Halldór Helgason na Nine Knights 2015

Už dnes se do Prahy přiřítí divoká parta severských vikingů v čele s pánem, který je po zásluze jednou z nejzajímavějších postav světového snowboardingu. U této příležitosti vytahujeme starší rozhovor s ním, který doteď ještě nebyl publikován. Udělali jsme ho na konci loňské zimy v italském Livignu na akci Nine Knights. Mr. Halldór Helgason.

Halldór Helgason má neuvěřitelnou coverage v médiích, jeho video party plní světová snowboardová média hodně často a vždy mají obrovský úspěch u snb fanoušků. O Halldórových jezdeckých skills neni potřeba mluvit, všichni víte co tenhle Islanďan dokáže. Síla Helgasonů je ale taky v originálním pojetí - doslova všeho. A ač se to asi z médií nezdá, Halldór je přitom spíše tichej a hodně milej týpek, kterej se skoro pořád všemu směje. Proto ty všechny hehe, haha a (smích) v následujícím rozhovoru, Halldór i my jsme se totiž při jeho nahrávání smáli skoro celou dobu. Interview vzniklo na začátku dubna na akci Nine Knights v Livignu, o které jste si mohli přečíst třeba tady.

Čau Halldóre, tak jak si to tady užíváš?
Tenhle závod se mi opravdu líbí, vždycky se rád podívám na to, co tady postaví. Sice je to pro mě první návštěva tady a letos se bohužel ani nemůžu zúčastnit kvůli zranění kotníku, ale užívám si to tady. Vlastně jsem přijel už tady s tim kotníkem, trefil jsem dopad moc nízko, tak si dám teď 2-​3týdny relax, není to nic vážného, jen to teď potřebuje klid…

Takže teď budeš hlavní rozhodčí pro tenhle závod, že jo? Máš s tím nějaké zkušenosti?
Haha… Jo, je to pro mě vůbec poprvé co budu rozhodčí na nějakých závodech… jsem trošku nervózní… uvidíme jak se to vyvine…

Přibliž nám prosímtě jak to budeš jako head judge hodnotit. Na riders meetingu jsi zmínil slovo “mayhem” (smích)
Víš, musí to být od každého něco, budou se tam hodnotit i jednotlivé jízdy, kde se budeme soustředit hlavně na styl, což hodně závodům chybí. Budou se hodnotit dva technické triky a jeden style pod 720°, už se na to moc těšim.

Máš své osobní tipy na vítěze?
Myslíš jako své favority? Fu*k… hele já vůbec nevím, každý to tady včera při heli session hrozně zabíjel, takže to je fakt těžký říct jednoho... uvidíme jak to komu půjde.

Jak se zatím vyvíjí tvá sezóna?
Zatím perfektní kámo, točíme Sexual Snowboarding video projekt „This Just Happened“, něco jako malé video série, které budou vycházet postupně během sezóny. Zatím máme dvě webisody hotové a pracujeme na dalších. Určitě si to teď hodně užíváme, je to pro nás jiná sezóna než ty předtím… Je to prostě skvělý, jen natáčím a nemusím přemýšlet nad jinými povinostmi.

Chystáte i nějaké hlavní video tuto sezónu?
No, zatím všechno co točíme půjde do těch webisod, máme to naplánované cca do 1. dubna a všechno co natočíme později, tak půjde exkluzivně do pokračování našeho videa NoToBo, které jsme vydali minulou sezónu. Bude to zase výběr toho nejlepšího z těch jednotlivých webisod plus ještě něco extra.

A co ten otevřený part, bude zase?
Jojo, určitě to tam bude! Je to neskutečný, co nám lidi posílají za vraždy..!

Kde jste hlavně natáčeli, v jakých lokalitách?
Byli jsme v Rakousku, na Islandu, ve Švédsku… No vlastně jsme byli většinu sezóny ve Švédsku, nějak jsme se tam zasekli. Bylo tam hodně sněhu, tak jsme toho chtěli co nejvíc využít.

