Eiki Helgason o svém filmu Ísland Born

Už tuhle neděli 16. října vypukne v pražském PM klubu premiérová párty hned tří filmů, za kterými stojí nejlepší jezdci týmu Monster Energy. Jedním z nich je Eiki Helgason, kterého už více než rok sponzoruje česká firma Horsefeathers Clothing, a na základě této spolupráce je s naší zemičkou intenzivně provázaný. Eiki v minulé sezóně natočil filmový projekt “Ísland Born” a právě ten bude jedním ze tří filmů promítaných na nedělní premiéře

“Iceland makes you feel like you are on another planet.” - Eiki Helgason

Ahoj Eiki, už je to rok co jsi společně s Halldórem navštívil Prahu během premiérové tour Sexual Snowboarding. Teď se zase vracíš a tentokráte s hodně nabitou Monster partou, protože představíte na jedné akci rovnou tři filmy. Těšíš se k nám?
No jasně, bude to určitě zase peklo, nemůžu se dočkat až dorazim do Prahy a všem budu moct představit svůj nový projekt. Praha je z celé naší premiérové tour město, kam se těším vůbec nejvíc, protože Česko je domov Horsefeathers party. Určitě to bude hóódně zábavný!

Řekni nám víc o svém novém filmovém projektu “Ísland Born”. Už jsme leccos slyšeli, třeba to, že půjde o příběh o tvých začátcích a celkově o historii snowboardingu na Islandu. Co tě vedlo k tomu, abys realizoval tenhle projekt a na co se můžeme těšit?
Plán na minulou sezónu byl natočit další film ze série Sexual Snowboarding. Halldór pak dostal možnost udělat krutej projekt se Sagem (Kotsenburgem - pozn.FRed.), ale stejně jsme si mysleli, že to bude v pohodě, že to dáme, protože pořád máme skvělou crew. Potom ale Gulli (Gudmundsson) přestal jezdit a Ethan (Morgan) s Nissem (Nils Arvidsson) se rozhodli natáčet pro Method Movie, takže v ten moment jsme si uvědomili, že Sexual Snowboarding bude muset jít stranou… Začal jsem proto přemýšlet o něčem, co jsem chtěl už dávno zrealizovat a ukázalo se, že tohle je ten nejlepší moment pro natočení filmového projektu o snowboardingu na Islandu. Cíl byl jasnej - procestovat celý Island a najít crazy spoty, které zatím nikdo nedal. Celý film je rozdělený na tři díly - Full Part, Documentary a Zine. Documentary je spíš “Mocumentary” (vtipný dokument), proto doufám, že se u toho lidi budou bavit, hehe… 

Jaká vlastně byla tvoje minulá sezóna? Jaké země a lokace jsi se snowboardingem navštívil?
Většinu času jsem strávil cestováním na Islandu, ale natáčel jsem i v lotyšské Rize, ve Švédsku a v Norsku. Je neuvěřitelný kolik jsme u nás doma na Islandu našli krutejch spotů a lokací, který ještě nikdy předtím nebyly objevený.

Už je to nějaký čas co spolupracuješ s původem českou značkou Horsefeathers Clothing. Jaký jsou zatím tvoje dojmy?
Spolupráce s Horsefeathers mě strašně nabíjí! Všichni lidi, kteří stojí za tímhle brandem, jsou skvělí a jak víte, tak i produkty jsou vynikající. Jsem nadšenej, že jsem dostal šanci za ně jezdit a doufám, že jim ještě víc pomůžu v pokračování jejich růstu! 

Máš nějakou zábavnou historku z natáčení Ísland Born? Hádám, že jich byla spousta, když jste natáčeli se Stanem (Stanley Leveille - známý šprýmař a redaktor snowboardového magazínu Yobeat). Povídej!
Hehe… jo byla to sranda cestovat po celém Islandu se Stanem a celou crew. Jednou jsme řídili zpátky do Akureyri a doslova nám vybouchla pneumatika. Neměli jsme náhradní, takže nám bylo jasný, že jsme v průseru, ale kousek od místa kde se nám to stalo byli nějaký dělníci co stavěli tunel a jeden z nich nám přišel pomoct. Řekl nám, že guma se nedá opravit, takže jsme si jen řikali “Do háje co budeme dělat?” A pak on řekl ať chvíli vydržíme, že možná má ve svym skladu úplně tu stejnou pneumatiku. Pak odešel a vrátil se za pár minut s úplně novou pneumatikou a dal nám jí. Haha, měli jsme dost štěstí… 

Poslední slova před premiérou v Praze?
Nemůžu se dočkat až vás všechny uvidím a budu moct ukázat můj film. Pevně doufám, že vás přinutí k tomu, abyste chtěli jít snowboardovat. Hell yeah, see you there..!

Veškeré info k premiéře filmů Dayumm, Ísland BornByndxMdls Vacation Forever najdete v tomhle článku nebo na facebookové události.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!