CZ Crew v Coloradu - díl 5. (Dušan & Martin)

Česká partička je po měsíci stráveném v USA zrovna teď na cestě domů. My se ale k jejich pobytu v Coloradu ještě dvakrát vrátíme. V dalším, už pátém dílu, se dozvíte co tenhle trip dal Dušanovi Křížovi a Martinovi Mikyskovi. Nechybí samozřejmě fotky a luxusní edit!

Ještě než se dostaneme k dnešnímu videjku, fotkám a slovům Dušana KřížeMartina Mikysky, připomeneme předešlé díly našeho amerického blogu. V těch jste se mohli nejdříve pokochat Warm-​Up editem, potom přišla na řadu dvojka Roman Dlauhý - Petr Horák, následovalo seznámení s tréninkovou halou Woodward s Honzou Lohynským a naposledy jste se mohli společně s Martinou Němcovou mrknout, jak vzala naší partu na skútrech do backcountry. Teď už ale slíbený edit, ve kterém uvidíte, kterak výlet do Colorada prospěl dvojce našich džunijors Dušanovi Křížovi Martinovi Mikyskovi. LET’S SPIN!

Dušane, jestli se nepletu, tak ty jsi byl v USA poprvé. První otázka je tedy nasnadě - jak se ti tam líbilo, co tě nejvíc zaujalo, co říkáš na Amíky, Colorado celkově, prostě povídej přeháněj...
Přesně tak, letos jsem byl v USA poprvé a bylo to nejlepší na světě. To, že si dáš tři skoky za sebou a několik railů je o Americe známé, ale třeba, že každých 30 minut všechno reshapnou a vypadá to jak první ranní jízda v parku, to je úlet. Amíci jsou hodně přátelští, pořád se ptají, jak se máš atd... moc dobře nesnáší, když třeba někdo předbíhá ve frontě a tak. Colorado je podle mě úchvatné místo, kam stojí za to určitě jet a kdo jen trochu může, tak ať na nic nečeká!

Martine, ty jsi naopak v Americe už podruhé, loni jsi byl taky v prosinci na podobném “soustředění”. Když to porovnáš s loňskem, myslíš, že ti to letos dalo víc nebo míň? V čem to bylo jiný, parky, lidi, triky, co jsi vypiloval?
Letos, i když bylo míň sněhu, byly parky mnohem lepší. Ze začátku jsme pilovali graby a triky na switch na menších skocích. Potom vyrostla v Keystonu lajna větších skoků, kde už se dalo proletět. Celkově myslím, že tu letos byla lepší parta. Víc jsme se vyhecovali. Odjel jsem tu všechny 7, 9 a FS 10, z toho mám opravdu radost.

Edit, který si teď pravděpodobně všichni, co tohle čtou, pustili, jsi stříhal ty? Je to celkem únavný celej den jezdit a večer ještě třídit záběry, stříhat video... Podle mě je ale super, jak jste začali fungovat i tímhle směrem. Jak vypadal váš program po ježdění?
D: V naší partě funguje společenská dělba práce :D jeden třídí záběry, druhý pomáhá vařit a třetí stříhá video. To je jediná možnost jak to psychicky a fyzicky zvládnout. Po ježdění si většinou dáme tak hoďku chillík a pak jdeme něco zdlábnout nebo nakoupit. Následuje třeba Woodward, nebo si dáme nějaké posilování a protažení. Myslím si, že je dost super, že si začínáme dělat takovéhle edítky. Je to dobře pro naše sponzory i pro nás samotné. Je o nás vědět, jak jezdíme, jak se zlepšujeme a taky se z těch záběrů dá dělat dobrej videocoaching.

Martine, ty jsi toho v posledních měsících nacestoval strašně. Víš kolik máš třeba za poslední dva roky nalítanejch kilometrů? Kam by ses chtěl se snowboardingem podívat, kde jsi ještě nebyl?
Kilometry nějak neeviduju, ale je fakt, že za poslední dva roky jsem díky snowboardingu viděl kus světa. Byl jsem vloni na Zélandu a letos v Chile. Mezitím dvakrát USA a hodně resortů v Alpách. Je stále spousta míst, kam bych se chtěl podívat. Láká mě Kalifornie, takovej North Star by byl na jaře skvělej.

