i freeskiers měli ideální podmínky pro ježdění a my pro naší práci. Yan i David se chopili hned od začátku svých hraček a šlo se makat. V pátek ještě probíhal lehčí warm-​up, přecijen český kluci naposled jezdili začátkem léta a někdo až v dubnu, takže nejdřív muselo proběhnout lehčí protažení končetin a připomenutí triků. 

Darek Bergmann (Nitro, Horsefeathers, Monster, Oakley, Skullcandy) si stoupl na prkno po půlroční pauze zaviněné operací menisku a následné operaci. Dára se s tim vůbec nemazlil a hned od začátku začal zabíjet na všech překážkách jako by ani žádné zranění neproběhlo. Navíc měl z ježdění obrovskou a upřímnou radost, bodejť taky ne, když koleno drželo... Roman Dlauhý (Burton, Nike 6.0, Monster, Anon) naposledy jezdil v létě ve Val Senales, ale ani u něho nebyla pauza nijak znát. Tomášovi Tuzarovi (Horsefeathers, Forum, Electric, Metrostav, Repo) chvíli trvalo než se probudil z letního surf módu, ale jakmile se rozeskákal, už to byl starý dobrý TT jak ho známe. Štěpán Rokos (Forum, Nomis, Advita), Shymonkey (Capita, Hero In Heart) a Palmička (Banshee Bungee, Hero In Heart) převážně shredili na menší lajně a v jib sekci. Opička Shymonkey navíc bavila všechny kolem svými psími kusy (počkejte si na video).

Setup parku

Shaperům hintertuxského parku hodně pomohlo počasí, když týden před openingem nakydlo cca 80 čísel sněhu. Jinak by bývali měli dost problémy, protože sněhu v Alpách zatím moc není. Tání ledovce je každý rok vidět víc a víc, průrvy se rozšiřují až ke krajům sjezdovek a ledové vrásnění vypadá dost tragicky. Místní začínají mít dost strach jak to všechno bude pokračovat, určitě ale Hintertux stejně jako ostatní ledovce dříve nebo později bude mít během jarních, letních a podzimních sezón dost problémy. Nebuďme ale pesimističtí, sníh byl, je a bude! Shapers v čele s rakouským Burton riderem Wernim Stockem si dali velkou práci a připravili park, který pravděpodobně v tuhle dobu v Evropě nemá konkurenci, takže se pravděpodobně v nejbližších dnech stane tréninkovým centrem všech pros připravujících se na sezónu. Celý setup je rozdělen na čtyři hlavní části, ostatně tak jak jsme na Hintru zvyklí. 

Pro line čítá dva kickery za sebou se 17metrovou plošinou, 10 metrů (!) širokými odrazy a jde spíše o dalekonosné skoky než nakopnuté vysíláky, takže se lítá hodně do dálky a méně do výšky. Mezi pro line a medium line je koryto rampy, která teď nese pojmenování “funpipe”, protože zatím není dostatek materiálu na vyšejpnutí plnohodnotné halfpipe či dokonce superpipe. Na blbnutí ale super! Mediumeasy lines pak tvoří společně nejdelší část parku, kde si můžete dát až osm překážek v řadě. Kromě dvou středně velkých skoků a funboxu tu jsou další dva malé kickery, spousta plastových a na Hintru nových rour, velká na kolmo postavená roura na handplanty a bonky, kovová “bomba”, street box a trojtrubkový rail, vystřelovací široká trubka a na závěr do boku lomený rail.

Sessions

Přestože je Opening každoročně pojat jako volné ježdění, focení a natáčení, i letos byly do programu vloženy dvě sessions, a to “Session of the Dudes” a “Cash for Tricks”. První se jela v sobotu na pro kicker line, během které jsme mohli stejně jako po celý víkend sledovat jezdce jako Marco Grilc, Chris Kröll, Herby Thaler, Arthur Longo, Peter König, Elias Elhardt, Roope Tonteri, Seppe Smits a tak dále a tak dále. Vyhlášeny byly kategorie “Most Impressive Rider”, kterou získal Marco Grilc (double corky, double backflipy...), “Most Stylish Rider” - Peter König a “Special Award”, která putovala k teprve 14letému Rolandovi Tschoderovi za one-​foot air přes 17metrový kicker v pro lajně!