Asi bych ti měl říct, že jsme z České republiky. Před nějakým časem jsi nás navštívil na FIS Světovém poháru ve Špindlerově Mlýně. Jak na to vzpomínáš, vím že jsi odjel o den dříve, co se stalo..?
Haha, no to byla moje první návštěva České republiky, ale byl to blbej nápad jet k vám poprvé na FIS event. Osobně se vůbec nepovažuji za závodnický typ jezdce a závody mě ani trochu nebaví. Nedokážu je brát vážně a vyhrotit každou jízdu do perfektu jako robot, musím si to užít. Navíc to byly závody od FISu a tam si člověk nemůže užít tu dobrou náladu a pohodu. Ze začátku to bylo v pohodě, ale pak jsem toho měl nějak dost a musel jsem odjet.. haha. Dělám to vlastně nerad, byla zrovna olympijská sezóna, takže když to tak řeknu, tak jsem tam musel jet. Ale nic proti České republice, moc rád bych přijel znovu a zajezdil bych si někde na streetu, to všechno bylo spíše kvůli FISu. 

Před pěti lety rider, aby získal nějaký ten fame, tak musel jezdit na závody a vyhrávat je. Teď lidi většinou točí video party a různý krátký videa na web, facebook atd. Co si o tom vůbec myslíš?
Je to dobrý, že se snowboarding rozvíjí a nemusíš jít jen jednou cestou. Nemusíš být součástí národního týmu, závodit a tak. V dnešní době když natočíš něco opravdu dobrého, každý to uvidí. Musíš jen natočit něco chytlavého, neočekávaného nebo zábavného, když je to zkrátka dobrý, lidi si toho všimnou a sdílejí to. Musíš prostě dělat to svoje.

To mi připomíná, že jsi jako první udělal quad flip, viď? Haha… neskutečný!
Jojo to máš pravdu, stompnul jsem to! Vychází to zrovna za tři dny..

První v životě, první na světě?
Haha.. jojo, byl to můj první v životě. 

(Samozřejmě šlo o klasickou Halldorovskou mystifikaci a první “quadruple” v historii odjel Billy Morgan, paradoxně o pár dní později po tomhle rozhovoru a na skoku v Livignu, který zbyl po Nine Knights… - pozn. redakce)

A co bude vlastně dál po quad flipu?
Pěti.. nebo jak se to řekne, pět.. haha. Ne, myslím že to bude hyper flip, jojo říká se tomu hyper flip, už jsem si vzpomněl.

Vím, že jsi za svůj život odjel plno neskutečných triků, jako je třeba ten gap backflip ze střechy na střechu, nebo front boro na řetězu ze schodů, který osobně považuješ za svůj top?
Asi to byl ten frontside boardslide na tom velmi šikmém triple kinku, který se objevil v naší první letošní webisodě. Za ten jsem byl hodně rád.

Never been done tricks by Halldor, Sage and Eric:

OK, tak teď tady mám otázky od našich čtenářů, kteří se tě ptají. První z nich je, jak působí tvůj osobitý knírek na holky?
Haha… (Halldor se hodně směje). No víš já mám přítelkyni, takže musím být s holkami velice opatrný, ale když to řeknu, tak je to vždycky hodně dostane… hahaha…

Má to nějakou spojitost s Movemberem? Nebo si to necháváš jen tak růst?
Noo… tak trochu. Začal jsem s tím v říjnu a pak jsem si to nechal na Movember a pak po těch dvou měsících jsem si řekl, sakra teď když to tak mám, přeci si to neoholím, tak jsem si to nechal a říkám zkusím novou image, nový style… Hrozně dlouho jsem měl dlouhý blond vlasy a vypadal jsem pořád stejně, no a současně i kvůli tomu jak skončil Nike, tak říkám, chce to změnu… haha…

Další otázka od našeho čtenáře, jestli věříš ve vikingského boha Odina?
Haha, popravdě ani nevím, kdo to je. Moc tomu nerozumím těm bohům a té mytologické spojitosti.

Taková Haldorovská klasika, aneb jak na lopatění:

A poslední otázka, narodil ses šílený, nebo ses stal praštěným až postupně?
Nene, určitě jsem se tak nenarodil. Postupně jak jsem vyrůstal a měnil se, tak se to se mnou nějak vezlo. Znáš to, kamarádi a lidi kolem tebe tě ovlivňují a ty děláš to samé. Člověk se mění podle toho kde a s kým vyrůstá.

Halldore díky moc za rozhovor a přeju ti brzké uzdravení s tvým zraněným kotníkem.
Tobě taky díky. Měj se!

My jen připomínáme, že už dnes se můžete všichni potkat s Halldórem, bráchou Eikim, Torem Lundströmem a Kevinem Bäckströmem na premiéře filmů “Mäster Bäy Täble” a “BYNDxMDLS: The Movie” v klubu PM v Praze! Veškeré info na facebooku nebo v tomhle článku. Seeyathere!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!