Dušane, předpokládám že tě stejně jako ostatní bavil mnohem víc park než rampa, ale i tam ses dostal. Proběhl i nějakej progres v korytu? Čím myslíš, že to je, že většina Čechů hrotí skoky a raily a rampa je moc nebaví?
Jojo, byl jsem v rampě v Copper Mt. Mně osobně rampa neskutečně baví, jen to v ní prostě zatím tolik neumím. Hrozně rád bych chtěl jezdit rampu, ale ta světová úroveň je tak vysoko, že to není ani možný dohnat. Když jsem viděl závod Dew Tour, kdy Shaun White na prvním bs airu byl tak vysoko, že na záběru mizel koping, tak jsem měl závratě. Hned po bs airu dělal double ve 4,5 metrech. To byl konec. Já si myslím, že Čechy by i rampa bavila, jen u nás prostě skoro není kde trénovat. Máme sice rampy dvě a díky za ně, ale stejně pořád svými parametry neumožňují pořádný trénink.

Martine, ty ses dostal na výlet na skútrech (viz minulej článek), jaký to bylo, jaký z toho máš pocity, jak se ti řídilo?
Škoda, že nebylo víc sněhu, to by byla ještě větší sranda, ale i tak to stálo za to. Překvapilo mě, jak bylo řízení těžké. Martinky Sharkilla je fakt zvíře a nebylo lehký jí zkrotit. Pořád jsem měl takovej divnej pocit, že se někde vyklopím. Jízda na skútru je hodně o přenášení váhy a chce to trénink. Tenhle den v Jones Passu patřil mezi jeden z nejlepších tady v Coloradu. Postavili jsme si s klukama menší skok přes stromky a vyblbli se při hodinové session. Doufám, že se k ježdění na skútru a poletům v backcountry v budoucnu ještě dostanu.

Co se vám podařilo vypilovat? Šlo spíš o získávání co největší jistoty při tricích, který už umíte, anebo do vašeho arzenálu přibyly i nějaký nový kousky?
Dušan: Na začátku jsem piloval styl, ale marně, heh :-) a poslední týden jsem dost hrotil, zkoušel jsem triky jako fs double cork 10, bs double cork 10, sw bs 10 a myslím si, že jsem si i něco připsal do trick listu.
Martin: Myslím, že se mi povedlo obojí. Hodně jsem skákal na switch a snažil se vychytávat graby. Ke konci jsme do toho všichni celkem šlápli. Zkusil jsem techničtější rotace jako cab 10, ss bs 9, kterou se mi i podařilo odjet. 

Kdo vás během ježdění v Keystone, Brecku nebo Copperu zaujal nejvíc a čím?
Dušan: Tak nejvíc mě zaujal Shaun White, ale byla tu úplná špička světového snowboardingu. Musím se přiznat, že na tyhle snowboardové dinosaury už jsem celkem zvyklý, tak jsem z toho nebyl tak moc “vyplesklý”. Spíš mě bavilo se dívat na Horise, jelikož ten co tady předváděl, to byla radost pohledět a navíc s ním můžu jezdit a učit se nové triky a o to jde.
Martin: Takhle na začátku sezóny jsou v Keystonu, Brecku nebo Copperu prakticky všichni známí jezdci. Máš možnost každej den sledovat jak se v parku prohání lidi jako Braaten, Smits, McMorris, Sandbech, Bang, Badertscher, Guldemond, Toutant... v rampě zas Lago, Kokubo, Mitrani, Vito a mnoho dalších. Viděl jsem lítat v rampě Shauna, ten jeho bs air je snad ve stratosféře. Nejvíc mě ale bavil Torstein Horgmo, kterej si tady natáčel svoje edity, jezdil si jen tak pro radost a bavil se snowboardingem.

Jaký máte plány na sezónu? Předpokládám, že teď Vánoce a trochu času s rodinama a potom zas na hory...
Dušan: Nejdřív klasická přejídačka s rodinkou a pak hurá na všemožné závody a hlavně letos na natáčení Snowporning 2012! Jinak mám dost podobný program s Martinem. Budeme toho mít letost opravdu hodně.
Martin: Jo, přesně tak. Dám vánoce doma s rodinou a ještě před silvestrem vyrazím do Deštného za Freeride partičkou, kde bychom měli natáčet. Silvestr strávím tradičně ve Špindlu a hned 1.1. vyrážím do Davosu na O'Neill Evolution. Potom nás čeká zhruba deset dnů na Penkenu, World Rookie Tour v Livignu, evropáky v Les 2 Alpes a Brandu a pak se vrátím na 4x4 do Špindlu.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!