V neděli se pak u mezistanice před restaurací Tuxer Fernerhaus konala “Cash for Trix Session” na menším railu, kdy se za každý odjetý obtížnější trik rozdávaly eura přímo do ruky. My jsme ale v tu dobu natáčeli s klukama nahoře v parku, takže se letos contestu nezúčastnili. Naše crew po celou dobu trávila čas pospolu, Roman s Dárou a TTm si dávali pro line, kdy asi největším highlightem byla Romanova krásná fs 900 nose. Ze shredové části stojí za zmínku určitě handplant komba v podání Dáry a Romana (očekávejte tricktip), odpaly na vysílací rouře v podání všech nebo spousta jib/​shred triků od Roka, Shymonkeyho a Palmy. A v neposlední řadě nesmim zapomenout na našeho mladého zabijáka Kubu Hroneše, kterému je teprve 7 let a řádí na prkně jak kdyby se s ním narodil. Kubík se zúčastnil i “Billabong Kids Shootingu”, kde byl úplně nejmladší.

Po celé tři dny si každý mohl zcela zdarma zapůjčit a otestovat snowboardy a další věci snad všech v Evropě se prodávajícíh značek, a to přímo ve stanovém městečku umístěném mezi stanicemi lanovek u Tuxer Fernerhaus. Oakley, Rome SDS, Ride, K2 Snowboarding, DC, Silbaerg, Arnette, Salomon, Bonfire, SP, Yes, Dragon, Bataleon, Burton, Völkl, Nitro, Flow, LibTech, GNU, Roxy, Artec, Forum... a to jsem možná na něco zapomněl. 

Afterparty

Nebyla by to správná snowboardová akce, kdyby chyběla “áfterka”. My jsme si nejdřív dali v pátek v kině ve vesnici Lanersbach premiéru nového rakouského filmu “Euphoria” od Argon Films (trailer tady), který si můžete od včerejška zdarma stáhnout na www.euphoria4free.com. A určitě to udělejte, protože tenhle film za to stojí! Parta Argon Films kolem Qparks a Hotzone.tv natočila během loňské sezóny pevážně v Zillertalu svojí prvotinu a podle nás může především nápadem, kamerou, střihem a postprodukcí bez problémů konkurovat velkým evropským produkcím. Intro a back story je natočena v tarantinovském stylu, takže se můžete těšit na pokérované lehké děvy a dekadentní prostředí, samozřejmě nechybí kvalitní snowboarding.

Hlavní mejdan se odehrál v sobotu přímo pod lanovkou v Hintertuxu, kde před klubem “Hohe Tenne” vyrostl ještě menší party stan. Šli jsme se podívat, ale dlouho nezůstali. Pokud se dá něco akci vytknout, pak určitě nezvládnutí afterpárty. Lidí tu totiž bylo tolik, že se nedalo ani hnout (doslova), natožpak se bavit nebo tančit, to možná až k ránu. Osobně nechápu, proč tu nepostavili velký párty stan, kam by se těch cca 1500 lidí v klidu vešlo. V tomhle by se třeba od našich Burton Špindl Spring Sessions mohli Rakušáci učit :-)

Celkově se ale akce náramně povedla, o čemž určitě svědčí Yanovy fotky a ukáže to i video, které se pro vás už připravuje v dílně LIP Production ze záběrů Davida Chvátala. Vydržte tedy, do konce týdne uvidíte hlavně naše kluky na obrazovce i v pohybu ;-) A pokud se chystáte vyrazit na ledovec, doporučujeme spíše všední dny, anebo vyražte na jeden z dalších openingů - Kaunertal (14. - 16. 10.), Stubai (21. - 23. 10.),  Kaprun/​KitzsteinhornDachstein (datumy uzveřejníme brzy).

Thanks to Muck Müller, Gery Margreiter & Hintertuxer Gletscher! 

Text: Martin "Márty" Večerka
Foto: Yan Renelt

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!